2012-11-12 15:36:37
Φωτογραφία για ''Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ''
Πορεία για το Αλτσχάιμερ   

Μια πορεία 7000 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου από τη πόλη Φινίστερε της Ισπανίας με τελικό προορισμό την Ιερουσαλήμ και στόχο την ευαισθητοποίηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έφερε έναν 45χρονο Ισπανό δημοσιογράφο, τον Γκιγέρμο Ναγκόρε στη Θεσσαλονίκη. Την ιδέα για την πορεία που φέρει τον τίτλο «Η μνήμη είναι ο δρόμος» την εμπνεύστηκε πριν ένα χρόνο και αφού παραιτήθηκε από τη δουλειά του ξεκίνησε με τα πόδια μια περιπετειώδη διαδρομή.

Αφού πέρασε από τη Γαλλία και την Ιταλία, έφτασε στην Κροατία όπου ένα πρόβλημα στο πόδι τον ανάγκασε να χειρουργηθεί, ενώ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναγκάστηκε να περπατήσει σε ναρκοπέδιο κυνηγημένος από αδέσποτα σκυλιά. Μετά τα πρώτα 4000 χιλιόμετρα της πορείας , λόγω του προβλήματος στο πόδι, αναγκάστηκε να σταματήσει την πεζοπορία. Δεν διέκοψε όμως τη διαδρομή, την οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει με διάφορα μέσα μεταφοράς. Έτσι αφού πέρασε από τα Σκόπια έφτασε στη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών και συναντήθηκε με πάσχοντες και φροντιστές και συνομίλησε μαζί τους.


«Τα πράγματα δείχνουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ θα είναι η επιδημία του 21ου αιώνα. Τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας αυξάνονται συνεχώς και δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους αλλά όλους μας, και τους νέους και αυτούς που φροντίζουν τους πάσχοντες. Δεν έχω κανένα συγγενή που πάσχει από Αλτσχάιμερ αλλά εργαζόμουν εθελοντικά στο χώρο. Η ιδέα μου για την πορεία στην αρχή φάνηκε παράτολμη αλλά μίλησα με την Εθνική Εταιρεία Αλτχάιμερ της Ισπανίας και με υποστήριξε. Στόχος της πορείας είναι να προσεγγίσω τη νέα γενιά που δεν γνωρίζει τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και να ενημερωθούν οι περιθάλποντες . Στην Ισπανία, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Από όλες τις χώρες που πέρασα μέχρι τώρα η καλύτερη κατάσταση , όσον αφορά την νόσο, ήταν στη Γαλλία , όπου έχουν εθνικό στρατηγικό σχέδιο από το 2008» ανέφερε ο Γκιγέρμο Ναγκόρε.

Ο Ισπανός δημοσιογράφος θα συνεχίσει την διαδρομή , μέσω Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, για την Κωνσταντινούπολη από όπου θα πάει στην Αλάνια και από εκεί στην Κύπρο. Από την Κύπρο θα μεταβεί αεροπορικώς στο Τέλ Αβίβ και από εκεί στην Ιερουσαλήμ. Η διαδρομή του Γκιγέρμο Ναγκόρε αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Ο θηλασμός θεμέλιο για την υγεία των βρεφών   

 Μιας και μιλάμε για θέματα υγείας, ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ο μητρικός θηλασμός. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί θεμέλιο για την παρούσα αλλά και την μελλοντική υγεία των βρεφών και των μητέρων τους. Αν και τα πρώτα βήματα του θηλασμού ξεκινούν με τη γέννηση, δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο νοσοκομεία τα  οποία είναι πιστοποιημένα ως «φιλικά προς τα βρέφη» και υποστηρίζουν τον θηλασμό.

Τη στιγμή που σε μια χώρα όπως η Τουρκία υπάρχουν 205 νοσοκομεία «φιλικά προς τα βρέφη» , στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο δύο , και αυτά στην Αθήνα, το «Αττικόν» και το «Έλενα», παρότι θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα. Τα προβλήματα κυρίως αφορούν την ξενοδοχειακή υποδομή.

Στις ιδιωτικές κλινικές τα βρέφη δεν μένουν κοντά στη μητέρα τους πράγμα που δεν ευνοεί τον θηλασμό. Σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου , καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο να μένουν τα νεογνά στον ίδιο χώρο με τη μητέρα. Δυστυχώς όμως όταν οι μητέρες αποχωρούν από τη κλινική ή το νοσοκομείο, τους δίνουν από μια συνταγή για ξένο γάλα. Έτσι φεύγουν παίρνοντας ένα μήνυμα ότι πρέπει να δώσουν στο βρέφος ξένο γάλα.

Επίσης οι νέες μητέρες δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι ώστε να συνεχίζουν το θηλασμό. «Εμείς έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Υγείας πρόγραμμα προώθησης του θηλασμού με παροχή μαιευτικής φροντίδας στο σπίτι και περιμένουμε να εγκριθεί» επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγων Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Μοσχάκη, με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η πλάνη των μεταρρυθμίσεων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η πλάνη των μεταρρυθμίσεων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ