2012-11-11 17:30:03
Φωτογραφία για Επτά σενάρια για να καταστεί βιώσιμο το χρέος
Του Κώστα Τσαχάκη

Εν αναμονή των αποφάσεων για τον ακριβή χρόνο αποδέσμευσης της επόμενης δόσης στην Αθήνα συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής, εντός της τρόικας, λύσης για τη διασφάλιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους Σύμφωνα με διαροές στον ξένο Τύπο χθες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν περιθώριο ελιγμών έως το τέλος του έτους για να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν στην Ελλάδα και αυτό θα περιλαμβάνει τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν εφόσον υπάρξει συμφωνία να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους της.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά και αναζητείται το κατάλληλο μείγμα μέτρων το οποίο θα είναι πολιτικά αποδεκτό από όλες τις πλευρές και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις. Μάλιστα πηγές της Ευρωζώνης σχολιάζαν χθες πως το ενδεχόμενο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα με τη χορήγηση δανείου από τα κράτη- μέλη ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης συνιστά μια ιδιαίτερα πολύπλοκη, «τεχνικά και χρηματοδοτικά», λύση.


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι πιο πιθανές παρεμβάσεις είναι:

1. Να αποποιηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ. Πρόκειται για ομόλογα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα στήριξης από την έναρξη της κρίσης χρέους και το όφελος εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 8 δισ. ευρώ. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και υπολογίζονται συνολικά στα 11 δισ ευρώ.

2. Μείωση των επιτοκίων δανεισμού των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Είναι πιθανόν να μειωθεί το περιθώριο κέρδους στο επιτόκιο στις 80 μονάδες βάσης συν Euribor, από 150 μονάδες που είναι σήμερα. Βέβαια πρόκειται για μέτρο που θα περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, ενώ η συμβολή του στην απομείωση του χρέους θα είναι περιορισμένη.

3. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τον επίσημο τομέα. Στην Ελλάδα έχει δοθεί περίοδος χάριτος και η πληρωμή των δανείων από την Ευρωζώνη έχει μετατεθεί για μετά το 2020. Πλέον φέρεται να εξετάζεται να αυξηθεί και ο χρόνος ωρίμασης τους έως και τα 30 χρόνια.

4. Επαναγορά ομολόγων. Το ζητούμενο είναι η πηγή των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για τις επαναγορές δεδομένης της δυσκολίας έγκρισης νέου δανείου. Έτσι έχει προταθεί να χρησιμοποιηθούν και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το σκοπό αυτό. Έσοδα τα οποία υπολογίζονται σε 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

5. Παράταση κατά 2 έτη -το 2022 αντί 2020- της περιόδου για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν κριθεί αναγκαίο.

6. Υιοθέτηση ευνοϊκότερων σεναρίων για την εξέλιξη της ανάπτυξης της οικονομίας , καθώς όσο υψηλότερο είναι το ΑΕΠ τόσο ταχύτερα αποκλιμακώνεται το χρέος.

7. Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μέτρο που θα ελάφρυνε ουσιαστικά το ελληνικό χρέος αν και επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο καθεστώς για την Ισπανία. Σε περίπτωση που ισχύσει εντός του επόμενου έτους το «ισπανικό» μοντέλο και για την Ελλάδα -κάτι που παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένο- τότε το δημόσιο χρέος θα μειωθεί δραστικά κατά 50 δισ. ευρώ περίπου .
Troktiko2
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ