2012-11-11 10:13:02
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Είναι απίθανο η τρόικα να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) της Δευτέρας, ενόσω συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού προϋπολογισμού, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τα πρόσφατα σχόλια του για την Ελλάδα, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το κύριο θέμα θα είναι η αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Αθήνα.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», ανέφερε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα».


«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί ... και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η τρόικα (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κατά το παρελθόν έκανε «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Τόνισε επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.

Η Ελλάδα πέρασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη και πρόκειται να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 το βράδυ της Κυριακής.

"Θα ήταν εντελώς λάθος, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη", δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανίας

«Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δηλώνει πάντως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και τονίζει ότι «θα ήταν εντελώς λάθος, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε», ενώ θεωρεί σωστό «ότι η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πίεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

«Δεν θα καταστραφούμε, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», λέει με έμφαση ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, αλλά ασκεί κριτική για τις «ισχυρές πλάτες που αφήνονται ανενόχλητες» στην Ελλάδα και εκφράζει την επιθυμία να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της «Die Welt», ο Γερμανός πρόεδρος ασκεί κριτική και στους Γερμανούς οι οποίοι μιλούν με σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα. «Έχουν και οι λαοί ψυχή  και την υπερηφάνειά τους», λέει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για τραυματισμένη ψυχή και πληγωμένη υπερηφάνεια των Ελλήνων, τόσο εκείνων που ζουν στην Ελλάδα όσο και εκείνων που ζουν στην Γερμανία.

«Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί και κάποια γερμανικά μέσα ενημέρωσης τους προσέβαλαν ή έστω τους έκαναν υποδείξεις. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος», σημειώνει ο κ. Γκάουκ, αλλά διευκρινίζει ότι εξίσου λάθος είναι και όταν κάποιοι Έλληνες, Ισπανοί ή Ιταλοί «θα ήθελαν να ξεχάσουν τη δική τους ευθύνη για την κρίση και μας κατηγορούν ότι θέλουμε να αποφασίζουμε για εκείνους». Προσθέτει ότι η κυβέρνηση της χώρας του κράτησε ορθή στάση «ευτυχώς και σε αυτούς οι οποίοι είναι εδώ της άποψης ότι όλα αυτά είναι πολύ ακριβά και εμείς οι Γερμανοί θα καταστραφούμε», για να τονίσει: «Όχι, δεν θα καταστραφούμε. Και πάντως όχι, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ