2012-11-12 16:01:13
Φωτογραφία για ''ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ'' ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Σε «ατμομηχανή» των ελληνικών εξαγωγών εξελίσσονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές των διεθνών αγορών σε αγροτικά προϊόντα, με κυριότερο προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελληνικά ψάρια, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που γεμίζουν τα ράφια καταστημάτων μεγάλων αγορών σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΤΑ ΝΕΑ''.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα 15 πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας περιλαμβάνονται τα νωπά ψάρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυριά και το παρθένο ελαιόλαδο.

Ειδικότερα, στα νωπά ψάρια, η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Ιταλίας με ποσοστό συμμετοχής 38,5% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας
. Ακολουθούν τα διατηρημένα λαχανικά στην Αυστραλία (19,9%), τα βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές 69% στην Πολωνία, 49,7% στην Ιταλία, 39,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο, και 28,1% στη Γερμανία, τα καπνά με 3% στις εισαγωγές του Βελγίου, τα πορτοκάλια (στη Ρουμανία 72,9%, στη Βουλγαρία 53,9% και στην Ουγγαρία 51,3%) και τα κρασιά στην Κύπρο, 26,4%.

Η οικονομική κρίση το τελευταίο διάστημα, έχει οδηγήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες και παραγωγούς, στην αναζήτηση νέων αγορών εκτός των ελληνικών συνόρων και ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2012 καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν αύξησε τόσο πολύ τις εξαγωγές της όσο η Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ