2012-11-13 19:35:03
Φωτογραφία για Συρία: Νέο λουτρό αίματος
Νέες φονικές μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες μαίνονταν σήμερα κοντά στην Δαμασκό και στη Ρας αλ Άιν, όπου οι αντάρτες κατέλαβαν πρόσφατα ένα φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε... το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ράκα τραυματίστηκε βαριά κατά την έκρηξη βόμβας, στόχος της οποίας ήταν η αυτοκινητοπομπή του, ενώ ένας αξιωματικός που τον συνόδευε και μια γυναίκα σκοτώθηκαν».

Στις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων του συριακού στρατού τη νύχτα και σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν 10 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας στα προάστια της Δαμασκού.

Χθες Δευτέρα, 151 άνθρωποι—61 πολίτες, 53 στρατιώτες και 37 αντάρτες—έχασαν τη ζωή, που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011, όταν είχε ξεσπάσει η λαϊκή εξέγερση που εξελίχθηκε σε ένοπλη σύρραξη με πάνω από 37.000 νεκρούς, κατά το Παρατηρητήριο. Μάχες σημειώνονταν στις επαρχίες Ντεράα, Χομς, Ιντλίμπ και Χαλέπι, αλλά και στην Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ.


Ακόμη ισχυρές εκρήξεις, η αιτία των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή ως τώρα, σημειώθηκαν στις πόλεις Χάμα, στην κεντρική Συρία, και Ράκα, στο βορρά, πάντα κατά την ΜΚΟ.

Σύνοδος Καΐρου: Στήριξη στις συριακές δυνάμεις

Την ίδια ώρα σε σύνοδο στο Κάιρο, στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ίδιου του Συνδέσμου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη συριακή αντιπολίτευση και εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόσφατη απόφασή της για ενότητα στις τάξεις της.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο νέος συνασπισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά πριν η χώρα του τον αναγνωρίσει επίσημα.

Ο ομόλογός του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς τόνισε στο τέλος της συνόδου ότι η χώρα του «θα στηρίξει» το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς «τώρα είναι ενωμένοι, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για συμφιλίωση και τερματισμό της βίας.

Ο συριακός συνασπισμός εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του, τον Αχμάντ Μόαζ Αλ Χατίμπ και τον Τζορτζ Σάμπρα, τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στο νέο σχηματισμό.

Η σύνοδος πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την αναγνώριση χθες βράδυ από τον Αραβικό Σύνδεσμο της πρόσφατα συσταθείσας συμμαχίας της αντιπολίτευσης ως "τη νόμιμη αντιπρόσωπο των προσδοκιών του συριακού λαού", "βασικό συνομιλητή" του, ενώ καλεί τα υπόλοιπα κινήματα που είναι εχθρικά στον Άσαντ να ενταχθούν σε αυτήν.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι διευκρίνισε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνωρίζει το νέο συνασπισμό ως "νόμιμο αντιπρόσωπο της συριακής αντιπολίτευσης".

Οι έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ομάν) προχώρησαν πιο πέρα αναγνωρίζοντας τη νέα συμμαχία ως "τη νόμιμη αντιπρόσωπο του συριακού λαού".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της συνόδου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαιρετίζει τη συμφωνία στη Ντόχα για το σχηματισμό της συμμαχίας αυτής που ονομάζεται Εθνικός Συνασπισμός των Συριακών Δυνάμεων της Εξέγερσης και της Αντιπολίτευσης αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στο συνασπισμό μετέχει ένα μέρος των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο και αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης εντός της Συρίας.

Η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε να ενώσει τις δυνάμεις της τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προκειμένου να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ύστερα από μια σύνοδο που διήρκησε τέσσερις ημέρες στη Ντόχα, μετά και τις έντονες διεθνείς πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στην αντιπολίτευση για περισσότερη ενότητα.

Μάχες και μετανάστευση

Σε 2,5 εκατομμύρια υπολογίζει η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος τους εκτοπισμένους εντός της Συρίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αριθμός διπλάσιος από τον προηγούμενο του 1,2 εκατ. που είχαν αναφέρει υπηρεσίες αρωγής, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Συρίας θα χρειαστούν βοήθεια στις αρχές του επόμενου έτους, εν μέσω του χειμώνα. Σύμφωνα με την Μελίσα Φλέμινγκ, επικεφαλή εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Αρμοστεία απέσυρε προσωρινά τα μισά από τα 12 μέλη του προσωπικού της στην επαρχία Χάσακ της βορειοανατολικής Συρίας εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων και της ανασφάλειας που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν προμήθειες και να οδηγηθούν περισσότεροι Σύροι κουρδικής καταγωγής στο Ιράκ.

Πάνω από 407.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν σε χώρες της περιφέρειας—Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία και Ιράκ—και όλο και περισσότεροι καταφεύγουν καθημερινά στις χώρες αυτές, πρόσθεσε η Φλέμινγκ.
athina984.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ