2012-11-16 14:33:03
Φωτογραφία για Αγρίνιο: Κόβουν τα φτερά της αεροπορίας στην περιοχή
Τα σύννεφα πυκνώνουν ξανά πάνω από την μονάδα της Αεροπορίας του Αγρινίου. Περίπου έναν χρόνο μετά την υποβάθμισή της από Σμηναρχία Μάχης σε Αεροπορικό Απόσπασμα, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αρμοδίους του ΓΕΑ και της πολιτικής ηγεσίας να καταλήγουν στο οριστικό λουκέτο της μονάδας.

Μάλιστα η απόφαση φέρεται να είναι ειλημμένη και αναμένεται σύντομα να πάρει επίσημη φόρμα. Θα πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα στη μονάδα του Αγρινίου που κατασκευάστηκε το 1961 με δαπάνες του ΝAΤΟ με προοπτική την δυνατότητα εξυπηρέτησης μίας Πολεμικής Μοίρας αεροσκαφών.

Η εξέλιξη αυτή -αν οριστικοποιηθεί- δεν εκπλήσσει καθώς πολλές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος προϊδέαζαν προς αυτή την κατεύθυνση με αποκορύφωμα την περυσινή υποβάθμιση σε αεροπορικό απόσπασμα. Ωστόσο η υποβάθμιση δεν έφερε δραματικές μεταβολές στο έμψυχο δυναμικό κάτι όμως που θα γίνει με το ενδεχόμενο λουκέτο. Η αποχώρηση 70 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και 15 ατόμων του πολιτικού προσωπικού προς άλλες πολιτείες θα αποτελέσει και πλήγμα στην τοπική οικονομία ενώ δεν παύουν οι φόβοι και για απολύσεις ατόμων του πολιτικού προσωπικού με την κατάργηση της μονάδας.


Στη μετά «μνημονίου 3» εποχή βέβαια αποφάσεις όπως η κατάργηση δεκάδων στρατιωτικών σχηματισμών γίνεται κυρίως για εξοικονόμηση πόρων και βαπτίζεται ως «νέα δομή» των ενόπλων δυνάμεων. Το «ξήλωμα» πάντως της μονάδας του Αγρινίου ,που προχθές γιόρταζε και αυτή τους ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ, έχει ήδη αρχίσει και υπάρχει απόφαση για μεταφορά σημαντικού πολεμικού υλικού .

Ωστόσο το ερώτημα που θα τεθεί επί τάσεως και σε αυτή την περίπτωση είναι το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα σε ένα αεροδρόμιο «φάντασμα» με σημαντικές όμως υποδομές. Μπορεί ν κάποιοι αξιωματικοί να παραμείνουν στο χώρο για να τον… φυλάσσουν ωστόσο πλάνο για αξιοποίηση του αεροδρομίου και των συναφών υποδομών δεν υπάρχουν.

Προτάσεις έχουν πέσει κατά καιρούς στο τραπέζι , όπως ή χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου ως πολιτικού είτε ως αεροδρομίου συνδυασμένων μεταφορών μιας και έχει τη σπάνια ιδιαιτερότητα να βρίσκεται κοντά στο λιμάνι-διαμετακομιστικό κέντρο του Πλατυγιαλίου.

Ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία η υλοποίηση αυτών των προτάσεων φαντάζει ουτοπική. Πιθανότερη είναι η ένταξη του αεροδρομίου στη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων. Όπως και να έχει οι τοπικοί φορείς και οι αρχές καλούνται να αφυπνισθούν. Αφενός για να αποτρέψουν το λουκέτο, αφετέρου να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο πλάνο για την επόμενη ημέρα. Ας παραδειγματισθούν και από άλλες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις που ανέλαβαν οι ίδιες τη διαχείριση αεροδρομίων που ήταν στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή: agrinionews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ