2012-11-11 09:16:25
Φωτογραφία για Παιχνίδια για το «φιλέτο»  Επιλέχθηκε η γαλλορωσική κοινοπραξία με βαθμολογία 20% πιο χαμηλή
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Τα αδιάσεισταστοιχεία του «Φ» -οι δύο άκρως απόρρητες εκθέσεις αξιολόγησης- δείχνουν τεκμηριωμένα ότι ο υπουργός Εμπορίου και το Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξαν την κατανομή των Οικοπέδων του Β’ Γύρου Αδειοδότησης σε σχέση με το Οικοπέδο-9, ενώ έδωσαν στους πρώτους της κατάταξης της ίδιας αξιολόγησης τα υπόλοιπα Οικόπεδα -2, 3 και 11. Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, το Οικόπεδο-9 που θεωρείται το πλέον πλούσιο της κυπριακής ΑΟΖ και για το οποίο υποβλήθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις -συνολικά οκτώ- δόθηκε από την Κυβέρνηση στην κοινοπραξία της γαλλικής Τotal με τις ρωσικές Νovatec και GΒΡ (θυγατρική της Gazprom).

Τόσο στην αξιολόγηση της κυβερνητικής συμβουλευτικής Επιτροπής, όσο και στην κατάταξη των ξένων συμβούλων (της γαλλικής Βeicip Franlab) η κοινοπραξία Τotal - Νovatec - GΒΡ, είχε καταταγεί στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας (με 222,7 βαθμούς) χωρίς καμιά διάκριση ούτε στην τεχνική, ούτε και στην οικονομική της πρόταση.


Πρώτη και με διαφορά βαθμολογίας 20% μεγαλύτερη, είχε καταταγεί η κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Κogas (με 277,7 βαθμούς). Δεύτερη στη βαθμολογία, ήταν η κοινοπραξία των Ρremier-Vitol (που κατασκευάζει το τερματικό στο Βασιλικό) και Ρetronas (με 234,4 βαθμούς). Πρέπει να σημειωθεί ότι τη γαλλορωσική πρόταση που αναβάθμισε η Κυβέρνηση, είχε κατατάξει στην πέμπτη θέση και η επίσης γαλλική Βeicip.

Όσον αφορά στις επί μέρους βαθμολογίες, στον τομέα τεχνικών ικανοτήτων και εμπειριών, από τους οκτώ διεκδικητές του Οικοπέδου-9, τη μεγαλύτερη είχε συγκεντρώσει η κοινοπραξία ΕΜΡ - Frastico (της γνωστής μας Τriple Five) ενώ η επιλεγείσα γαλλορωσική κοινοπραξία πήρε μόνο 60,6 βαθμούς. Στο οικονομικό τμήμα των προσφορών, σε σχέση με το ίδιο χρυσοφόρο Οικόπεδο, η καλύτερη πρόταση προερχόταν από την κοινοπραξία ΕΝΙ - ΚΟGΑS, με 216,6 βαθμούς ενώ η επιλεγείσα Τotal - Νovatec- GΒΡ αξιολογήθηκε με μόνο 162,1 βαθμούς, δηλαδή 25% λιγότερα έσοδα για το κράτος απ’ ό,τι η καλύτερη πρόταση σε σχέση με το πριμ υπογραφής, αλλά και από τα ποσοστά φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Ενδεχομένως ακριβώς αυτό είχε υπόψη του και ο καθ.

Πάνος Παπαναστασίου -πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών και μέλος της Ομάδας Διαπραγμάτευσης που πιάνει τη Δευτέρα δουλειά- ο οποίος σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και άλλοι «γνωρίζουν πολύ καλά τις προσφορές που είχαν υποβληθεί και αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια προκήρυξης του διαγωνισμού». Για να καταλήξει με τη σαφή αιχμή (και επιβεβαίωση του μαγειρέματος για το Οικόπεδο-9) πως, «θεωρείται αδιανόητο η υπογραφή συμβολαίων με οικονομικούς όρους χειρότερους από τις καλύτερες προσφορές που είχαν υποβληθεί».

Στοιχεία του «Φ» δείχνουν πως στο συγκεκριμένο Οικόπεδο-9, το μπόνους υπογραφής που πρότεινε η επιλεγείσα γαλλορωσική συμμαχία ήταν ελάχιστα πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, έναντι σημαντικά πιο ψηλών μπόνους (μέχρι και πολλαπλάσιων) των κοινοπραξιών με μεγαλύτερες βαθμολογίες.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα τρία Οικόπεδα, δόθηκαν στο ένα στη Τotal (το 11) και τα δύο στην ΕΝΙ- Κogas (2, 3) που είχαν ξεχωρίσει στην πρώτη θέση της αξιολόγησης χωρίς καμία εκτροπή από τις αξιολογήσεις. Πάντως, προκαλεί εντύπωση ότι και στο δεύτερο περιζήτητο Οικόπεδο, το 2, η κατάταξη ήταν η ίδια όπως και στο 9, δηλαδή πρώτη η ΕΝΙ - Κogas και δεύτερη η Ρremier -Vitol - Ρetronas, με τον ανταγωνισμό σε πραγματικό επίπεδο αξιολόγησης να κινείται ανάμεσα σε αυτές τις δύο κοινοπραξίες.

Να σημειωθεί πάντως, ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπουργός Εμπορίου και Υπουργικό Συμβούλιο έχουν την εξουσία των τελικών αποφάσεων ανεξάρτητα από τις αξιολογήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής, με επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος». Το γεγονός πάντως, ότι οι αξιολογήσεις της Επιτροπής ήταν σε εκπληκτικό βαθμό ταυτόσημες, τόσο στον τεχνικό όσο και στον οικονομικό τομέα, με τις αξιολογήσεις της Βeicip, αποτελούν τεκμήριο του επιπέδου αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν την Κυβέρνηση στην επιλογή αυτή. Για χάρη των ρωσικών συμφερόντων που δεν ξεπερνούν συνολικά το 35% στο εν λόγω Οικόπεδο, ή για χάρη των γαλλικών συμφερόντων, αποφασίστηκε η ανατροπή; Οι πληροφορίες του «Φ» θέλουν την ανατροπή να οφείλεται και στα γαλλικά συμφέροντα αλλά και στα ρωσικά. Πάντως, η αποκάλυψη των λεπτομερών δεδομένων των αξιολογήσεων, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει και μοχλό πίεσης προς την κοινοπραξία, ώστε να αυξήσει την προσφορά της στους οικονομικούς δείκτες προς όφελος της Δημοκρατίας για να μην εκθέσει την ευνοιοκρατική μεταχείριση της οποίας έτυχε.

Λάβαμε υπόψη τα μεγέθη, είναι η αιτιολογία της Κυβέρνησης

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑπου δίνεται από κυβερνητικής πλευράς για την επιλογή της κοινοπραξίας της Τotal - Νovatec - Gasprom έναντι των τεσσάρων που υπερτερούσαν στην τεχνική και οικονομική αξιολόγηση -όπως συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ»- είναι πρώτον -πέραν του δημοσίου συμφέροντος- ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν τρία «οικόπεδα» στην ίδια εταιρεία - την ΕΝΙ που προηγείται στη βαθμολογία. Οπότε λήφθηκαν υπόψη -όπως ήταν προβλεπόμενο- οι αξιολογήσεις για τα μεγέθη των υποψηφίων. Η γαλλορωσική κοινοπραξία είχε μεγαλύτερη εμπειρία σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά και είχε το 2011 πολλαπλάσιες επενδύσεις σε έρευνα απ΄ ό,τι η ιταλοκορεατική κοινοπραξία. Επίσης είχε μεγαλύτερο ποσό κεφαλαιοποίησης, ενώ θεωρήθηκε πιο «επιθετικό» αν και βαθμολογήθηκε πιο χαμηλά το πρόγραμμα ανάπτυξης του «Οικοπέδου 9», με δύο γεωτρήσεις σε 36 μήνες και τρισδιάστατη έρευνα σε μεγάλη έκταση. Την ίδια ώρα, είναι όμως παραδεκτό ότι υπάρχει εμφανής υστέρηση στην οικονομική πρόταση της γαλλορωσικής κοινοπραξίας στα οικονομικά κριτήρια.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ