2012-11-12 16:01:08
Φωτογραφία για Προσφυγές για τη μείωση ενοικίων στο Αγρίνιο
Αν και προτιμότερη η εξωδικαστική συμφωνία και στο Αγρίνιο έχουν κατατεθεί προσφυγές στη δικαιοσύνη ενοικιαστών οικιών και καταστημάτων που ζητούν μικρότερο μίσθωμα.

Η οικονομική κρίση έχει φέρει πολλούς ενοικιαστές σε δυσμενή θέση, με αποτέλεσμα να είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις ανεξόφλητων ενοικίων αρκετών μηνών. Αν και ενοικιαστές και ιδιοκτήτες τα βρίσκουν αρκετές φορές, δεν παύουν να υπάρχουν και καταστάσεις που οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου προσφεύγουν ενοικιαστές, για να αντιμετωπίσουν την ακαμψία των ιδιοκτητών, σχετικά με την μείωση του ενοικίου.

Άλλωστε, το γεγονός ότι πολλά από τα καταστήματα που ξενοικιάστηκαν εξαιτίας του υψηλού ενοικιοστασίου δεν έχουν νοικιαστεί ξανά, είναι μια απόδειξη πως συμφέρει τελικά και τους ιδιοκτήτες η μείωση αυτή. Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις οικίες, όπου ήδη δεκάδες έχουν μείνει πλέον ξενοίκιαστες και μια τυχόν εμπλοκή, μάλλον τελικά αφήνει τον ιδιοκτήτη με το διαμέρισμα... άδειο, αφού οι τιμές έχουν συμπιεστεί αρκετά και ευκαιρίες υπάρχουν, για όσους ενοικιαστές αποφασίσουν να φύγουν από το σπίτι με το ακριβό μίσθωμα.


Πέραν όμως από τις συμφωνίες που σαφώς υπάρχουν, δεν λείπουν και οι διαφωνίες μεταξύ ιδιόκτητων και ενοικιαστών, που οδηγούν και στα δικαστήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις και εάν ο ενοικιαστής αποδείξει πως όντως το ενοίκιο είναι δυσβάστακτο , το δικαστήριο τον δικαιώνει και η μείωση που τελικά επιτύχει μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από αυτή που θα επέρχονταν μέσω ενός συμβιβασμού. Οπότε και οι δυο μεριές καλούνται να τα βρίσκουν , αφού είναι τελικά, προς το συμφέρον όλων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Το θέμα των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη είναι υπαρκτό και σοβαρό και απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων του Αγρινίου. Όπως είναι ορατό στο κέντρο σημαντικός αριθμός καταστημάτων ξενοικιάστηκε και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δεν σχετίζεται με την κρίση, αλλά με τις υπερβολικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Έτσι πολύ γνωστά εμπορικά, υποχρεώθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες να αλλάξουν στέγη και να μεταφερθούν σε κτίρια με πιο συμφέρον μίσθωμα, έστω κι όχι τόσο κεντρικά.

"Υπάρχουν συνάδελφοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια που είχαν προσυμφωνηθεί χρόνια πριν, όταν η κατάσταση στην αγορά ήταν διαφορετική. Έτσι σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να τα βρουν εξωδικαστικά, αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν μια λύση. Και στον Σύλλογο έχουν φτάσει τέτοιες αναφορές εμπόρων. Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα και πιστεύω ότι εάν επιδείξουμε κοινή θέληση και αλληλοκατανόηση, θα μπορέσουμε ίσως κάποιοι από εμάς και εφόσον τα πράγματα αλλάξουν προς το καλύτερο κάποια στιγμή, τότε να το ξαναδούμε. Πρέπει όμως τώρα να βρεθούν νέες φόρμουλες, ώστε να επιτευχθεί και η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που για πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται σε ένα ακίνητο. Το καλύτερο είναι να υπάρξει μια λύση μέσα από απευθείας συνεννόηση ώστε να μην υποχρεωθούμε σε προσφυγές σε ένδικα μέσα, είτε σε Επιτροπές" είναι το σχετικό σχόλιο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτη Μπεσίνη, που τονίζει ακόμη πως ο Σύλλογος θα είναι αρωγός σε αυτήν την κατεύθυνση, παραδεχόμενος πως τα προηγούμενα χρόνια και με ευθύνη και των εμπόρων τα ενοίκια σε πολλά καταστήματα, είχαν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα.

Ο κ. Μπεσίνης είναι ένας από τους εμπόρους του Αγρινίου, που είχε απευθείας συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου εμπορικού που διατηρεί και αυτές οι περιπτώσεις σαφώς υπάρχουν στο Αγρίνιο . Οι μειώσεις που έχουν επιτευχθεί στο Αγρίνιο, κυμαίνονται από το 15% μέχρι και το 30%

Τι γίνεται με τις οικίες

Η κατάσταση στις οικίες στην αγορά του Αγρινίου, δεν είναι διαφορετική. Και εδώ, αρκετοί ενοικιαστές που δεν τα βρήκαν με τους ιδιοκτήτες, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και μάλιστα κάποιοι που είχαν όλες τις αποδείξεις για την οικονομική τους κατάσταση, κατάφεραν γενναία μείωση του ενοικίου τους.

Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε το γεγονός, ότι μόλις πέρυσι οι προσφυγές αυτές ήταν μερικές εκατοντάδες πανελλαδικά και φέτος, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυο χιλιάδες!

Πολλοί ενοικιαστές, απευθύνονται και στην Ένωση Καταναλωτών Αιτωλ/νίας "Εάν ο πολίτης που προσφεύγει στη δικαιοσύνη, αποδείξει με οικονομικά στοιχεία, ότι αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο που είχε πριν και ζητήσει μείωση, μπορεί να το πετύχει και μάλιστα σε επίπεδο 30% . Εμείς μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους πολίτες αυτούς, πως μπορούν με μια αίτηση να καταθέσουν στο δικαστήριο την προσφυγή τους" αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, που σημειώνει όμως πως το ζητούμενο είναι οι δυο πλευρές να μην φτάνουν εκεί.

"Υπάρχουν σαφώς συμπολίτες μας, που μέσα από οικονομίες και προσπάθειες χρόνων έκαναν ένα ακίνητο και από αυτό προσδοκούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Όμως από την άλλη υπάρχουν οικογένειες που είναι και οι δυο σύζυγοι άνεργοι ή έχει μειωθεί τόσο το εισόδημα τους, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Εγώ και αυτό είναι έκκληση προς τους ιδιοκτήτες, τους καλώ και τους λέω πως από το να τους μείνει το ακίνητο ξενοίκιαστο για πολλούς μήνες, να έρθουν σε συμφωνία με τους ενοικιαστές. Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης, που συμπληρώνει πως αυτή είναι και η καλύτερη λύση.

Για την επαγγελματική στέγη κατά το ΙΝΚΑ, η μείωση των ενοικίων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις και στην τιμή των προϊόντων και να επιφέρει έστω και μια μικρή αναθέρμανση στην τοπική αγορά, αφού οι έμποροι θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τους.

Πηγή: agriniopress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ