2012-11-20 21:52:35
Φωτογραφία για Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η αντιδράσεις και η πραγματικότητα
Του Πέτρου Τρουπιώτη

 

            Οι αντιδράσεις που προεκλήθησαν από την Κυριακή το βραδύ όποτε και εξεδόθη η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που αφόρα την εφαρμογή και εξειδίκευση των μέτρων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή (με σκοπό η χώρα να πάρει την επόμενη δόση του δανείου) δεν ήταν απλώς μεγάλες, τόσο από κόμματα , όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά οι φράσεις που χρησιμοποιούνται ήδη γι αυτές είναι «πολύ ηχηρές».

 Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής........... αντιπολίτευσης μίλησε για έκτροπή ενώ στελέχη του κόμματος του μιλούν όλη την μέρα χθες  για κατάργηση της δημοκρατίας, του κοινοβουλίου και αλλά παρόμοιε.

  Και δεν είναι μόνον τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αντιπολιτευομένων κόμματων που διαμαρτύρονται για την πρώτη ΠΝ και την επόμενη που εξεδόθη χθες, μαζί με ορισμένες άλλες σχετικές ρυθμίσεις.


 Παράπονα , έστω και ανεπίσημα , εκφράζουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά ακόμα και βουλευτές της ΝΔ.

  Έχουν δίκιο όμως όλοι αυτοί ; ΄Η μήπως βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε ένα επικοινωνιακό έργο της αντιπολίτευσης  και άλλων που ναι μεν στηρίζουν την κυβέρνηση και ψηφίζουν προϋπολογισμούς και κρίσιμα μετρά, αλλά τώρα θέλουν να «βγάλουν την ουρά τους απέξω»;

 

  Ας δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

 

1.  Καταργείται το κοινοβούλιο και η δημοκρατία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

 

Όχι βέβαια. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι απολύτως συνταγματικές ενέργειες, που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος. Εξάλλου, οι πράξεις αυτές θα πρέπει , να έλθουν για ψήφιση στην Βουλή , μέσα σε σαράντα ήμερες από τώρα. Άρα θα περάσουν και από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

 

2.  Είναι αποφάσεις που εκχωρούν κυριαρχικά και αλλά δικαιώματα, της χώρας μας;

 

  Όσοι αναφέρονται σε αυτό το θέμα, που η αλήθεια είναι ότι οι αποφάσεις κινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια κάποιων δικαιωμάτων, ξεχνούν ή θέλουν να ξεχνούν ότι η χωρά βρίσκεται σε μια τραγική οικονομική κατάσταση. Επιβιώνει χάριν των δανείων από την ΕΕ και έτσι, οι δανειστές θέτουν ορούς ώστε να είναι σίγουροι ότι τα χρήματα που δίνουν χρησιμοποιηθούν ώστε η χώρα να ανακάμψει , άρα να έχουν πιθανότητα να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Και βέβαια, μιλάμε για αποφάσεις « εκτάκτου ανάγκης» και  « δυσάρεστες» πολλές από αυτές, αλλά όπως φαίνεται εδώ που φτάσαμε ο άλλος δρόμος μας είναι η πτώχευση και η καταστροφή της κοινωνίας. Διαλέγεις, δυστυχώς, το μη χείρων βέλτιστο  

3. Οι αποφάσεις αλλάζουν δεδομένα στην δημόσια διοίκηση , δημιουργούν ένα νέο κράτος με νέες δομές;

 

  Εδώ η απάντηση είναι ναι. Αλλάζουν όλο τον τρόπο λειτουργίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όμως προς την κατεύθυνση και του ανορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού. Προσπαθούν να φτιάξουν μια δημόσια διοίκηση με δομές ευρωπαϊκού, σύγχρονου, δυτικού κράτους. Και αυτό , μπορεί μεν τώρα να γίνεται βίαια, όμως κάθε πολίτικος και πολίτης που βλέπει μπροστά, το μέλλον θα έπρεπε να παλεύει για κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια. Ιδιαίτερα μάλιστα αυτοί που δηλώνουν « προοδευτικοί», « εκσυγχρονιστές» και αλλά παρόμοια…

 

4. Είναι όλα αυτά τόσο ξαφνικά , για να διαμαρτύρονται όλοι;

 

   Όχι βεβαία, όλα αυτά είναι γνωστό ότι θα εφαρμόσουν από την στιγμή που ψηφιστήκαν τα νέα μέτρα και ο προϋπολογισμός. Όποτε , όσοι εκ των βουλευτών που τα ψηφίσαν αυτά τα δυο δηλώνουν δυσαρεστημένοι, δεν λένε την αλήθεια . Κινούνται απλώς για επικοινωνιακούς λόγους.

 Το ίδιο κάνει και η αντιπολίτευση, που δεν ψήφισε τα μετρά , αλλά ήξερε ότι τα μετρά έπρεπε να έχουν και εφαρμοστέους , ας τους πούμε έτσι, νόμους και διατάξεις.

 

Υ.Γ. Ορισμένοι εξ αυτών που καταγγέλλουν κατάλυση της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου, θα πρέπει να σκεφτούν πως ίσως διαφωνούν με την αστική, όπως την αποκαλούν, δημοκρατία, και συνήθως αντιδρούν ακόμα και στην εφαρμογή των νόμων που αυτή η δημοκρατία , με τα όργανα της θεσπίζει.  Λοιπόν τώρα γιατί διαμαρτύρονται. Μήπως τα δάκρυα για την αστική δημοκρατία εκτός από χωρίς ουσιαστικό λόγο είναι και κροκοδείλια;

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ