2012-11-20 13:48:25
Φωτογραφία για Αυτόματες απολύσεις και φόρους όταν το πρόγραμμα δεν βγαίνει...!!!
Νίκος Β. Τσίτσας Έθνος

 «Αυτόματη» αύξηση των δημοτικών τελών, που θα φτάνουν μέχρι τον δεκαπλασιασμό του τέλους ακίνητης περιουσίας, και επιβολή τοπικών φόρων και υποχρεωτικών μετατάξεων

  προβλέπονται για τους δήμους που βρίσκονται...

στο «κόκκινο» και υπερβαίνουν πάνω από 10% τα όρια των δαπανών που έχουν προγραμματίσει, όπως περιγράφει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Οι διατάξεις που αναθεωρούν τον νόμο 4093/2012 θέτουν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους τις δαπάνες των δήμων και των περιφερειών, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της ΚΕΔΕ.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων για τον έλεγχο των δαπανών τους στο υπουργείο Εσωτερικών επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος στους δήμους, και η απόκλιση πάνω από 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί για ένα εξάμηνο θα σημάνει «αυτόματα» ένταξη των ΟΤΑ σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανση.


Τα μέτρα του προγράμματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση του συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων εντός των ορίων του δήμου, σε ποσοστό μέχρι και 3ο/οο (από 0,35ο/οο) και επιβολή του τέλους μέχρι την οικονομική εξυγίανση του δήμου.

Επίσης προβλέπεται αύξηση του συντελεστή στο τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, για τις επιχειρήσεις του δήμου. Στο πρόγραμμα της οικονομικής εξυγίανσης περιλαμβάνονται ακόμα:

Αμεση εφαρμογή μέτρων για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχουν οι δήμοι από δημότες και επιχειρήσεις, αλλά και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγήςΑναστολή προσλήψεωνΥποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικούΑύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορέςΠρόσβαση στον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης για χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσηςΚαταβολή μόνο των απαραίτητων ανελαστικών δαπανών (μισθοδοσία κτλ).

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ πάντως επισημαίνουν ότι μετά το μπλόκο των εργαζομένων στη διαθεσιμότητα, είναι πιθανό να τεθούν στο νέο καθεστώς το σύνολο των υπαλλήλων που έχει καταγράψει το υπουργείο από την απογραφή και κατόπιν να ζητηθεί η κατάθεση αιτήσεων από όσους ανήκουν σε κατηγορίες που εξαιρούνται.

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας (από 11.00 έως τη λήξη του ωραρίου) την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ συστήνεται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με στόχο να παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση προϋπολογισμού των δήμων και των περιφερειών.

Θα συμμετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών με τον αρμόδιο διευθυντή, έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και τον γενικό διευθυντή του Θησαυροφυλακίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το Παρατηρητήριο θα παραλαμβάνει το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης των ΟΤΑ που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό κάθε ΟΤΑ. Οι προϋπολογισμοί θα περιλαμβάνουν μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση για πάνω από 10% των δαπανών, το Παρατηρητήριο θα προειδοποιεί τον ΟΤΑ παρέχοντας οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.

Εάν μετά ένα εξάμηνο ο δήμος ή η περιφέρεια δεν συμμορφώνεται, τότε θα εντάσσεται αυτόματα σε πρόγραμμα εξυγίανσης με μέτρα που θα προτείνονται από το Παρατηρητήριο και θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Δεν προχωρούμε σε αυξήσεις

«Ανυπακοή» στην εφαρμογή της αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας από πλευράς των δημάρχων ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης. «Κανείς δήμος δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας από 0,35ο/οο σε 0,3ο/οο. Υπάρχει πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ, που διευκολύνει τους δήμους» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης σε ανακοίνωσή του έχει επισημάνει πως «η δημιουργία του Παρατηρητηρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή του».
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ