2012-11-10 18:16:07
Φωτογραφία για Δέκα τρόποι να απαλλαγείτε απ’ το άγχος
 

Όταν το άγχος της καθημερινότητας καταλαμβάνει το σώμα και την ψυχή σας, όλα μοιάζουν πιο περίπλοκα και η ζωή γίνεται ξαφνικά βαρετή και κουραστική. Με 10 απλούς τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος και να ανανεώσετε την ζωή σας. 

Αισθάνεστε πρησμένοι; Εν μέρει μπορεί να φταίει το αλάτι. Όταν η διατροφή σας περιλαμβάνει πολύ αλάτι, τότε είναι λογικό να έχετε κατακράτηση υγρών. Και αυτό μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μειώστε λοιπόν το αλάτι επιλέγοντας φρέσκα και όχι κονσερβοποιημένα ή κατεργασμένα τρόφιμα. Επίσης μπορείτε να πειραματιστείτε με μπαχαρικά και μυρωδικά όπως το σκόρδο, το κάρυ, το δεντρολίβανο για να κάνετε πιο εύγεστα τα πιάτα σας.   

Όταν είστε αγχωμένοι ή θυμωμένοι, είναι εύκολο να υποκύψετε σε έναν γευστικό πειρασμό, να καπνίσετε ή να πιείτε έναν ακόμη φλιτζάνι καφέ. Το ιδανικό αντίδοτο στο στρες είναι η γυμναστική. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείτε αγχωμένοι ή έτοιμοι να εκραγείτε από τα νεύρα, ανεβείτε σκάλες ή πηγαίνετε μια βόλτα γύρω απ’ το τετράγωνο του σπιτιού σας αφού έχει αποδεχθεί ότι 10 λεπτά άσκησης μπορούν να επιτύχουν πνευματική ηρεμία. 


Αντιμετωπίζετε το άγχος τρώγοντας; Σε περιόδους έντασης, πολλοί άνθρωποι κάνουν κακές διατροφικές επιλογές. Αλλά όταν περάσει αυτή η ακατάσχετη επιθυμία για ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και γλυκά, τότε εκτός από τις περιττές θερμίδες, θα έχετε και περιττά κιλά! Όταν λοιπόν σας καταλαμβάνει το άγχος αγνοείστε την ανάγκη για κάτι γλυκό. Φάτε καλύτερα ένα φρούτο ή πάρτε βαθιές ανάσες.  

Ένας καλός ύπνος (7-8 ώρες κάθε βράδυ) εκτός από τους μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια σας, μπορεί να σας εξαφανίσει και το στρες. Έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε; Κόψτε και τον καφέ μετά το μεσημέρι. Αποφύγετε τη γυμναστική δύο ώρες πριν τον ύπνο και δημιουργήστε ένα ωραίο περιβάλλον στο δωμάτιο σας, χωρίς τηλεόραση, έντονο φωτισμό, κατοικίδια και άλλους παράγοντες που σας αποσυντονίζουν. 

Κάνοντας κάτι καινούριο, είτε πρόκειται για αλλαγές στην κόμμωσή σας, είτε για νέα ρούχα ή μια νέα διαδρομή από και προς το γραφείο, μπορεί να σας δώσει το αέρα της ανανέωσης. Επικεντρωθείτε ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα στην καθημερινότητά σας. 

Δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες μέσα στα γυμναστήρια για να αισθάνεστε ότι το σώμα σας είναι σε κίνηση και δράση. Αν θέλετε να ανακτήσετε την ενεργητικότητά σας, απλά κάντε μια βόλτα με τα πόδια ή βγάλτε το σκύλο να ξεμουδιάσει. Το μυαλό σας θα καθαρίσει και η ψυχή σας θα ανανεωθεί.

Οι φυτικές ίνες δημιουργούν γρήγορο αίσθημα κορεσμού και μπορείτε να τρώτε μικρότερες ποσότητες τροφής αλλά να χάνετε βάρος. Αν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών θα έχετε καλή γαστρεντερική λειτουργία, ενώ και η καρδιά σας θα είναι υγιής. Εκτός όμως απ’ τα οφέλη για την υγεία, οι φυτικές ίνες μπορούν να σας αποφορτίσουν και συναισθηματικά. Επειδή περιέχονται σε πολλών ειδών τρόφιμα από δημητριακά, μέχρι φρούτα και λαχανικά, η γευστική ευχαρίστηση που προσφέρουν μπορεί να σας ανακουφίσει απ’ το στρες. 

Αν έχετε πάντα συναίσθηση του τόπου και του χρόνου, αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε την αυτοκυριαρχία σας και άρα μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε ήρεμοι, ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά. Όταν επικεντρώνεστε στο παρόν, το άγχος για το πριν και το μετά μειώνεται και κερδίζετε χρόνο για να σκεφτείτε ψύχραιμα και λογικά τις λύσεις των προβλημάτων. 

Όλοι έχουν προσπαθήσει να αγνοήσουμε έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, έναν επίμονο πόνο ή έναν εκνευριστικό βήχα. Αλλά τα προβλήματα υγεία όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα, επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει για σωματικά και ψυχικά ζητήματα. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας το άγχος, τότε ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Μερικές φορές η απάντηση για τα εκατοντάδες προβλήματα που έχετε είναι μέσα στο μυαλό σας, αλλά λόγω άγχους δεν μπορείτε να την βρείτε. Αν όμως χαλαρώσετε και επικεντρωθείτε κάπου αλλού κάνοντας κάτι που σας αρέσει, ο εγκέφαλός σας θα ηρεμήσει και τότε θα μπορείτε να σκεφθείτε ψύχραιμα.

http://health.in.gr   
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ