2012-11-12 03:23:02
Φωτογραφία για Ιράκ: Εκτελέσεις 10 κρατουμένων
Στην εκτέλεση 10 ανθρώπων οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση επιθέσεων στο εσωτερικό της... χώρας προχώρησε το Ιράκ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για εννιά Ιρακινούς και έναν Αιγύπτιο, οι οποίοι θανατώθηκαν δι απαγχονισμού.

«Η επιμονή των Αρχών να προχωρούν σε τέτοιες βάναυσες εκτελέσεις, την ίδια στιγμή που κυριαρχεί η απροθυμία αποκάλυψης των λεπτομερειών της κάθε υπόθεσης, υπογραμμίζει την προβληματική φύση του δικαστικού συστήματος στο Ιράκ. Από το να εκτελεί ανθρώπους, είναι προτιμότερο να ρίξει το βάρος στην αναμόρφωση του τομέα της Ασφάλειας προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες από την ολοένα αυξανόμενες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», εξήγησε εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Human Rights Watch».

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για περιορισμό των θανατικών ποινών στην ασιατική χώρα, η Βαγδάτη δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Εκτιμάται ότι από τον Νοέμβριο του 2011, περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί εκ των οποίων οι 65 τις πρώτες 40 ημέρες του 2012.


Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Ύπατη Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navy Pilay, είχε δηλώσει σοκαρισμένη από τις αναφορές για μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων μέσα σε μια ημέρα τον περασμένο Ιανουάριο (34 κρατούμενοι).

«Ακόμα κι αν οι ακροαματικές διαδικασίες ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με το Διεθνές Δίκαιο, ο συγκεκριμένος αριθμός εκτελέσεων μέσα σε μια μόλις ημέρα προκαλεί τρόμο», είχε πει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ