2012-11-12 20:41:45
Φωτογραφία για Τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής
...Η Βουλγαρία δεν έχει πρόβλημα με την Μακεδονία. Εμείς έχουμε πρόβλημα με την εθνικιστική ρητορεία ορισμένων πολιτικών παραγόντων της χώρας..Την ιδιαίτερη σημασία της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, της Βουλγαρίας, κ. Νικολάι Μλαντένοφ και της Ρουμανίας, κ. Τίτους Κορλατεάν για τη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αναφορικά με την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει, μάλιστα, των σημαντικών αποφάσεων, που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν οι Βούλγαροι αναλυτές στα πρώτα σχόλια τους για την τριμερή συνάντηση, που διεξήχθη, σήμερα, στη Σόφια.

«Ως εταίροι και σύμμαχοι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή προσπάθεια εμπέδωσης της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας όπως και προώθησης των κύριων θεμάτων που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών εταιρικών σχέσεων μας
. Σήμερα, η διεύρυνση της ΕΕ είναι ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητές μας. Εμείς επιβεβαιώσαμε και πάλι την κοινή μας δέσμευση να στηρίζουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εργάζονται από κοινού στην πορεία τους προς την ένταξη στην ‘ευρωπαϊκή οικογένεια’. Επίσης, εκφράσαμε για άλλη μια φορά την κοινή θέση μας για το πόσο σημαντικό είναι οι χώρες αυτές να εφαρμόσουν όλα τα κριτήρια για την προσχώρηση στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, στην οποία έγινε και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις κατευθύνσεις προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP), σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο. «Άλλο πρόβλημα κρίσιμης σημασίας, το οποίο συζητήσαμε, είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόβλημα που οι τρεις χώρες μας αντιμετωπίζουν αλλά και αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα, δεδομένης της αύξησης της πίεσης στα μεγάλα θαλασσινά σύνορά μας από την ένταση και τις κρίσεις στην περιοχή, όπως είναι η παρούσα κρίση στη Συρία. Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία επισημάναμε τις πολύ σοβαρές ανθρωπιστικές πτυχές της κρίσης, η οποία είναι στην άμεση γειτονιά μας. Είναι ανάγκη να είμαστε ενωμένοι για τον τρόπο της αντιμετώπισης της κρίσης αυτής», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με το «πολύ πιεστικό θέμα του πολύχρονου προγραμματισμού του χρηματοοικονομικού πλαισίου της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε –μεταξύ άλλων- ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει με σημαντικό τρόπο το μέλλον των τριών βαλκανικών-χωρών μελών της ΕΕ αλλά και ολόκληρης της ενωμένης Ευρώπης, ενόψει το κρίσιμου ερωτήματος για το «πώς και πότε μπορούμε να ελπίζουμε πως θα αναδυθούμε από την τρέχουσα οικονομική κρίση». Αφού δε αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, ο Έλληνας υπουργός τόνισε: «Μαζί, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι πυλώνας της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι κοινή μας βούληση η προώθηση και η ανάπτυξη της σχέσης μας αυτής, του κοινού ρόλου μας, ιδιαίτερης σημασίας. Κάτι, το οποίο ήδη κάνουμε δια μέσου της συνεργασίας μεταξύ διάφορων υπουργείων, συμπεριλαμβανόμενων και των ΥΠΕΞ, βέβαια».

Στην κοινή άποψη των τριών υπουργών ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ να συνεχίσει την ενεργή στήριξη των πολιτικών που προωθούν τη συνοχή της ενωμένης Ευρώπης, σε αρμονία με τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, έδωσε έμφαση στην τοποθέτηση του ο Βούλγαρος υπουργός, κ. Νικολάι Μλαντένοφ. Εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την ενδεχόμενη αρνητική επιρροή στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων «του συνδυασμού μεταξύ οικονομικών δυσκολιών της περιοχής μας, της έξαρσης της λαϊκιστικής ρητορείας, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που δημιουργούν κλίμα, το οποίο πρέπει να αλλάξει θετικά, ώστε να μπορούν οι χώρες της περιοχής να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις και να διανύσουν την ενταξιακή πορεία τους προς την ΕΕ», όπως είπε.

Στην ανάγκη να εκτιμάται αντικειμενικά και αμερόληπτα η πρόοδος της κάθε μιας χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην εκάστοτε χώρα να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αξίες και να ανταποκριθεί επιτυχώς στα υψηλά κριτήρια της προσχώρησης στην ΕΕ αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Ρουμάνος υπουργός, κ. Τίτους Κορλατεάν.

Υπάρχει, ωστόσο, κοινή θέση των τριών χωρών –μελών της ΕΕ στα Βαλκάνια για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν με την ΠΓΔΜ δύο από τις χώρες αυτές; Ποια είναι «η κόκκινη γραμμή», από την οποία οι τρείς χώρες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν , αναφορικά με την φιλοδοξία της χώρας αυτής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ; «Όλοι μας γνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί στα περασμένα είκοσι χρόνια, ειδικά στην Ελλάδα και στη FYROM και έχει σχέση με το όνομα. Η λύση του προβλήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση ώστε οι γείτονες μας να διανύσουν την πορεία τους προς την ΕΕ. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά, ότι από την αρχή εμείς απευθύναμε μηνύματα φιλίας και συνεργασίας. Μέχρι πρόσφατα, όταν προτείναμε στους γείτονες μας να συνυπογράψουμε Μνημόνιο Κατανόησης».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ανταποκριτή της γερμανικής ραδιοφωνίας «Ντόιτσε Βέλε» στη Σόφια.

Αφού επισήμανε, στη συνέχεια, ότι η ελληνική πλευρά έχει λάβει επιστολή από τα Σκόπια αναφορικά με την πρόταση της αυτή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πράγματι, πήραμε την επιστολή με αφορμή την πρωτοβουλία μας, αλλά όχι δεν πήραμε ακόμα την απάντηση…. Ας περιμένουμε να έρθει η απάντηση αυτή και τότε θα σας πως τι ακριβώς θα κάνουμε. Από την άλλη, θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τα καλύτερα συναισθήματα μας για όλους τους γείτονες μας. Εμείς θέλουμε να δούμε αυτό το μέρος της Ευρώπης να γίνει στοιχείο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι όροι, ορισμένα κριτήρια, τα οποία πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας. Δεδομένη η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το ΟΗΕ όπως και οι όροι, που έχουν επιβάλει ήδη τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, να δοθεί τέλος και να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, εμείς περιμένουμε, πάντα στο πνεύμα της καλής θέλησης να λάβουμε την απάντηση από τους γείτονες μας. Εμείς στείλαμε το μήνυμα μας, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα την απάντηση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ολοκληρώνοντας την απάντηση του στη γερμανική ραδιοφωνία.

Σε απάντηση της ίδιας ερώτησης, ο Ρουμάνος υπουργός δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι «όλες οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της FYROM, πρέπει να σέβονται τα ευρωπαϊκά κριτήρια κατά την ενταξιακή πορεία τους». Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της διεξαγωγής «πιο δυναμικού και εποικοδομητικού διαλόγου σε πνεύμα καλής θέλησης ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές», όπως είπε, για το όνομα της ΠΓΔΜ. Επισήμανε την ανάγκη να αποτραπεί «το φαινόμενο της κούρασης από τη διεύρυνση της ΕΕ στα όχι πολύ θετικά δεδομένα, που επικρατούν τώρα», όπως είπε. «Να γιατί εμείς χαιρετίζουμε την πρόταση για το όνομα, την οποία απεύθυνε η ελληνική κυβέρνηση και ελπίζουμε, ότι οι συνάδελφοι μας από την Μακεδονία θα δώσουν καλή απάντηση, η οποία να ενθαρρύνει την πορεία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής και της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ρουμάνος υπουργός.

«Η Βουλγαρία δεν έχει πρόβλημα με την Μακεδονία. Εμείς έχουμε πρόβλημα με την εθνικιστική ρητορεία ορισμένων πολιτικών παραγόντων της χώρας», τόνισε από την πλευρά του ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, κ. Νικολάι Μλαντένοφ, σύμφωνα με τον οποίο η Σόφια ζητάει από τα Σκόπια να επιστρέψουν στις θεμελιώδεις αρχές της Διακήρυξης Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, την οποία υπέγραψαν το 1999 οι τότε πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, «οι οποίες αρχές λύνουν σε μεγάλο βαθμό όλα τα εκκρεμή διμερή προβλήματα», κατά την άποψη του κ. Μλαντένοφ. «Πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές αυτές και να επιβεβαιώσουμε την προσήλωση μας σ’ αυτές, αλλά αυτή τη φορά να το κάνουμε και έμπρακτα», υπογράμμισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον οποίο. με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι πολιτικοί στις δύο πρωτεύουσες να ακολουθήσουν την πορεία διεύρυνσης των επαφών την οποία ήδη διανύουν οι απλοί πολίτες.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ