2012-11-12 13:35:27
Φωτογραφία για «Μικρή» στο γήπεδο, «μεγάλη» στις κερκίδες!
Ρόμα, Σεβίλλη, Τότεναμ, Γιουβέντους, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Έβερτον. Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που καταφέρνουν να γεμίζουν τις κερκίδες των γηπέδων τους με τους ένθερμους υποστηρικτές τους σε κάθε παιχνίδι. 

Παρότι πρόκειται για ομάδες που αγωνίζονται στην υψηλότερη κατηγορία των εγχώριων πρωταθλημάτων τους καμία από τις προαναφερθείσες δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο πλήθος από ένα σύλλογο τρίτης κατηγορίας στην Βραζιλία την περασμένη χρονιά  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία η Σάντα Κρουζ FC κατατάσσεται στην 39η θέση παγκοσμίως στη λίστα με την προσέλευση των φιλάθλων. Και αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης τη μεγαλύτερη παρουσία του κόσμου σε εντός έδρας αγώνα κατά τη διάρκεια της χρονιάς τότε στη λίστα με τις ομάδες που υπολείπονται της Σάντα Κρουζ προστίθενται οι Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Σέλτικ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Τσέλσι.

Ο σύλλογος που εδρεύει στο Ρεσίφε, στη βορειοανατολική Βραζιλία, πλέον βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία αλλά ακόμα και όταν βρισκόταν στην τέταρτη κατηγορία προσέλκυε κατά μέσο όρο παραπάνω από 39,000 φιλάθλους
. Στον τελικό για το Καμπεονάτο Περναμπουκάνο απέναντι στην αντίπαλη ομάδα της πόλης, Σπορτ, 62,243 οπαδοί έδωσαν το παρών στις κερκίδες ενώ στο παιχνίδι που σφράγισε την άνοδο απέναντι στην Τρέτσε η προσέλευση άγγιξε τις 60,000.

Αναμφίβολα η υποστήριξη που προέρχεται από τις κερκίδες αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός αν αναλογιστεί κάποιος ότι πρόκειται για μια ομάδα που παραμένει άγνωστη ακόμα και σε εκείνους τους Βραζιλιάνους που ασχολούνται στενά με το ποδόσφαιρο. Η αφοσίωση των οπαδών της Σάντα Κρουζ προς την ομάδα τους δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία περίπτωση στις εμφανίσεις εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

Διότι παρά την υποστήριξη που προσφέρει το τεράστιο πλήθος στις κερκίδες η Σάντα Κρουζ βρίσκεται σε πολύ μέτρια αγωνιστική κατάσταση. 

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Independent ο δημοσιογράφος Τζέιμς Γουντ προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι φίλοι της Σάντα Κρουζ πολύ δύσκολα αντλούν χαρά από τα αποτελέσματα της ομάδας τους.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η οικονομική κατάσταση της βόρειας Βραζιλίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί την πιο εξαθλιωμένη οικονομικά περιοχή της χώρας. Οι συνθήκες έχουνε αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης παρόλ’ αυτά τα χρήματα που εξοικονομούν οι σύλλογοι της περιοχής από τα έσοδα των εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά συμβόλαια και την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος τους δεν μπορούν να συγκριθούν με συλλόγους στο νότο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάσματος μεταξύ νότου και βορά στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία 32 χρόνια ο μόνος τίτλος που πανηγυρίστηκε από ομάδα στο βόρειο τμήμα της χώρας ήταν το Κόπα ντο Μπραζίλ που κατέκτησε το 2008 η Σπορτ. 

Στη διατήρηση του χάσματος έχει συμβάλλει και η κάκιστη οικονομική διαχείριση των ομάδων στο Βορά που τις έχουν οδηγήσει σε τεράστια χρέη.

Μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει και η ιστορία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου με τις ομάδες στο νότο και πιο συγκεκριμένα εκείνες που εδρεύουν στο Ρίο και στο Σάο Πάολο να συγκεντρώνουν πάνω τους όλη τη δόξα και ως αποτέλεσμα να έχουν κερδίσει τους περισσότερους φίλους κατά μήκος της χώρας.

Αυτό δυσκολεύει την κατάσταση για τις ομάδες όπως η Σάντα Κρούζ που δυσκολεύονται να βρουν υποστηρικτές ακόμα και στην πολιτεία τους. Παρότι οι κοινωνικές συνθήκες στο Ρεσίφε, στο Σαλβαντόρ και άλλες πόλεις στο βορά βελτιώνονται όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις τύχες των ομάδων της περιοχής.

Το 2012 το συνολικό εισόδημα των τριών ομάδων του Ρεσίφε ήταν σημαντικά μικρότερο από τα χρήματα που αποκόμισε από το τηλεοπτικό συμβόλαιο η Κορίνθιανς. Και προτού αλλάξει αυτό το καθεστώς τότε φαντάζει πολύ δύσκολο για τους φίλους της Σάντα Κρουζ να δουν την ομάδα τους να επιστρέφει στις μεγάλες κατηγορίες.

othersidefootball.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ