2012-03-23 07:36:51
Φωτογραφία για Η εσχάτη των ποινών για τον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός δε γλίτωσε τη βαριά «καμπάνα» για τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ, καθώς όπως αποφάσισε η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Super League οι «πράσινοι» χάνουν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στα χαρτιά με 3-0, τους αφαιρούνται τρεις βαθμοί από το φετινό πρωτάθλημα και δύο από το επόμενο, θα δώσουν τέσσερις αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και τέλος τους επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 252.500 ευρώ

Στον Παναθηναϊκό επιβλήθηκε η πιο αυστηρή ποινή που προβλεπόταν, κάτι που για πολλούς ήταν αναμενόμενο.

Οι «πράσινοι», λοιπόν, βάσει της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της Super League χάνουν με 3-0 στα χαρτιά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, τους αφαιρούνται τρεις βαθμοί από το φετινό πρωτάθλημα ενώ και το επόμενο θα ξεκινήσουν με μείον δύο βαθμούς.

Επίσης ο Παναθηναϊκός θα δώσει τους επόμενους τέσσερις εντός έδρας αγώνες του κεκλεισμένων των θυρών, το οποίο σημαίνει ότι θα παίξει χωρίς κόσμο απέναντι στον Άρη, τον Πανιώνιο και τον Παναιτωλικό, ενώ θα... χρωστάει κι ένα αγώνα στα play offs.


Τέλος το «τριφύλλι» τιμωρήθηκε και με χρηματικό πρόστιμο 252.500 ευρώ.

Αναλυτικά η απόφαση της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Super League:

Α) ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 18/3/2012 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ’ αρθ. 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και της συνημμένης και συγκοινοποιούμενης υπ΄αριθμ. πρωτ. 9934/2012 πειθαρχικής δίωξης του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα, καλείσθε ενώπιον μας την Πέμπτη 22-3-2012 και ώρα 13:00 και συντέμνοντας την προθεσμία κλητεύσεως στις είκοσι τέσσερις (24) ώρες κατ’ άρθρο 9 του Δικονομικού Κανονισμού Λειτουργίας Πειθαρχικών Επιτροπών, προς απολογία»: Για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: "Η εγκαλουμένη ΠΑΕ ηττήθηκε με τέρματα 0-3, τιμωρεί αυτήν με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Επίσης, επιβάλλει ποινή διεξαγωγής τεσσάρων (4) αγώνων χωρίς θεατές και συνολική χρηματική ποινή διακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων πεντακοσίων (252.500,00) ευρώ»

Το σκεπτικό της απόφασης

Την ευθύνη στον Παναθηναϊκό για την οριστική διακοπή του αγώνα με τον Ολυμπιακό επιρρίπτει με το σκεπτικό της η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας. Στο σκεπτικό, η αρμόδια επιτροπή της Σούπερ Λίγκας δέχθηκε την έκθεση της Αστυνομίας από τις 5.30μ.μ. για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι.

Από τις 5.30 έως τις 10.20 αναγράφονται αναλυτικότατα το τι έχει γίνει εντός και εκτός γηπέδου, με τα επεισόδια να χαρακτηρίζονται πρωτοφανή σε έκταση και αγριότητα και να υπογραμμίζεται πως για πρώτη φορά στο γήπεδο υπήρχε ρίψη βομβών-μολότοφ!

Ο Παναθηναϊκός δεν ευθύνεται για τα γεγονότα που έγιναν πριν τις 17.30 όταν και έφθασε η αποστολή του Ολυμπιακού, αφού σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα, από τότε η γηπεδούχος ΠΑΕ αρχίζει να έχει ευθύνη (όταν φτάσει στο γήπεδο η φιλοξενούμενη ομάδα). Αρα όσα αναφέρει νωρίτερα η πειθαρχική δίωξη του εισαγγελέα δεν λήφθηκαν υπόψη, αλλά ούτε και τα επεισόδια στο σταθμό «Ειρήνη» (εκτός γεωγραφικών ορίων ευθύνης του Παναθηναϊκού).

Αναφορικά με την απόφαση της διακοπής αναφέρει το σκεπτικό χαρακτηριστικά: «Επομένως η εγκαλούμενη ΠΑΕ, ως φέρουσα αντικειμενική ευθύνη για τις παραπάνω πράξεις των οπαδών της είναι παραλλήλως υπαίτια και για την οριστική διακοπή του ένδικου αγώνα πριν από την κανονική λήξη του, διότι παρέλειψε την λήψη μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και την εν γένει τήρηση της τάξης, ανεξάρτητα από τυχόν ευθύνες και άλλων συναρμόδιων παραγόντων τήρησης αυτής. Κατόπιν αυτού πρέπει να ρυθμιστεί μεν το αποτέλεσμα του διακοπτέντος αγώνα κατ' άρθρο 21 παρ. 4 του ΚΑΠ και να επιβληθούν στην εγκαλούμενη οι κυρώσεις του άρθρου 21 παρ. 3 περ. β του ΚΑΠ (αφαίρεση βαθμών)».

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι τα επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα. «στοιχειοθετούν την πειθαρχική παράβαση της κατ' εξακολούθηση δημιουργίας εκτεταμένων επεισοδίων από τους οπαδούς της (εγκαλούμενης ΠΑΕ) στον εν γένει χώρο του γηπέδου (κάνει αναφορά για όσα έγιναν εκτός Σταδίου στο πάρκινγκ και στον περιβάλλοντα χώρο)». Στη συνέχεια κάνει αναφορά πάλι για «εκτεταμένα επεισόδια» στις κερκίδες του σταδίου ενώ τέλος γίνεται λεπτομερή αναφορά για τις ρίψεις αντικειμένων (μέχρι και μολότοφ). «που είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα», καταλήγει το σκεπτικό.

Ετσι επιβάλλει στον Παναθηναϊκό 5.000 ευρώ για εξύβριση διαιτητή, δέχεται την υπαιτιότητα της γηπεδούχου ΠΑΕ για την οριστική διακοπή και κατακυρώνει με 3-0 τον αγώνα στον Ολυμπιακό και αφαιρεί τρεις βαθμούς από το φετινό πρωτάθλημα και δύο από το επόμενο. Για επεισόδια πριν το ματς επιβάλλει η πειθαρχική επιτροπή 120.000 ευρώ, ενώ για όσα έγιναν στις κερκίδες 150.000 ευρώ και τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών για δύο αγωνιστικές. Οσο για τις ρίψεις των αντικειμένων που προκάλεσαν την οριστική διακοπή επιβάλλεται 100.000 ευρώ και ακόμα δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Βέβαια το συνολικό πρόστιμο είναι 252.500 ευρώ κατόπιν σύντμησης.

Όλα αυτά ο Παναθηναϊκός θα έχει το δικαίωμα να τα προσβάλλει στην έφεση που θα καταθέσει και θα εκδικαστεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Onsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο μύθος του Greek lover
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο μύθος του "Greek lover"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ