2012-11-13 17:55:05
Φωτογραφία για Προσκαλεί Ρώσους επενδυτές
Να επενδύσουν στη χώρα του κάλεσε τους Ρώσους επενδυτές ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έγινε δεκτός, χθες το βράδυ, στη Μόσχα, από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνάντηση, εκφράστηκε ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές για το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη μέχρι σήμερα ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Γιάνσα, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, έδωσε στους Ρώσους επενδυτές να καταλάβουν ότι είναι καλοδεχούμενοι να επενδύσουν στη Σλοβενία και, μάλιστα, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σ’ αυτόν των υπηρεσιών καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς. «Η Σλοβενία έχει καλή εμπειρία με επενδύσεις από τη Ρωσία» δήλωσε ο κ. Γιάνσα στα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Ρωσία επικεφαλής 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής καθώς η ρωσική αγορά αποτελεί «δυνατό χαρτί» ανάπτυξης για τη σλοβενική οικονομία. «Η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και οι επενδύσεις στις δύο χώρες είναι σε αυξητική τροχιά και, μάλιστα, μεγαλύτερες σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο» υπογράμμισε ο κ. Γιάνσα.


Εξήγησε δε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι οι σλοβενικές επενδύσεις στη Ρωσία είναι ασφαλείς ενώ από την πλευρά του εξήγησε στη ρωσική κυβέρνηση και τους επενδυτές ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σλοβενία τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη συνάντηση με τον κ. Γιάνσα τονίζοντας -μεταξύ άλλων -την ανάπτυξη των αμοιβαίων επενδύσεων αλλά και την ανάγκη διαφοροποίησης του διμερούς εμπορίου. Πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, ο Σλοβένος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλεξέι Μίλερ, το «αφεντικό» του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, καθώς σήμερα αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την κατασκευή του σλοβενικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

«Συζητήσαμε την ολοκλήρωση αυτής της σχετικά μακράς πορείας που οδήγησε στην αυριανή (σημερινή) τελική επενδυτική απόφαση. Είναι ένα είδος τελευταίας κορωνίδας στην όλη ιστορία, για την οποία είμαστε πολύ ευτυχείς. Όπως με ενημέρωσε ο διαπραγματευτής, και οι δύο πλευρές ήταν σκληρές αλλά δίκαιες στις συζητήσεις που διεξήχθησαν» εξήγησε ο κ. Γιάνσα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δυσφορίας από την πλευρά των Βρυξελλών για τον αγωγό South Stream, o Σλοβένος πρωθυπουργός είπε πως το σχέδιο του Nabucco ουσιαστικά δεν υπάρχει. «Ο Nabucco έχει σχεδιαστεί μόνο σε ένα κομμάτι χαρτί με πολλά ερωτηματικά, ενώ ο South Stream είναι σχεδόν γεγονός καθώς υπάρχουν οι πόροι και στο τέλος της ημέρας βρίσκονται και οι αγοραστές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνσα τονίζοντας ότι η κεντρική και η ανατολική Ευρώπη έχει το δικαίωμα της ασφάλειας στις ενεργειακές προμήθειες.

«Η θέση της Σλοβενίας είναι πως δεν είναι σημαντική μόνο η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και η διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Σλοβενία έχει μελετήσει πολύ προσεκτικά τις κοινοτικές οδηγίες επί του συγκεκριμένου ζητήματος προτού ενταχθεί στο έργο. «Αυτό που υπογράφει η Σλοβενία είναι σε συμφωνία τόσο με το τρίτο ενεργειακό ‘πακέτο’ όσο και με τους υπόλοιπους ενεργειακούς κανονισμούς» διαβεβαίωσε ο κ. Γιάνσα.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας είχε επαφές με εκπροσώπους σλοβενικών επιχειρήσεων στη Μόσχα, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και θα απευθύνει ομιλία σε ρωσο-σλοβενικό επιχειρηματικό φόρουμ.Πηγή: real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πιο tragic δεν γίνεται…! (ΦΩΤΟ)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πιο tragic δεν γίνεται…! (ΦΩΤΟ)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ