2012-11-12 13:37:02
Φωτογραφία για Γρίφος η φορολόγηση αγροτεμαχίων
Ευνοϊκότερο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλουν με την υπάρχουσα φορολόγηση, τόσο για το ΦΑΠ, όσο και για το ειδικό τέλος φαίνεται πως θα είναι τελικά ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Στην τελευταία σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που έγινε την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε ότι ο νέος φόρος θα είναι προοδευτικός, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας, ενώ θα υπάρχουν οκτώ κλιμάκια και οκτώ συντελεστές, που θα ξεκινούν από 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή σε σημαντικό πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες οικοπέδων της Λάρισας η επέκταση του φόρου ακίνητης περιουσίας στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς η πλειοψηφία εξ αυτών εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις στα αναγραφόμενα συμβόλαια σε σχέση με την πραγματική, κτηματογραφημένη έκταση που κατέχουν. Εξάλλου το υπ. Οικονομικών με το σκεπτικό ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά και ανέγερση ακινήτων δεν επέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα ούτε βοήθησε την αγορά ετοιμάζει την επαναφορά του από το νέο χρόνο.


Συγκεκριμένα από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, με νέα κλίμακα, η οποία θα έχει φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 3% για μεγάλης αξίας ακίνητα, θα τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τον ενιαίο φόρο, ο οποίος από το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, εξετάστηκαν σε συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη. Ο νέος φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 70% περίπου των δύο υφιστάμενων φόρων ενώ τα υπόλοιπα έσοδα προκειμένου ο νέος φόρος να αποδώσει τα ίδια με τον προηγούμενους φόρους θα προέλθουν από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται βάσει του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της αξίας των εκτός σχεδίου ακινήτων ενώ πιθανότατα θα θεσπιστεί και αφορολόγητο όριο για τις μικρές ιδιοκτησίες ή η απαλλαγή συγκεκριμένων φορολογουμένων βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Πάντως η επιβολή φόρου στα εκτός σχεδίου ακίνητα δεν θα σημάνει μόνο, ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.), επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ακόμη την ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά ανάβει στην κυριολεξία «φωτιές» , καθώς πολλοί από τη Λάρισα εμφάνισαν στην α΄ πρώτη κτηματογράφησης σημαντικές αποκλίσεις στα αναγραφόμενα συμβόλαια σε σχέση με την πραγματική, κτηματογραφημένη έκταση που κατέχουν. Με δεδομένο ότι η α΄ φάση της κτηματογράφησης περιελάμβανε μόνο την πόλη της Λάρισας, την Αμφιθέα και το Κουλούρι και συνεπώς η δεύτερη, θα περιλαμβάνει όλο το νομό, με τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα εκτός σχεδίου, γίνεται αντιληπτό πως όποιες αποκλίσεις θα οδηγήσουν άλλους στο να πληρώσουν λιγότερα κι άλλους περισσότερα από ό,τι κανονικά θα έπρεπε βάσει της πραγματικής έκτασης που κατέχουν.

Σε πρώτη φάση οι εκτός σχεδίου ιδιοκτήτες, όπως λέγεται θα πληρώσουν ανά ιδιοκτησία, οριζόντια, όμως από την επόμενη φορολογική χρήση θα πρέπει να δηλώσουν τις εκτάσεις τους και να φορολογηθούν με βάση αυτές αναλογικά. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τα ακίνητα που εμφανίζουν απόκλιση μεταξύ συμβολαίων και κτηματογράφησης.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία του Κτηματολογίου, ανά την Ελλάδα, το 30% των ιδιοκτητών έχουν συμβόλαια με διαφορετικό εμβαδό από αυτό που κατέχουν κανονικά και εμφανίζεται κατά την κτηματογράφηση. Στη Λάρισα, κατ΄ εξοχήν αγροτική περιοχή, το ποσοστό δεν θα είναι μικρότερο και αυτό θα αποδειχθεί του χρόνου όταν θα αρχίσουν να κτηματογραφείται όλος ο νομός και τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίζεται με τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι και το ότι δεν έχουν καν συμβόλαια άλλα κατέχονται μέσω χρησικτησίας. Το γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας εντόπισε εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν, πριν από την έναρξη διαδικασίας κτηματογράφησης, να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμη φορά απογυμνώνεται το κράτος που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος ακριβώς κατέχει τι και πόσο θα πρέπει να πληρώσει. Το ίδιο το κράτος θα μπορούσε να είχε διευκολύνει τα πράγματα, όπως λένε συμβολαιογράφοι, εάν δεν είχαν μείνει για χρόνια στο συρτάρι οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα ενεργοποιούσαν τον νόμο περί συμβατής απόκλισης. Ο νόμος ψηφίστηκε πριν χρόνια, ωστόσο, κανείς δεν προχώρησε ποτέ στην εξειδίκευσή του έτσι ώστε να γνωρίζουμε σήμερα το ποια είναι η συμβατή απόκλιση. Παρενθετικά πάντως να επισημάνουμε πως αδήλωτα ακίνητα θεωρούνται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και περνούν μετά από 12 χρόνια στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Γι’ αυτό λοιπόν όσοι έχουν εκτός σχεδίου ακίνητα, με απλή χρησικτησία ή προσύμφωνα, ενόψει της νέας κτηματογράφησης, να σπεύσουν εγκαίρως να τα κάνουν οριστικά συμβόλαια.

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»

Στο μεταξύ επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 το «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικιών. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να καταργήσει, και μάλιστα ένα έτος νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, την απαλλαγή που ισχύει σήμερα από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, οικοπέδου, αγροτεμαχίων κ.λπ.) και για την ανέγερση οικοδομής. Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε ανασταλεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά ούτε βοήθησε την αγορά των ακινήτων. Έτσι αποφασίστηκε η επαναφορά του «πόθεν έσχες» ενώ την ίδια ώρα νέα σενάρια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα που αποκτούν οι φορολογούμενοι πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το νέο σχέδιο που εξετάζεται τώρα προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με την εφαρμογή ενός συντελεστή 15% ή 20% από το πρώτο ευρώ. Πάντως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις και θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα "Ελευθερία" - Γ. Νούλης

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ