2012-11-10 03:12:35
Φωτογραφία για Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανάπτυξης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και ραδιοηλεκτρονικών μέσων
Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανάπτυξης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και ραδιοηλεκτρονικών μέσων με... χρονικό ορίζοντα ως το 2025. Για την υλοποίησή του θα δαπανηθούν περισσότερα από 12,5 δις ευρώ.

Το κρατικό πρόγραμμα προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση από την απευθείας κρατική υποστήριξη των επιμέρους επιχειρήσεων, στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάπτυξη του κλάδου. Αυτός είναι και ο στόχος κατά το πρώτο στάδιο, την τριετία 2013-2015.

Στο δεύτερο στάδιο, από το 2016 ως το 2020, το κράτος θα αρχίσει να στηρίζει ενεργά την προώθηση των νέων σχεδίων. Ενώ από το 2021 θα περάσει στη στήριξη της παραγωγής. Η υλοποίηση και των τριών φάσεων προϋποθέτει στενό συντονισμό με τα εθνικά ινστιτούτα ανάπτυξης, δηλαδή το «Σκόλκοβο», το «Ροσνάνο», και την «Τράπεζα Διεθνούς Οικονομίας», επεσήμανε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ.

Πρόκειται για ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό στην αυτοκινητοβιομηχανία, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ηλεκτρονικά μέσα και συσκευές οικιακής χρήσης. Κατά τον κ.Μαντούροφ, η ραδιοηλεκτρονική είναι ένας τομέας της οικονομίας με υψηλή παραγωγή, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα άλλων κλάδων. Χρησιμοποιείται παντού, και ο ρόλος της μελλοντικά θα αυξάνεται διαρκώς.


Ο υπουργός διευκρίνισε ότι για τον σκοπό της ανάπτυξης της ραδιοηλεκτρονικής βιομηχανίας, προγραμματίζεται να συσταθούν περισσότερες από 20 μονάδες έρευνας και παραγωγής που θα είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα, επιστημονικά εργαστήρια, και σύστημα εκπαίδευσης του προσωπικού.

Οι μονάδες αυτές προορίζονται για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με το σκεπτικό ότι θα συμβάλλουν στη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, στην εισαγωγή της πολιτικής μεμονωμένων ερευνητικών συγκροτημάτων, στην προσέλκυση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανταγωνισμού. Όλα αυτά, συμβαδίζουν με τους κανόνες που διέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Για την Αμυνα και την κοινωνία

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί συνέχεια του ομοσπονδιακού προγράμματος ανάπτυξης της ραδιοηλεκτρονικής για τα έτη 2008-2015.

Ο κ.Μαντούροφ τόνισε ιδιαίτερα ότι χάρις στο πρόγραμμα στάθηκε δυνατό να διατηρηθούν σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου, και να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάπτυξη της παραγωγής στον χώρο της μικροηλεκτρονικής.

Στάθηκε επίσης εφικτή η δημιουργία ενός συστήματος κέντρων σχεδιασμού.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία συστημάτων διεθνών προδιαγραφών στον τομέα των ραντάρ, της αεροδιαστημικής άμυνας, του ελέγχου στρατηγικών εξοπλισμών και του ηλεκτρονικού πολέμου.

Όπως ανέφερε, «όλα αυτά θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε μπροστά», και πρόσθεσε ότι, «παράλληλα με τη δημιουργία συστημάτων συγκεκριμένα για στρατιωτικούς σκοπούς, στο μέλλον η ραδιοηλεκτρονική θα αναπτυχθεί και με σκοπό την χρήση των παραγόμενων τεχνικών μέσων από τους απλούς πολίτες».

Στον τομέα αυτό, προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάπτυξη των επαγγελματικών ηλεκτρονικών μέσων, την ανάπτυξη και παραγωγή μιας βάσης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Η υλοποίηση του κρατικού προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των ρωσικών εταιριών στην εσωτερική αγορά σε ποσοστό 40%.

Η συμμετοχή τους στην παγκόσμια αγορά θα γίνει κατά τρεις φορές υψηλότερη, ενώ οι εξαγωγές τους θα τετραπλασιαστούν.

Σε εξαπλάσιο βαθμό θα αυξηθεί η παραγωγικότητα στον κλάδο. Συνολικά δε, η προμήθεια όλων των κλάδων της ρωσικής βιομηχανίας με ηλεκτρονικό εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής μπορεί να φτάσει το ποσοστό του 90%.

Σχολιάζοντας τα φιλόδοξα σχέδια του Υπουργείου, οι μετέχοντας στην αγορά ανέφεραν στη Ροσσίσκαγια γκαζέτα ότι το όραμα αυτό μπορεί να αποκτήσει σάρκα και οστά, δεδομένου ότι η Ρωσία πραγματικά διαθέτει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου στο μέλλον να ξεπεράσει την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ