2012-11-20 13:09:54
Φωτογραφία για Η κα Lagarde επιμένει στην μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...!!!
Του Γιάννη Αγγέλη

Η ανεύρεση των επιπλέον 15 +17,6 δισ. ευρώ για  την διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που απαιτεί «κούρεμα» των διμερών δανείων και των ομολόγων της ΕΚΤ...  

Στην θέση αυτή επιμένει και σήμερα, ημέρα συνάντησης του Eurogroup, το ΔΝΤ και η κα Lagarde.

Η «μαγική λύση» που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους δεν είχε βρεθεί μέχρι αργά χθες βράδυ παρά τις τεχνικές εναλλακτικές προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο από πλευράς Κομισιόν όσο και από πλευράς του Γερμανού Υπ. Οικονομικών. 

Η διελκυστίνδα θα συνεχισθεί και σήμερα με αυξημένη ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «αν δεν βγει την τελευταία στιγμή κάποιος άσσος από το μανίκι του κ. Schaeuble ή του ειδικού σε τέτοιες περιπτώσεις κ. Juncker» τότε είναι πολύ πιθανό «να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σε... συνέχειες». 


Με άλλα λόγια, να επιτευχθεί  σήμερα μία κατ’ αρχήν συμφωνία (όχι απόφαση) των υπουργών οικονομικών για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 (αφορά στα επιπλέον 15 δισ. ευρώ που θα χρειασθεί το ελληνικό πρόγραμμα) και να αφεθεί για μία επόμενη συνάντηση το καυτό κάρβουνο της «μη βιωσιμότητας» του χρέους. 

Στην περίπτωση αυτή, όπως παρατηρούν, θα μπορούσε η λύση «κοκτέιλ» που προτείνει ο κ. Schaeuble να συνδυασθεί με την επιβεβαίωση από πλευράς τρόικας ότι η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει την συμφωνία για τα προαπαιτούμενα (prior actions) και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από την πλευρά των χωρών της Ευρωζώνης χωρίς να υπάρξει άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ ή αποχώρησή του από το πρόγραμμα, αφού το θέμα της βιωσιμότητας θα παραμείνει ανοικτό για μελλοντική απάντηση. Όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη εμπλεκόμενα στις διαδικασίες μία τέτοια «διαδικασία» θα είναι στα όρια της κοινοτικής νομιμότητας και δεν θα μπορεί να παραταθεί επ’ άπειρον... αφού η Έκθεση της τρόικας θα παραμένει ανολοκλήρωτη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και αν η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. τεντώσει σε ακραίο σημείο σήμερα το σχοινί των σχέσεων των δύο πλευρών, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι η εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου και θα είναι -όπως εξ αρχής έχει επισημάνει το Capital.gr- σε «δόσεις» με πρώτο «κομμάτι» αυτό που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο έτσι κι αλλιώς θα είναι με την μορφή ομολόγων του EFSF. 

Οι εκταμιεύσεις όπως έχει διαφανεί εφόσον επεκταθούν και συμπεριλάβουν τις δόσεις Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου θα συνεχισθούν μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2013.

Σύμφωνα πάντως με διαρροές που υπήρξαν χθες βράδυ  στα ξένα οικονομικά ειδησεογραφικά πρακτορεία φαίνεται ότι στο πλαίσιο του EWG έχουν διαμορφωθεί πολλές εναλλακτικές προτάσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες θα είναι στην διάθεση των υπουργών οικονομικών σήμερα. 

Μία εξ αυτών επαναφέρει την παλαιότερη πρόταση για αλλαγή χρήσης μέρους των επόμενων δόσεων σε κεφάλαια για την σταδιακή επαναγορά χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας Διαβάστε ακόμη:

* Φινλανδία: Καθόλου βέβαιη η έγκριση της δόσης στο Eurogroup

* DW: Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει Eurogroup

* DJ: Η δόση των 44 δισ. ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναγορά ομολόγων

* Reuters: Στις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση των 44 δισ. για την Ελλάδα

* Επαναγορά ομολόγων στο 25% προτείνει η Γερμανία 

Πηγή / capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύντομα θα αποφασίσουμε
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Σύντομα θα αποφασίσουμε"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ