2012-03-23 07:42:21
Φωτογραφία για Καταψηφίζει ο Γ.Ραγκούσης τη ρύθμιση Βορίδη για την απελευθέρωση των ταξί
Ρήγμα στο Υπουργικό Συμβούλιο προκάλεσε η ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και για πρώτη φορά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης καταψήφισε στο Υπουργικό τη ρύθμιση του διαδόχου στο υπουργείο Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, και δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει και στη Βουλή.

Ο κ. Ραγκούσης, μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει και στη Βουλή το νομοσχέδιο Βορίδη, το οποίο χαρακτήρισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ως «θλιβερή εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας, μια θλιβερή εξαίρεση κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες ριζικές αντιρρήσεις δεν υπήρξαν στο Υπουργικό Συμβούλιο (πέραν ορισμένων επιμέρους ενστάσεων των κ.κ. Ν.Σηφουνάκη, Γ.Παπακωνσταντίνου, Π.Γερουλάνου και Δ.Ρέππα για τα εννεαθέσια ταξί) και, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών, η ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.


Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παρενέβη τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαιωνίζεται αυτό το θέμα και πρέπει να ληφθεί απόφαση από αυτήν την κυβέρνηση».

Επιπλέον, όπως είπε νωρίτερα ο κ. Βορίδης, το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η οποία είχε μόνο «τεχνικής φύσεως» αλλαγές να προτείνει.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή, όπου, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, υπάρχει περιθώριο συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή, στην Ολομέλεια καθώς και με την τρόικα.

Όσον αφορά πάντως τη διαφοροποίηση Ραγκούση, κύκλοι προσκείμενοι στον αναπληρωτή υπουργό ανέφεραν πως δεν τίθεται θέμα παραίτησής του. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση για τη διαφωνία Ραγκούση και δεν έθεσε θέμα ομόφωνης ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τα μέλη της κυβέρνησης, όπως είχε κάνει με τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαφωνίες Ραγκούση

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κατέθεσε τις απόψεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίες συνίστανται στα εξής τέσσερα σημεία:

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η «μαύρη» αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Κλείνει πριν καν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).

Οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.

Επίσης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.Το βράδυ, ο κ. Ραγκούσης έδωσε στη δημοσιότητα το δικό του σχέδιο νόμου για τα ταξί που είχε εγκριθεί από την τρόικα -και, όπως σημείωνε, ομοφώνα δύο φόρες από το Υπουργικό Συμβούλιο- καθώς και τη σχετική ηλεκτρονική επικοινωνία με την τρόικα.

Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μετά το τελικό σχέδιο νόμου, που διαμορφώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011, η τρόικα απαντά λίγες ημέρες μετά ότι «όλα είναι εντάξει», εγκρίνοντας το νομοσχέδιο, και ζητά μόνο να ενημερωθεί για τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο στη Βουλή. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ