2012-11-13 18:59:09
Φωτογραφία για Αίγιο: Οι δημοτικοί υπάλληλοι καλούν τον Δήμαρχο να ψηφίσει ανυπακοή στο Μνημόνιο ΙΙΙ
Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς μετά τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ουσιαστικά τίθενται αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι ΔΕ που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ.

Οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν άμεσα στους Δήμους είναι οι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικοτήτων διοικητικού-λογιστικού-οικονομικού-ειδικών γραμματέων αλλά εκφράζονται φόβοι πως ουσιαστικά έτσι ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις και σε άλλες ειδικότητες αλλά και κατηγορίες υπαλλήλων (ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ), μονίμων και αορίστου χρόνου.

Το χειρότερο όμως είναι πως το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως σε διαθεσιμότητα θα τίθενται και όσοι υπάλληλοι διώκονται για σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων, ακόμα και κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας. Δηλαδή αν ένας δημότης κατηγορήσει έναν υπάλληλο για κάποιο παράπτωμα, ο υπάλληλος θα τίθεται σε αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση και θα λαμβάνει το 75% του μισθού του, ενώ αν δικαιωθεί απλώς θα επιστρέφει στην εργασία του.


Οι δημοτικοί υπάλληλοι, με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, ζητούν να παρθεί απόφαση μη αποστολής οποιουδήποτε στοιχείου στην κατεύθυνση της απόλυσης συναδέλφων, όπως εξάλλου έχουν πράξει κι άλλοι Δήμοι ανά τη χώρα.

“Δίνουμε μάχη για να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι διατάξεις του μεσοπρόθεσμου, που καταληστεύει και αφαιρεί πόρους από τους ΟΤΑ, απαξιώνοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαλύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της και τις προνοιακές δομές, χαρατσώνοντας στην πραγματικότητα κι άλλο τον ηδη δοκιμαζόμενο συμπολίτη, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ήδη κακοπληρωμένων συναδέλφων στην ανεργία” τονίζει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή, η οποία παράλληλα κάνει αναφορά στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων ανά τη χώρα, που έχει ήδη καλέσει τα μέλη της να αντιταχθούν στο Μνημόνιο ΙΙΙ και σε όσα προβλέπει για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τη μισθολογική τους υποβάθμιση, με το να αρνηθούν την υποβολή οποιουδήποτε στοιχείου.

Όπως προβλέπει το Μνημόνιο, η απόφαση ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα υπογραφούν (κι αν υπογραφούν) οι διαπιστωτικές πράξεις, ενώ η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα διαρκέσει ένα έτος, θα καταβάλλεται το 75% του μισθού τους και αν δεν μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, τελικά θα απολύονται.

Μάλιστα, την Τρίτη εκδόθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία προβλέπει την επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων στα στελέχη των Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού που δεν θα αποστείλουν στοιχεία των υπό διαθεσιμότητα/απόλυση υπαλλήλων μέσα στην προθεσμία των 5 ημερών από τη δημοσίευση του Μεσοπρόθεσμου σε ΦΕΚ!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: “Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος”

“Δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος, ίσα-ίσα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις” τονίζει μιλώντας στο filodimos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μεταφέρει την αγανάκτηση όλων των συναδέλφων του για όσα ψηφίστηκαν στο νέο Μεσοπρόθεσμο. “Οι υπάλληλοι του Δήμου, καίτοι έχουμε υποστεί σοβαρό μισθολογικό υποβιβασμό, εργαζόμαστε ακατάπαυστα προς όφελος του δημότη. Ως πρόσφατο παράδειγμα, αναφέρουμε πως τις ημέρες της κατάληψης των δημοτικών καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα, εξυπηρετήσαμε πολλές έκτακτες ανάγκες συνδημοτών μας χωρίς καθυστέρηση, ενώ στο τομέα της καθαριότητας, οι εργαζόμενοι δούλεψαν με αυταπάρνηση κι έτσι η πόλη είναι πεντακάθαρη, σε αντίθεση με άλλους δήμους που θα χρειαστούν μέρες ολόκληρες για να καθαριστούν” προσθέτει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει το περί διαθεσιμότητας όσων υπαλλήλων κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: “Σαφώς και είμαστε υπέρ της απόλυσης επίορκων υπαλλήλων, όχι όμως προτού τελεσιδικήσει η εκάστοτε υπόθεση. Δεν δεχόμαστε να τίθεται σε αργία οποιοσδήποτε κατηγορείται αν πρώτα δεν καταδικαστεί, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει το τεκμήριο της αθωότητας. Θεωρούμε πως το μέτρο αυτό είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικό” καταλήγει.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-filodimos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ