2012-11-11 19:07:03
Φωτογραφία για Το «Ελληνικό Γκότζι» έτοιμο να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές
Το κινεζικής προέλευσης φυτό Γκότζι Μπέρι, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό μας, έχει βρει γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια στην Ελλάδα και ήδη οι εγχώριοι καταναλωτές ετοιμάζονται για σημαντικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) της Κοζάνης αποβλέπει στην προώθηση του ελληνικό γκότζι μπέρι στο εξωτερικό , αφού πρώτα επιτύχει τη διαφοροποίησή του προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας.

Το cluster της Κοζάνης έχει πανελλήνια εμβέλεια και ενώνει υπό τη σκέπη του 10, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές και μεταποιητές του γκότζι μπέρι, ΑΕΙ, ΤΕΙ, οργανισμούς και ινστιτούτα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ), Χρήστος Τράντης, ομιλητής σε πρόσφατη ημερίδα για το θέμα, που διοργάνωσε ο δήμος Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με το cluster και με την υποστήριξη του ΙΠΑΔΜ. Σε επόμενο στάδιο, στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι καλλιεργητές, ώστε το φρούτο να παράγεται σε ποσότητες επαρκείς για την πραγματοποίηση εξαγωγών.


«Η καλλιέργεια ξεκίνησε ήδη στην Κεντρική Μακεδονία, προ τριετίας και την Κόρινθο τον περσινό Οκτώβριο, ενώ στόχος μας είναι να δημιουργηθούν αρχικά πέντε πυρήνες καλλιέργειας, στις περιοχές γύρω από τη Βέροια, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, την Άρτα και την Κορινθία. Καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν ήδη και μάλιστα από αυτές συγκεντρώνουμε και πειραματικά δεδομένα» διευκρίνισε ο κ.Τράντης.

Κατά τον ίδιο, στόχος του cluster δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της καλλιέργειας και της μεταποίησης στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία ενιαίου εμπορικού σήματος (brand name), η υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η έρευνα, ανάπτυξη, δικτύωση και διεθνής προβολή του ελληνικού Γκότζι.

Πρόσθεσε ότι ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό γκότζι μηνιαίως, οι οποίοι αφορούν τρεις κωδικούς μπισκότων (παιδικό, διαίτης και ειδικό διαίτης), σοκολάτες, μαρμελάδα και καλλυντικά, που ξεκίνησαν ήδη να διατίθενται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών, για την παραγωγή και χυμού γκότζι.

Ο στόχος των εξαγωγών θα είναι οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ. Αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να ικανοποιήσει την ζήτηση από τις χώρες αυτές θα χρειαστεί μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού Γκότζι τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ελληνικό Γκότζι παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια άλλων χωρών, καθώς ο ήλιος και το μικροκλίμα της Ελλάδας αποδίδουν φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με πολύ πιο πρώιμη καρποφορία.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ