2012-11-20 11:42:47
Φωτογραφία για Ολε Κρίστιαν Μάντσεν: «Το χιούμορ σώζει ζωές!»,
«Για να ζήσουμε καλύτερα πρέπει να κοιτάξουμε την ζωή πιο ευχάριστα» πιστεύει ο δανός σκηνοθέτης Ολε Κρίστιαν Μάντσεν

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Από την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου διανέμεται και στην Ελλάδα με τον τίτλο «Μπουένος Αϊρες, σ' αγαπώ»,

Είναι Δανός αλλά όπως είχα επισημάνει και πέρσι που τον είχα δει από κοντά στην Θεσσαλονίκη, θυμίζει... καουμπόη. Ποιος; Μα ο 46χρονος σκηνοθέτης Ολέ Κρίστιαν Μάντσεν, ένας πολύ ευχάριστος τύπος (παράξενο για... Δανό) ο οποίος φτιάχνει ωραίες και ευχάριστες ταινίες (αυτό και αν είναι παράξενο για Δανό!). Πέρσι τέτοια εποχή στην Θεσσαλονίκη, ο Μάντσεν ήταν το αστέρι του φεστιβάλ κινηματογράφου το οποίο πρόβαλλε επτά ταινίες του.

Ανάμεσά τους ήταν και το «Superclassico», μια ταινία που από την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου διανέμεται (επιτέλους) και εμπορικά στην Ελλάδα με ελληνικό τίτλο «Μπουένος Αϊρες, σ' αγαπώ». Ένας χωρισμός, μπόλικο κρασί αλλά και ποδόσφαιρο είναι τα συστατικά ενός εξωτικού κοκτέιλ το οποίο είχε χαρίσει στο κοινό του περσινού φεστιβάλ στιγμές γέλιου_ πράγμα που α) δεν συνηθίζεται σε ταινίες των φεστιβάλ και β) σίγουρα όχι από... Δανούς!


Η ταινία «Μπουένος Αϊρες σ' αγαπώ» του Ολέ Κρίστιαν Μάντσεν θα προβάλλεται στο Άστυ της πλατείας Κοραή από την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου

«Προβλήματα όπως η αγάπη και ο γάμος που πραγματεύομαι στο "Superclassico" είναι, κατά βάθος γελοία» μας είχε πει στην συνάντησή μας ο Ολέ Κ. Μάντσεν. «Γιατί; Επειδή οι ερωτήσεις είναι πάντα ίδιες_ ποιος έχει δίκιο, ποιος όχι. Μικρές και ασήμαντες ερωτήσεις. Πάντα οι ίδιες. Θα μ' αφήσει; Δεν θα μ' αφήσει; Εμείς τα μεγαλοποιούμε αυτά τα ερωτήματα. Αν όμως τα δούμε από την κωμική τους πλευρά, μπορεί και να νιώσουμε περισσότερο λυτρωτικά. H ζωή είναι πολύ πιο αστεία απ' όσο νομίζουμε και το χιούμορ, σώζει ζωές!».

Ο Ολέ Κρίστιαν Μάντσεν γεννήθηκε το 1966 και ανήκει στην εκρηκτική φουρνιά των δανών σκηνοθετών που στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άφηναν το δικό τους στίγμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ωστόσο, ο Μάντσεν ήταν πάντα μια σκάλα κάτω από τον άτυπο αρχηγό αυτής της γενιάς, Τόμας Βίντερμπεργκ της «Οικογενειακής γιορτής» και του πρόσφατου «Κυνηγιού» (προβάλλεται στις αίθουσες). Το ενδιαφέρον με το Μάντσεν είναι η διαρκής καλλιτεχνική ανησυχία του. Αν δούμε σήμερα τις πρώτες ταινίες του, «Sinan's Wedding» (1997) και «Pizza King» (1999), δεν θα βρούμε καμία ομοιότητα με τις μεταγενέστερες. Επίσης, ο Μάντσεν έγινε ένας απ' τους πρώτους δανούς κινηματογραφιστές που καταπιάστηκαν με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η θεματική ποικιλομορφία αλλά και το γεγονός ότι του αρέσει να γυρίζει τις ταινίες του σε διαφορετικές χώρες ανήκουν στα χαρακτηριστικά των ταινιών του Ολέ Κρίστιαν Μάντσεν. Με τον φακό του ταξιδεύει συνέχεια. Από την Αργεντινή του «Μπουένος Αϊρες, σ' αγαπώ» που είναι μια σύγχρονη οικογενειακή κομεντί, ως την «Πράγα» όπως λέγεται (και όπου διαδραματίζεται) μια ταινία στην οποία ανιχνεύει τις βαθύτερες αιτίες πίσω απ' την διάλυση ενός γάμου.

Καιν θέλει να πολιτικοποιηθεί, θα το κάνει. Έκρηξη θυμού είχαν προκαλέσει οι «Μέρες θυμού» στην Δανία (έχουν προβληθεί εμπορικά στην Ελλάδα). Παρουσίασαν μια άγνωστη (εκτός Δανίας) πλευρά της πατρίδας του Μάντσεν, την δράση των δανών αντιστασιακών της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι περισσότεροι Δανοί συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς γιατί θεώρησαν ότι το να σώσουν την Δανία σήμαινε ότι έπρεπε να παραδοθεί η χώρα στους Γερμανούς» μας είχε πει τότε ο σκηνοθέτης. «Η ταινία μου μιλά για κάποιους που αντιστάθηκαν σε αυτό.»

Η ταινία «Μπουένος Αϊρες σ' αγαπώ» του Ολέ Κρίστιαν Μάντσεν θα προβάλλεται στο Άστυ της πλατείας Κοραή από την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ