2012-11-10 15:07:05
Φωτογραφία για Ομιλία κ. Άννας Καραμανλή για τον Προϋπολογισμό με αναφορές σε αθλητικά θέματα
από το Γραφείο Τύπου

Την ανάγκη να μην μειωθούν τα κονδύλια του Κράτους προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα σωματεία επεσήμανε η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Καραμανλή, κατά την συζήτηση... του Προϋπολογισμού στην Βουλή. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν τα Αθλητικά σχολεία. Η κ. Καραμανλή ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, πρέπει πάντα να είναι πρωταρχικής προτεραιότητας για την Πολιτεία. Πρέπει να βρεθούν κονδύλια για να επαναλειτουργήσουν τα Αθλητικά σχολεία. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να πνίξουμε εντελώς το πάθος και τα όνειρα των νέων παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό. Εάν η Πολιτεία δεν δίνει διεξόδους και διευκολύνσεις προς τον υγιή Αθλητισμό, τότε οι νέοι μας που θα κατευθυνθούν; Ισως προς νοσηρές περιθωριακές καταστάσεις, το κόστος των οποίων θα πληρώσει μετά η Κοινωνία και η Πολιτεία στο πολλαπλάσιο! Με την ίδια λογική θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι περικοπές κονδυλίων από Αθλητικές Ομοσπονδίες και Αθλητικά κέντρα
. Ομοσπονδίες και σωματεία που πραγματικά παράγουν έργο θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς, και τα χρήματα να μην σπαταλούνται σε σωματεία ανενεργά. Για τα Αθλητικά Κέντρα έχω να πω, πως περιμένουμε από την Κυβέρνηση, να τα αξιοποιήσει επιτέλους για να φέρουν χρήμα στην οικονομία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΟΑΚΑ του οποίου πολλές εγκαταστάσεις είναι σε κακή κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί τουριστικά, κατά το παράδειγμα άλλων Ολυμπιακών πόλεων όπως η Βαρκελώνη.»

Η κ. Αννα Καραμανλή αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας να ανατάξει την οικονομία της υπό δύσκολες διεθνείς συνθήκες, και τόνισε ότι τώρα πρέπει να μπουν οι βάσεις για μία χώρα οργανωμένη και αυτάρκη με παραγωγή, ανάπτυξη και προοπτική για το μέλλον.

Ολόκληρη η ομιλία της κ. Καραμανλή

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2013 χαρακτηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να σταθεί στα πόδια της μέσα σε ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον.

Για πρώτη φορά τρικομματική Κυβέρνηση από όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής καταθέτει ένα προϋπολογισμό που στην ουσία είναι ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας μας και τοποθέτησής της σε σωστές βάσεις.

Όταν το παγκόσμιο Α.Ε.Π. συρρικνώνεται, όταν ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου μειώνεται, πρέπει εμείς με τις σαθρές υποδομές της οικονομίας μας να καταφέρουμε να μείνουμε ζωντανοί.

Είναι αλήθεια ότι πολλές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, για να μη βιώνουμε τώρα αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση σε συνθήκες μάλιστα διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας εν μέσω ύφεσης κάνει έτσι την προσπάθειά μας ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο επίπονη.

Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε έχει στόχο όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να σηκωθούμε επάνω. Όμως, έχουμε διανύσει πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι του δύσκολου αυτού δρόμου. Θα τα καταφέρουμε, γιατί ήδη έχουμε πραγματοποιήσει τις πιο δραστικές προσαρμογές που έχει κάνει ποτέ χώρα σε περίοδο ύφεσης.

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της στη διεθνή κατάσταση ανταγωνιστικότητας κατά 11 θέσεις. Βλέπετε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Όλος ο ευρωπαϊκός νότος υποφέρει. Κινδυνεύουν χώρες πολύ μεγαλύτερες με βιομηχανία και παραγωγή. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα η Κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει το κλίμα υπέρ της χώρας μας. Το βλέπουμε ότι η Ευρώπη αρχίζει και αναγνωρίζει τον αγώνα που δίνει ο λαός μας και η Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε μόνοι μας να υπονομεύσουμε αυτή την προσπάθεια.

Ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι δύσκολος και σίγουρα δεν ενθουσιάζουν οι περικοπές που περιέχει. Όποιος όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπει μόνο τις περικοπές, είναι σαν να κοιτάζει το δέντρο και όχι το δάσος. Για πρώτη φορά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μια εκστρατεία αναπτυξιακών δράσεων. Μετά από δεκαετίες το 2013 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει αρνητικό πληθωρισμό μείον 0,8%. Η μείωση των εισαγωγών κατά 5,2% και η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,6% αξιολογείται ως θετική εξέλιξη.

Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες είναι όλα μέσα στους στόχους ή τους ξεπερνούν. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν μειώνεται συγκριτικά με πέρυσι, αλλά ενισχύεται κατά 3,7% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Ένα σημαντικό μέρος του, γύρω στο 18%, προορίζεται για επενδύσεις στην παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία και την απασχόληση. Οι χώρες τώρα των οποίων τα κόστη και οι τιμές έχουν παρεκτραπεί σε υπέρμετρο βαθμό χρειάζονται ένα αποτελεσματικό σχέδιο ώστε να επιστρέψουν στην ανταγωνιστικότητα.

Βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που γίνεται τώρα, με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων.

Εμείς τι είχαμε μέχρι τώρα; Είχαμε φορείς και υπηρεσίες που παρήγαγαν μόνο ζημιά εξαιτίας της κακής διάρθρωσής τους. Η συγχώνευση και η ορθολογική λειτουργία τους τώρα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Είχαμε να παλέψουμε με παρασιτικές υπηρεσίες και συντεχνιακές νοοτροπίες δεκαετιών. Είχαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που ούτως ή άλλως θα κατέρρεε, ακόμη και αν δεν υπήρχε κρίση. Αντί να το έχουμε διορθώσει πριν χρόνια με την ησυχία μας, αναγκαζόμαστε τώρα να τρέχουμε υπό συνθήκες φοβερής πίεσης. Είχαμε μια δημόσια περιουσία αναξιοποίητη και τώρα παίρνονται οι ριζικές αποφάσεις, για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς μέσα από επενδύσεις. Με αφετηρία την αξιοποίηση του ελληνικού αλλά και την εκμετάλλευση και άλλων δημόσιων ακινήτων, όπως είναι το παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο έως το Σούνιο, υπολογίζεται ότι την επόμενη τριετία θα εισρεύσουν στη χώρα μας 10 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ ξένων κεφαλαίων. Πώς αλλιώς θα μπει χρήμα στη χώρα; Πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, για να υπάρξουν δουλειές και παραγωγικότητα;

Είναι πολύ εύκολο να ζητάμε να μην πέσουν οι μισθοί, να μην περικοπούν επιδόματα, να μη μειωθούν δαπάνες. Όλοι το θέλουμε αυτό, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν βάλουμε πρώτα γερές βάσεις και ανασυγκροτήσουμε μόνοι μας την οικονομία μας. Δεν μπορεί να γίνει με δανεικά των ξένων, γιατί κάποια στιγμή θα σταματήσουν να δίνουν.

Όπου μπορεί η Κυβέρνηση παρεμβαίνει για να δώσει ανάσες και να επιμερίσει δίκαια τα βάρη, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Και είναι καθοριστική η δέσμευση ότι οι αδικίες που δημιουργούνται στα χαμηλά στρώματα από περικοπές αυτού του Προϋπολογισμού, θα διορθώνονται άμεσα μόλις επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ και σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, γιατί θεωρώ ότι πρέπει πάντα να είναι πρωταρχικής προτεραιότητας για την πολιτεία.

Κρίνουμε θετική τη συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και Τ.Ε.Ι., αρκεί να μην μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων φοιτητών. Είναι παράδοξο να έχουμε είκοσι δύο παιδαγωγικά τμήματα, τριάντα δύο σχολές πληροφορικής, δεκατέσσερις γεωπονίας, δεκατέσσερις θεάτρου, είκοσι μία σχολές αρχιτεκτονικής, τριάντα έξι οικονομικά τμήματα και πενήντα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων.

Σίγουρα μπορούν οι φοιτητές να έχουν καλύτερο επίπεδο σπουδών σε λιγότερα τμήματα, τα οποία όμως, θα έχουν όλες τις υποδομές και θα λειτουργούν σωστά.

Από τη συγκράτηση των δαπανών έχουν πληγεί παλαιότερα τα αθλητικά σχολεία. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να πνίξουμε εντελώς το πάθος και τα όνειρα των νέων παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Εάν η πολιτεία δε δίνει διεξόδους και διευκολύνσεις προς τον υγιή αθλητισμό, τότε οι νέοι μας πού θα κατευθυνθούν; Ίσως προς νοσηρές περιθωριακές καταστάσεις, το κόστος των οποίων θα πληρώσει μετά η κοινωνία και η πολιτεία στο πολλαπλάσιο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια για να επαναλειτουργήσουν τα αθλητικά σχολεία.

Με την ίδια λογική θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι περικοπές κονδυλίων από αθλητικές ομοσπονδίες και αθλητικά κέντρα. Ομοσπονδίες και σωματεία που πραγματικά παράγουν έργο θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς.

Για τα αθλητικά κέντρα έχω να πω πως περιμένουμε από την Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για να φέρουν χρήμα στην οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο που πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά κατά το παράδειγμα άλλων ολυμπιακών πόλεων, όπως η Βαρκελώνη.

Στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Προϋπολογισμού διαβάζουμε για την επιτάχυνση απορρόφησης πιστώσεων από το ΕΣΠΑ και για τη μεγάλη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας μια επιλογή που είναι πράξη ευθύνης απέναντι στους Έλληνες, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι σκληρός. Σταματάμε, όμως, να συσσωρεύουμε χρέος, προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα ενός δαιδαλώδους κράτους με αναχρονιστικές δομές. Ο ελληνικός λαός υποφέρει από τις νοοτροπίες του παρελθόντος που βύθισαν τη χώρα στην υπανάπτυξη.

Επιλογή να κάνουμε πίσω δεν υπάρχει. Με την εκταμίευση της δόσης και με την επιμήκυνση που θα πετύχουμε θα έχουμε το χρόνο να ωθήσουμε τη χώρα προς την ανάπτυξη, η οποία παραμένει βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρουμε ότι το έργο αυτό είναι δύσκολο και επίπονο για τον απλό πολίτη. Έπρεπε όμως, να διαλέξουμε. Αν αναγκαζόμασταν τώρα να βγούμε από το ευρώ, θα βιώναμε μια πρωτοφανή καταβαράθρωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό δε θα γίνει μόνο με λόγια αλλά με πράξεις. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τη χώρα στη διχόνοια και το χάος υπακούοντας σε εύκολα συνθήματα που δε βγάζουν πουθενά.

Σας καλώ, λοιπόν, να στηρίξουμε το έργο της Κυβέρνησης που στοχεύει σε μια χώρα οργανωμένη και αυτάρκη με παραγωγή, ανάπτυξη και προοπτική για το μέλλον. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει.

Ευχαριστώ πολύ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ