2012-11-13 06:36:03
Φωτογραφία για Μέρκελ: Η λιτότητα μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξήρε σήμερα εκ νέου την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από πλευράς της κυβέρνησης της Πορτογαλίας... υποστηρίζοντας ότι βελτίωσε τις συνθήκες σε ό,τι αφορά την μελλοντική οικονομική ανάπτυξή της.

«Μπορώ να αισθανθώ μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη φάση», είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέντρου Πάσους Κουέλιου, χαιρετίζοντας τον «εξαιρετικό τρόπο» με τον οποίο εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας. Οι σημερινές οικονομικές πολιτικές έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες στον πληθυσμό της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε πάντως η Άγγελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε να υποστηρίξει προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας αυτής. Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι αντιδρά πολύ καθυστερημένα στα προβλήματα που ενσκήπτουν.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας δήλωσε στη διάρκεια μιας συνάντησης Πορτογάλων και Γερμανών επιχειρηματιών ότι στην ευρωζώνη εφαρμόζονται «πάρα πολλές οικονομικές πολιτικές δίχως τον απαιτούμενο συντονισμό»
. «Οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν μία ένωση η οποία αντιλαμβάνεται εκ των προτέρων τα προβλήματα», αντί για μία που απλώς «αντιδρά στις συνέπειές τους», ανέφερε ο Πορτογάλος ΥΠ.ΕΞ. Η Μέρκελ, που είχε συνομιλίες αρχικά με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και κατόπιν με τον Πάσους Κουέλιου, αναμενόταν να συμμετάσχει αργότερα στη συνάντηση επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών, στο πλαίσιο της πεντάωρης επίσκεψής της. Το 2011 η Πορτογαλία έλαβε ένα δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα με αντάλλαγμα μια σειρά δρακόντειων μέτρων λιτότητας, τα οποία προσπαθεί να εφαρμόσει. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει πολύ περί ανάπτυξης, κι είναι καιρός και η Πορτογαλία να λάβει επίσης βοήθεια από την ΕΕ» σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Άλβαρο Σάντους Περέιρα στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα η Μέρκελ, σε μια συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP, δήλωσε ότι η Λισαβόνα δεν αναμένεται να ζητήσει δεύτερη δανειακή σύμβαση ούτε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της τρέχουσας. Ακόμη, είχε εξάρει το «θάρρος» της κυβέρνησης η οποία εφήρμοσε «επώδυνα» οικονομικά μέτρα, προβλέποντας ότι αυτά θα οδηγήσουν σε «ένα καλύτερο μέλλον». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιου -ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια όλο και ευρύτερη κατακραυγή λόγω της επιβολής μέτρων λιτότητας- χρειαζόταν την υποστήριξη της Μέρκελ και αναμενόταν να την καλωσορίσει. Αλλά ο Ζουάου Γκόμες Εστέβες, αντιπρόεδρος του συνδέσμου των πορτογαλικών βιομηχανιών CIP, επέκρινε έντονα την Γερμανία, λέγοντας ότι το βάρος της προσπάθειας αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας δεν μπορεί να το φέρουν μόνον οι «χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να συμβάλλουν και χώρες με εξαγωγικά πλεόνασμα όπως η Γερμανία, πρόσθεσε. Η Μέρκελ απέρριψε τις επικρίσεις ότι είναι προσωπικά η ιδία πίσω από την επιβολή μέτρων λιτότητας. Το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Σάμπαντου περιέγραψε στο τελευταίο τεύχος του την Μέρκελ με τη φράση «η γυναίκα που όλοι οι Πορτογάλοι μισούν». Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο για να διαδηλώσουν στην διάρκεια της συνάντησής του με τον Καβάκο Σίλβα. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί προληπτικά για τις διαδηλώσεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ίντερνετ στο διάστημα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ίντερνετ στο διάστημα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ