2012-11-15 14:15:05
Φωτογραφία για Οι φοιτητές θεωρούν τη Βρετανία την «ασφαλέστερη» χώρα σπουδών
της Κατερίνας Σωκράτους

Στον κόσμο του σήμερα, η εγκληματικότητα μαστίζει τις κοινωνίες. Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο κρίσης που διανύουμε, οι ανησυχίες μας σχετικά με την εγκληματικότητα ...όλο και αυξάνονται. Η εγκληματικότητα δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους φοιτητές.

Εγκληματικές ενέργειες εναντίον φοιτητών που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έγιναν αιτία να τεθεί το θέμα της ασφάλειας στις χώρες σπουδών. Έτσι, σχετικές έρευνες κατέδειξαν ποιες είναι οι πλέον «ασφαλείς χώρες» για να σπουδάσουν οι νέοι και ποιες όχι.

Παγκόσμια έρευνα κατέδειξε ότι οι φοιτητές παγκοσμίως, θεωρούν τη Βρετανία ως την ασφαλέστερη χώρα σπουδών. Αντίθετα, το Ισραήλ θεωρείται η λιγότερο ασφαλής χώρα για τους φοιτητές. Η πολυπολιτισμική φύση της βρετανικής κοινωνίας ήταν ο κύριος λόγος για τη φήμη περί «ασφάλειας».

Φοιτητές από ογδόντα χώρες, απάντησαν σε έρευνα που διεξήχθη από το Βρετανικό Συμβούλιο και δημοσιεύτηκε στην φοιτητική έκθεση «Η αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια των φοιτητών παγκοσμίως».


Επιπλέον, ψηφοφορία που έγινε στο φοιτητικό forum «The student room» κατέδειξε ότι η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία θεωρούνται ασφαλείς χώρες για σπουδές.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική αμφιθυμία όσον αφορά τις Ηνωμένες πολιτείες, που θεωρούνται ταυτόχρονα ένας από τους πιο ασφαλείς και ένας από τους λιγότερο ασφαλείς προορισμούς για να σπουδάσει κανείς.

Γύρω στο 40% αυτών που θεωρούσαν τη Βρετανία ως το ασφαλέστερο μέρος σπουδών, δήλωσαν την «πολυπολιτισμική κοινωνία» ως τον σημαντικότερο παράγοντα για τη διαμόρφωση της γνώμης αυτής.

Οι αυστηροί νόμοι περί κατοχής όπλων, η καλή ιατρική περίθαλψη και ένα σχετικά μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, επίσης, συνέβαλαν στην γνώμη που έχουν σχηματίσει οι φοιτητές για την Βρετανία.

Η Elizabeth Shephard, διευθύντρια της ομάδας ερευνών «Education Intelligence» του ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι, ενώ δεν έλειψαν οι απειλές εναντίον φοιτητών από το Ηνωμένο Βασίλειο η φήμη ως ασφαλή χώρα προορισμού για σπουδές δεν άλλαξε, χάρης στον άμεσο και γεμάτο ευαισθησία χειρισμό των περιστατικών. Θεωρείται μια χώρα που δίνει προτεραιότητα στην προστασία της προσωπικής ασφάλειας».

Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, έβαλαν τη Βρετανία στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ασφαλείς χώρες σπουδών. Ο Καναδάς έρχεται δεύτερος με 15%. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Νέα Ζηνλανδία. Οι φοιτητές που δεν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέταξαν τη Σιγκαπούρη και τη Γερμανία στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αγορά την Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, από τη μία οι σχετικά χαλαροί νόμοι περί κατοχής όπλου και από την άλλη η πολυπολιτισμική κοινωνία και η συνεχής παρουσία της αστυνομίας, οδήγησαν σε διχογνωμία. Ως εκ τούτου, η Αμερική συμπεριλαμβάνεται στην τρίτη θέση των χωρών που είναι λιγότερο ασφαλείς για σπουδές και παράλληλα στην τρίτη θέση των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς.

Όπως κατέθεσαν φοιτητές από όλο τον κόσμο, χώρες οι οποίες δεν φημίζονται για την ασφάλεια τους είναι: το Ισραήλ, η Νότια Αφρική, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Το Ισραήλ ψηφίσθηκε ως η πιο επικύνδινη χώρα για σπουδές λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, η Νότια Αφρική θεωρείται επικύνδινη αφού υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα στους δρόμους.

Στη Μεγάλη Βρετανία το «The Complete University Guide» δημοσίευε για πολλά χρόνια δεδομένα, αναφορικά με τα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με φοιτητές και πιο συγκεκριμένα ληστείες, διαρρήξεις και επιθέσεις βίας. Αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά δημοσίευσε μια κατάταξη των πανεπιστημίων σε Αγγλία και Ουαλία, βασισμένο σε αυτά τα περιστατικά εγκληματικών ενεργειών που έγιναν. Ο ιδρυτής του «The Complete University Guide» Bernard Kingston δήλωσε «Ενώ αυτά τα εγκλήματα είναι τα τρία που κοινώς διαπράχθηκαν εναντίον φοιτητών, τα στοιχεία δεν υποδεικνύουν μόνο φοιτητές, αλλά και άλλα θύματα. Η νέα μας μεθοδολογία αφήνει τη δυνατότα στους φοιτητές να αξιολογήσουν τον κίνδυνο για μεμονωμένες περιπτώσεις βίας με πολύ περισσότερη ακρίβεια τουλάχιστον στην Αγγλία και την Ουαλία»

Ωστόσο, θα ήταν περισσότερο καθησυχαστικό για τους φοιτητές και τους γονείς τους αν υπήρχαν συγκεκριμένα δεδομένα, όσον αφορά τα εγκλήματα εναντίον φοιτητών. Όπως ανέφερε ο Kingston «Η εγκληματικότητα είναι σίγουρα μια εύλογη ανησυχία στην επιλογή της χώρας σπουδών για την απόκτηση του προπτυχιακού διπλώματος».

Τα πανεπιστήμια του Λονδίνου παρουσιάζονται να έχουν ψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Παρόλα ταύτα, τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται σε τοπικό επίπεδο. Έξω από το Λονδίνο, τα πανεπιστήμια του Μάνστεστερ και του Λιντς θεωρούνται λιγότερο ασφαλή.

Παρόλη την εγκληματικότητα που παρουσιάζεται στην Μεγάλη Βρετανία, εντούτοις φαίνεται πως οι φοιτητές την προτιμούν ως χώρα σπουδών και εξακολουθούν να νιώθουν πως δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
F1: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
F1: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ