2012-11-09 18:00:16
Φωτογραφία για Αυξημένος 1,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Απότομη αύξηση 1,6% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από αύξηση 0,9% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν από τις ανατιμήσεις τόσο σε βασικά προϊόντα, όσο και σε υπηρεσίες στις οποίες το κράτος αύξησε τη φορολογία. Παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων, οι πολίτες διαπίστωσαν τον Οκτώβριο άνοδο των τιμών σε μεγάλο αριθμό ειδών διατροφής (γαλακτοκομικά και αυγά +1,7%, ψάρια +1,5%, κρέατα +1,7%, νωπά λαχανικά +3%, νωπές πατάτες +9,4%), στην ένδυση και υπόδηση (+1,9%), καθώς και- το κυριότερο- στις υπηρεσίες, στις οποίες το κράτος επέφερε νέα φορολογικά βάρη (ηλεκτρισμός +16,3%, πετρέλαιο θέρμανσης +45,2%, φυσικό αέριο +17%, καύσιμα +6,6%).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2012 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2011 προς το 2010.


Παράλληλα, ο γενικός δείκτης, τον Οκτώβριο 2012 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2012, παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,6% τον Οκτώβριο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, ψάρια γενικά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο και στα δημητριακά και παρασκευάσματα.

β) Κατά 1,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 13,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

δ) Κατά 3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,4% της ομάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 3,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

γ) Κατά 1,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.

δ) Κατά 1,9% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.

στ) Κατά 3,5% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

ζ) Κατά 1,4% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων- ειδών ατομικής φροντίδας, προσωπικών ειδών και ασφαλίστρων μεταφορών.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,9%, από αύξηση 0,3% τον Σεπτέμβριο και έναντι αύξησης 2,9% τον Οκτώβριο 2011. Σε μηνιαία βάση (Οκτώβριος 2012 προς Σεπτέμβριο 2012), ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7%, έναντι αύξησης 0,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση πέρυσι.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ