2012-11-11 06:45:03
Φωτογραφία για Περιμένουμε να ψηφίσουν οι Γερμανοί για τη δόση
Προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις φήμες για τμηματική εκταμίευση της δόσης καταβάλει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι...

τα 31,5 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας μέχρι το τέλος του μήνα.

Μάλιστα, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι γίνεται προσπάθεια να εκταμιευθεί συνολικό ποσό 44 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 5 δισ. ευρώ από τη δόση του Σεπτεμβρίου, 31,5 δισ. της τρέχουσας δόσης και περίπου 8 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνουν, για να γίνει κάτι τέτοιο, ίσως απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, που θα φθάσει μέχρι το Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο.

Για το λόγο αυτό, έχει ήδη δοθεί άδεια από την ΕΚΤ, ώστε το ομόλογο ύψους 5 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της και λήγει στις 16 Νοεμβρίου, να καλυφθεί με έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 και 13 εβδομάδων.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, θέτει ως ορόσημο την 26η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκτιμά ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα.


Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι μέχρι τότε να έχουν καταλήξει ΕΕ και ΔΝΤ στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί, καθώς υπάρχουν φόβοι μήπως οι Γερμανοί “παίζουν καθυστερήσεις” επιδιώκοντας συνολική λύση μαζί και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος.

Ήδη, ο επικεφαλής του Eurogroup, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση της τρόικας να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, από την οποία εξαρτάται και η απόφαση για την εκταμίευση. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα και κάλεσε τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο υπουργός Οικονομικών περιμένει μία δήλωση πολιτικής στήριξης από τους 17 συναδέλφους του τη Δευτέρα, ενώ η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οριστικές αποφάσεις αναμένονται σε έκτακτο Eurogroup κοντά στις 20 του μήνα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της τμηματικής καταβολής της δόσης, που αποδόθηκε χθες σε αξιωματούχο του EWG, η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, στελέχη του υπουργείου οικονομικών υποστήριζαν ότι τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δοθούν εφάπαξ, μέσω ομολόγων. Το ποσό που αφορά σε ρευστό, θα εκταμιεύεται ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες, χωρίς όμως να απαιτείται νέα έγκριση.

Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκλείουν το να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει ακόμη και το να συμβεί “κάποιο ατύχημα”.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ