2012-11-20 08:52:57
Φωτογραφία για ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες καθώς είναι κάτι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο ένταξης του προσωπικού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο ενιαίο μισθολόγιο, κίνηση που αυτόματα θα σημάνει νέα, δραματική, συρρίκνωση των αποδοχών τους. 

Για την πιθανότητα αυτή προϊδεάζει, άλλωστε, η μεγάλη συρρίκνωση, κατά περίπου 30%, των δαπανών μισθοδοσίας που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 για τις αστικές συγκοινωνίες.

Έως σήμερα οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών έχουν μεν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές των απολαβών τους σε σχέση με παλιότερα, ωστόσο οι μισθοί τους είναι αισθητά υψηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για το στενό δημόσιο τομέα.

Η ρύθμιση, που ισχύει για τις ΔΕΚΟ, προβλέπει ότι ο μέσος μισθός ανά επιχείρηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ τον μήνα. Όμως σε περίπτωση που οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο τότε οι μειώσεις των μισθών θα είναι πολύ μεγάλες.


Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται έτοιμοι να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, όπως επισημαίνουν, η φύση της εργασίας τους είναι πολύ διαφορετική από αυτή του στενού δημοσίου τομέα καθώς εργάζονται όλο το χρόνο, σαββατοκύριακα, αργίες κ.λπ.

Στην περίπτωση που μας αντιμετωπίσουν όπως το στενό Δημόσιο, τότε και εμείς να εργαζόμαστε με ωράριο Δημοσίου, δηλαδή πενθήμερο και από τις επτά το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, σημειώνουν με νόημα.

Όπου φύγει – φύγει για όσους έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης 

Εν τω μεταξύ οι αστικές συγκοινωνίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται, προς το παρόν, από την ρύθμιση που προβλέπει διαθεσιμότητα για το προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσελήφθη χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Παρότι στους φορείς αστικών συγκοινωνιών υπάρχει προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αορίστου χρόνου που έχει προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τις ΔΕΚΟ συγκοινωνιών, καθώς εμπίπτουν στους περιορισμούς που αφορούν στην έκταση εφαρμογής του μέτρου.

Παρόλα αυτά, όμως, το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών συνεχίζει να μειώνεται καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και σπεύδουν να αποχωρήσουν συνταξιοδοτούμενοι, προκειμένου να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας αλλά και τα ποσά των αποζημιώσεων τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από την εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ) μέσα στο 2012 έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 550 άτομα με αποτέλεσμα η εταιρεία να αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμη και στην εκτέλεση των δρομολογίων της που, ούτως ή άλλως, έχουν περικοπεί δραστικά εδώ και αρκετό καιρό.

Επίσης ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αποχώρηση από την εταιρεία 100 ατόμων τα οποία είχαν υποβάλλει αίτημα για μετάταξη, στο πλαίσιο των ενεργειών που είχαν γίνει για την μείωση του προσωπικού της ΟΣΥ, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης.

Έγκριση τευχών για το διαγωνισμό τηλεματικής

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι μεθαύριο Πέμπτη προβλέπεται να εγκριθούν από τον ΟΑΣΑ τα τεύχη για την β΄ φάση του διαγωνισμού τηλεματικής με στόχο να ολοκληρωθεί η διαβούλευση έως τα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Μαρτίου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό στοιχείο αξιολόγησης του μειοδοτικού διαγωνισμού (κόστος 50 εκατ. ευρώ, εκμετάλλευση για 12 έτη) δεν θα είναι μόνο το οικονομικό σκέλος αλλά και η ταχύτητα υλοποίησης του έργου, το οποίο πάντως δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2014, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια.

Για τον έτερο μεγάλο διαγωνισμό του ΟΑΣΑ, που αφορά στο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου, τα τεύχη δημοπράτησης υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα ως το τέλος του έτους.

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ