2012-11-10 06:17:01
Φωτογραφία για Περιοδεία της Χ. Κλίντον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αρχίζει την Κυριακή μια νέα περιοδεία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως στην... Αυστραλία και τη νοτιοανατολική Ασία, όπου πρόκειται να μεταβεί και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει καταστήσει την περιοχή αυτή διπλωματική του προτεραιότητα, ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσινγκτον.

Η Κλίντον θα αρχίσει την περιοδεία της από το Περθ, στη δυτική Αυστραλία, για την ετήσια υπουργική σύνοδο στις 14 Νοεμβρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμάχου τους Αυστραλίας (AUSMIN). Μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα πρόκειται να έχουν συνομιλίες με την Αυστραλιανή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ και τους υπουργούς της Άμυνας και Εξωτερικών, Στίβεν Σμιθ και Μπομπ Καρ.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με την επιχειρηματική κοινότητα της Αδελαΐδας και θα επισκεφθεί ένα ναυπηγείο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνέχεια, η Κλίντον αναμένεται στις 16 και 17 Νοεμβρίου στη Σιγκαπούρη, την πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, που βρίσκεται στην είσοδο των στρατηγικών Στενών της Μάλακας και της οποίας η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαγωγική προς την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

Η επικεφαλής διπλωμάτης των ΗΠΑ θα συνοδεύσει στη συνέχεια τον Πρόεδρο Ομπάμα στην Ταϊλάνδη, μια άλλη σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, την Τρίτη. Με τους ηγέτες της Ταϊλάνδης, θα προετοιμάσουν τη διμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ/Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Ασίας στο Σιάμ Ριπ, στην Καμπότζη, στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Πριν από την Καμπότζη, η Κλίντον θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ομπάμα στην ιστορική επίσκεψή του στη Μιανμάρ για να στηρίξουν την διαδικασία εκδημοκρατισμού που προωθεί η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Τέιν Σέιν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημαντικό "άξονα" της διπλωματίας της, έπειτα από μια δεκαετία συγκρούσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν—οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αυξήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές τους δυνατότητες σε αυτή την περιοχή, που θεωρούν κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η Κλίντον και ο Πανέτα πολλαπλασίασαν τα ταξίδια τους στην Ανατολική Ασία φέτος, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει, σύμφωνα με ειδικούς, να αντισταθμίσει την επιρροή του Πεκίνου, το οποίο έχει εδαφικές διαφορές με τους γείτονές του, την Ιαπωνία και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας για τα αρχιπελάγη της θάλασσας της Κίνας.
protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ