2012-11-20 17:33:06
Φωτογραφία για Γιούνκερ: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της - Αρκετά πιθανή η συμφωνία
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, o επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που εκτίμησε ότι στην αποψινή συνεδρίαση υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για την επίτευξη μίας «κοινής συμφωνίας». Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, σε σχέση με την πιθανότητα να λυθεί απόψε το ελληνικό ζήτημα.

«Είναι σαφές ότι έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της η Ελλάδα. Θα πρέπει ακόμη να φθάσουμε σε μια συμφωνία για αρκετές λεπτομέρειες και θα περίμενα ότι οι πιθανότητες είναι καλές να φθάσουμε σε μια κοινή λύση απόψε. Αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρος…για το ζήτημα» δήλωσε ο Γιούνκερ.

Οι απόψεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης διίσταντο σε σχέση με το αν θα υπάρξει απόψε μια συμφωνία.

«Ελπίζω, πιστεύω και θέλω να βρεθεί μια λύση απόψε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αλλά η Φινλανδή ομόλογός του, Γιούτα Ουρπιλάινεν ήταν λιγότερο αισιόδοξη, εκφράζοντας αβεβαιότητα για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αφού όπως σημείωσε, «χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες».


«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Νέο κούρεμα θα προτείνει ο Σόιμπλε

Στο αποψινό Eurogroup, ο Σόιμπλε αναμένεται να προτείνει την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, στο ενδεχόμενο η σημερινή συζήτηση στο Eurogroup, όσον αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού να περιορισθεί στο 2014 και όχι στο χρονικό διάστημα έως το 2016, εστιάζουν νεότερες πληροφορίες για τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτε τη διετή επιμήκυνση που θα δοθεί στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την αντιμετώπιση μικρότερου χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή 15 δισεκατομμύρια έναντι 32 δισ., κάνοντας τη συμφωνία ευκολότερη.

Ωστόσο το ΔΝΤ μπορεί να έχει ενστάσεις σε μια τέτοια αποσπασματική λύση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αλλες πληροφορίες ανφέρουν ότι η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων κατά μία δεκαετία έως το 2032.

Πηγές: Reuters, The Guardian, Financial Times
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ