2012-11-14 14:36:02
Φωτογραφία για Έρευνα Πανεπιστημίου Πατρών: Σφαγή στην αγορά εργασίας - Καλπάζει η μερική απασχόληση
Τις δραματικές αλλαγές που έχουν επιφέρει στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις τα μνημόνια καταγράφει η έρευνα που έκανε ομάδα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. H αύξηση της μερικής απασχόλησης, η μεταβολή των όρων απασχόλησης και η μεγάλη ανασφάλεια που νιώθουν όσοι ακόμα εργάζονται είναι τα βασικά ευρήματα.

Αναλυτικά: Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοινώνει ορισμένα πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας και στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Η έρευνα εστιάζει σε αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των Μνημονίων Ι & ΙΙ. Τα συμπεράσματα εξάγονται από την επεξεργασία των πρώτων 3.500 ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ.

Μερική Απασχόληση


Η μερική απασχόληση, που αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις της ευελιξίας, υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2008 που ξεκινά η οικονομική κρίση. Έτσι, ενώ το 2008 ήταν 7.9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%. Ειδικότερα, μέσα στον τελευταίο χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης (διπλασιασμός, από 9% σε 18%) (Γράφημα 1).

Ανασφάλεια στην εργασία

Η έρευνα αποτυπώνει ένα μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων που νοιώθουν ανασφάλεια σε σχέση με την εργασία τους. Σχεδόν ένας στους δύο απασχολούμενους (48%) αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του.

Μεταβολή όρων απασχόλησης (μισθοί / ωράριο)

Αποτυπώνεται σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων. Από τους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου. Αντίστοιχα, το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης (Γράφημα 3).

Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας προκειμένου να μεταβληθούν οι όροι απασχόλησης είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων (Γράφημα 4).

Συμμετοχή στα συνδικάτα

Αν και ποσοστιαία παρατηρείται αύξηση των συνδικαλιζόμενων από 24% το 2008 σε 26% το 2012, η δύναμη των συνδικάτων σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται σημαντικά κυρίως λόγω της μείωσης της μισθωτής απασχόλησης. Τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χάνουν περίπου 90.000 από τα μέλη τους ή 12,7% της συνολικής τους δύναμης. Ο συνολικός αριθμός των συνδικαλιζόμενων υπολογίζεται σε 623.000 εργαζόμενους έναντι 714.000 που ήταν το 2008 (Γράφημα 5).

Η ερευνητική ομάδα

Ανδρουλάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής

Οικονομάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής

Ζησιμόπουλος Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ

Καρολίδης Γεώργιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ