2012-11-15 14:14:01
Φωτογραφία για F1: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ…
Άλλη μία σεζόν της Formula 1 πλησιάζει προς το τέλος της, με το ενδιαφέρον για την έκβασή της να κορυφώνεται. Το 3ήμερο 16-18 Νοεμβρίου ο θίασος της F1 θα διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό για τη μεγάλη επιστροφή του σπορ στις ΗΠΑ. Στο ολοκαίνουριο Circuit of the Americas (COTΑ) στο Austin του Τέξας θα διαδραματιστεί η 19η και προτελευταία πράξη του έργου που ονομάζεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 2012: το πρώτο GP ΗΠΑ ύστερα από το 2007.

Η σχέση της Formula 1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μία από εκείνες στις οποίες και οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει πολύ αλλά δεν έχουν καταφέρει να την κάνουν να στεριώσει. Το εμπορικό ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς είναι προφανές και η F1 -και κυρίως οι χορηγοί της- θέλουν διακαώς να έχουν μία θέση σε αυτήν. Από την άλλη, όμως, η Formula 1 δεν έχει καταφέρει να συγκινήσει το αμερικανικό κοινό, η προτίμηση του οποίου είναι προφανώς προς διαφορετικό είδος αγώνων. Έτσι, φτάνοντας στο 2012 η πίστα στο Austin είναι η 7η διαφορετική που θα φιλοξενήσει Grand Prix.


Η τελευταία επίσκεψη της F1 στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 2007, που ήταν το τέλος μιας 8ετούς προσπάθειας του σπορ να στεριώσει στη διάσημη και ιστορική Ινδιανάπολη. Οι Αμερικανοί διοργανωτές και ο Bernie Ecclestone δεν τα βρήκαν στα οικονομικά και ο αγώνας σταμάτησε, αλλά έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια η εικόνα της πίστας δεν ήταν καθόλου ευχάριστη, με το μεγαλύτερο μέρος των εξεδρών να μένει άδειο. Φέτος ξεκινάει μια προσπάθεια για μια νέα αρχή, σε νέα τοποθεσία, με νέους διοργανωτές και με νέες ελπίδες.

Προτού όμως περάσουμε στις λεπτομέρειες της προτελευταίας φετινής μάχης, ας ρίξουμε μια ματιά στο πεδίο που θα διεξαχθεί, δηλαδή στην πίστα του Austin. Το Circuit of the Americas είναι το τελευταίο δημιούργημα του «εργολάβου» των νέων σιρκουί στη Formula 1 τα τελευταία χρόνια Hermann Tilke. Πρόκειται για μια πίστα «φόρο τιμής» στις διάσημες πίστες που έχουν γράψει την ιστορία της Formula 1. Μέσα στα 5,5 χιλιόμετρα της διαδρομής υπάρχει λίγο Spa, λίγο Silverstone, λίγο Osterreichring, λίγη Κωνσταντινούπολη. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δείχνουν οι προσομοιώσεις της Mercredes: Στο Austin υπάρχουν περισσότερες στροφές άνω των 250 km/h από ότι στο Spa και ταυτόχρονα περισσότερες στροφές κάτω των 100 km/h από ότι στο Hungaroring.

Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 5,516 χλμ και ο αγώνας θα διαρκέσει 56 γύρους, δηλαδή τα μονοθέσια θα καλύψουν 308,896 χλμ. Περιλαμβάνει συνολικά 20 τροφές και υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθεία η οποία καταλήγει σε φουρκέτα· εκεί θα ανοίγει το DRS και θα είναι το κατ’ εξοχήν σημείο προσπεράσματος στον αγώνα της Κυριακής. Η απαιτούμενη κάθετη δύναμη είναι μεσαία προς υψηλή, οπότε οι πτέρυγες θα έχουν αρκετή κλίση. Η μέγιστη ταχύτητα θα φτάνει στα 315 km/h στο τέλος της ευθείας με το DRS ανοιχτό. Το 60% του γύρου οι οδηγοί θα έχουν το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα ενώ η φθορά των φρένων δεν θα είναι σημαντικό πρόβλημα. Ο χρόνος για ένα γύρο στις κατατακτήριες δοκιμές έχει υπολογιστεί από τη McLaren γύρω στο 1:38

Για το πρώτο αγώνα του Austin δεν υπάρχουν δεδομένα αλλά μόνο οι προσομοιώσεις των μηχανικών της Pirelli, που έκαναν την εταιρεία να επιλέξει τη σκληρή (ασημί) και τη μεσαία (λευκή) γόμα για αυτόν τον αγώνα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά το γεγονός ότι πρόκειται για άγνωστο σιρκουί, οπότε η επιλογή ήταν αναγκαίο να είναι συντηρητική για λόγους ασφαλείας.

Καθώς λοιπόν ομάδες και οδηγοί θα πρέπει να μάθουν από το μηδέν την καινούρια πίστα, δύο από αυτούς θα δίνουν ταυτόχρονα τη μάχη του πρωταθλήματος. Οι Sebastian Vettel και Fernando Alonso είναι οι μοναδικοί μονομάχοι του τίτλου, με την πλάστιγγα να γέρνει σαφώς προς τη μεριά του πρώτου. Δεν είναι μόνο οι 10 βαθμοί της διαφοράς που απολαμβάνει ο Γερμανός έναντι του Ισπανού. Είναι η εκπληκτική φόρμα της Red Bull στους τελευταίους αγώνες, η απίστευτη ταχύτητα της RB8 στις κατατακτήριες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πίστας του Austin που φαίνεται να ταιριάζουν στο μονοθέσιο των «ταύρων».

Ο Sebastian Vettel ταξιδεύει στις ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι το απόγευμα της Κυριακής (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας) μπορεί να είναι για 3η φορά -και μάλιστα διαδοχική- Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρει 15 βαθμούς περισσότερους από τον Alonso. Για τη Red Bull τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: με μόλις 4 βαθμούς (δηλαδή μι 8η θέση) θα φύγει από το Austin με τον τίτλο στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στις αποσκευές της. Ο χώρος για το κύπελλο στο Milton Keynes πρέπει να είναι ήδη έτοιμος.

Τι μπορούν η Ferrari και ο Alonso για να σταματήσουν αυτήν την επέλαση; Ο μοναδικός τρόπος είναι να καταφέρουν να βρεθούν μπροστά από τον Vettel στην εκκίνηση. Με το σύμπλεγμα των γρήγορων στροφών (που θυμίζει έντονα τις Maggotts/Becket στο Silverstone) στο πρώτο κομμάτι του γύρου στο Austin, o Vettel είναι πιθανό να βρίσκεται εκτός ακτίνας βολής (δηλαδή εκτός DRS) ήδη από τον πρώτο γύρο του αγώνα. Είναι βέβαιο ότι στο Maranello δουλεύουν πυρετωδώς και νυχθημερόν για να φέρουν στην Αμερική όσο γίνεται μεγαλύτερες βελτιώσεις, με σκοπό ακριβώς αυτόν: να είναι όσο γίνεται πιο κοντά -ει δυνατόν και μπροστά- στις κατατακτήριες. Από εκεί και ύστερα, η Ferrari έχει αξιοπρεπή αγωνιστικό ρυθμό και ο Alonso τις ικανότητες να τον αξιοποιήσει για να φτάσει στη νίκη – γιατί μόνο με νίκη ο Ισπανός θα κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες του για τον τίτλο.

Μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο μονομάχοι στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο ρόλος που θα παίξουν οι υπόλοιποι οδηγοί θα είναι κρίσιμος. Η McLaren, για παράδειγμα, έχει ένα πάρα πολύ γρήγορο μονοθέσιο, όπως φάνηκε στο Abu Dhabi, και δύο οδηγούς ικανούς για πολύ καλά αποτελέσματα. Αν οι McLaren βρίσκονται εκεί μπροστά θα κόψουν βαθμούς από κάποιον ή και από τους δύο μονομάχους. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του ρυθμιστή.

Αντίστοιχο ρόλο μπορεί να παίξει και ο Kimi Raikkonen με τη Lotus. Ο Φινλανδός μετά τη μεγάλη νίκη του στον προηγούμενο αγώνα δεν έχει κανένα λόγο να μην κυνηγήσει άλλη μία σε αυτόν – και με το μονοθέσιό του να έχει γίνει σαφώς πιο γρήγορο μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις, θα είναι μεγάλο λάθος να μην τον θεωρούν οι άλλες ομάδες σημαντικό παράγοντα στην έκβαση των πραγμάτων.

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους «μπαλαντέρ». Πυροτεχνήματα σαν την 3η θέση του Pastor Maldonado στις κατατακτήριες του Abu Dhabi μπορούν να υπάρξουν και δώσουν έξτρα ενδιαφέρον στον αγώνα. Αυτός φυσικά που θα ενοχληθεί λιγότερο από τις «ανωμαλίες» θα είναι εκείνος που θα έχει την pole position – μια θέση που θα είναι περιζήτητη το απόγευμα του Σαββάτου στο Austin.

Ο καιρός δεν αναμένεται να παίξει ρόλο σε αυτό το grand prix. Και τις τρεις ημέρες του αγώνα οι καιρικές συνθήκες προβλέπονται σταθερές, με μηδενική πιθανότητα βροχής και χωρίς διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες. Η διαφορά ώρας με το Τέξας σημαίνει ότι η δράση μεταφέρεται σε βραδινές ώρες, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω πίνακα.

FP1

FP2

FP3

QP

Αγώνας

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου

Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Κυριακή 18 Νοεμβρίου

17:00-19:30

21:00-22:30

17:00-18:00

20:00

21:00
supermbala
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ