2012-11-09 15:01:04
Φωτογραφία για Χαρδούβελης: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποδεικνύονται «λίγοι»
Ομιλίες Ζανιά, Θωμόπουλου και Χαρδούβελη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα Στην ανάγκη οι δανειστές της Ελλάδας να απευθύνουν θετικά μηνύματα για τη χώρα αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Ζανιάς ανοίγοντας συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία και στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να αναταχθεί η πραγματική οικονομία θα πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού των τραπεζών και να τονωθεί η ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε στο 4% το μέσο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών σήμερα.

«Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, ενδέχεται το ποσό να είναι και μεγαλύτερο των 31,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο πρέπει να λυθούν δύο προβλήματα, το χρηματοδοτικό κενό από τη διετή επιμήκυνση και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» τόνισε ο κ. Ζανιάς.


Δύσκολο έτος χαρακτήρισε το 2013 για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα που θα τη βοηθήσει να εξέλθει γρηγορότερα από την κρίση.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι «πλέον η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι οι ιδιώτες μέτοχοι δεν πρέπει να τιμωρηθούν καθώς δεν ευθύνονται για την κρίση».

Αποσαφήνισε δε πως όταν το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κληθεί να πουλήσει τις μετοχές του στις τράπεζες (μέχρι το 2017) θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία υπό τις πλέον ιδανικές συνθήκες και όχι υπό πίεση.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώνει τον οικονομικό έλεγχο στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες και μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί τίποτα το ακραίο, παρά μόνο αύξηση των επισφαλειών και αδυναμία του 50% των δανειοληπτών να αντεπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις του.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Γκ. Χαρδούβελης εστίασε στο έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη τονίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποδεικνύονται «λίγοι» για την εποχή τους και τις περιστάσεις.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών που θα τις οδηγήσει σταδιακά ξανά στην διατραπεζική αγορά και μαζί με την επιστροφή καταθέσεων θα αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως το συνέδριο του Economist με τίτλο «Credit Risk Management for Banking and Business: Finding liquidity» διερευνά τις προοπτικές εξεύρεσης ρευστότητας για την ελληνική αγορά.

Βασικός ομιλητής στο συνέδριο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ