2012-11-21 12:02:06
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Oι αθέατες, ουσιαστικές επισκέψεις του Γερμανού πρέσβη στην Θράκη
Έπεσε στην απεργία των εργαζομένων της Περιφέρειας κι ακυρώθηκε το ραντεβού με τον Άρη Γιαννακίδη, κέρδισε όμως από τις συναντήσεις με Δημ. Πολιτόπουλο, Βάιο Κουδουμάκη, Σταμάτη Κουρούδη και Νίκο Αγγελίδη ανακαλύπτοντας ανθρώπους που υπηρετούν την επιχειρηματικότητα με κανόνες, αξίες και πείσμα σε δύσκολους καιρούς.«Τέρμα οι λαϊκισμοί οι Γερμανοί είναι εταίροι μας, αλλά πρέπει να τους εξηγήσουμε με τα επιχειρήματά μας  ότι οι αλλαγές δεν γίνονται  από την μια μέρα στην άλλη γιατί τρελαίνεται η ελληνική κοινωνία» θα πει  μιλώντας στο «Χρόνο» ο Νίκος Αγγελίδης 

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Eπίσκεψη ουσίας κι εργασίας του Γερμανού πρέσβη στην χώρα μας κ. Wolfgang Dolt πραγματοποιήθηκε σ τη  Ροδόπη την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, δίχως να πέσουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, όταν ο νέος διπλωμάτης που αριθμεί 8 μήνες θητείας στην χώρα μας επέλεξε να γνωρίσει την ελληνική περιφέρεια
. Εστίασε στην Κομοτηνή, την  διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και έκλεισε ραντεβού με τον περιφερειάρχη το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί αφού εκείνη την ημέρα πραγματοποιείτο απεργία για τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα και είχε νεκρώσει ο υπηρεσιακός μηχανισμός. Έτσι δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει την άποψη της Περιφέρειας για τον σχεδιασμό σε θέματα ανάπτυξης. Το πρόγραμμα άλλαξε και το ταξίδι εξελίχθηκε πιο ενδιαφέρον αφού ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στην περιοχή μας κ. Σταμάτης Κουρούδης, επιχειρηματίας και ο ίδιος  τον προσκάλεσε στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και είδε τον σφυγμό εργασίας που υπάρχει αυτή την περίοδο, ενημερώθηκε για την αγροτική μεταποίηση  μια και  η Θράκη είναι κατ εξοχήν αγροτική περιοχή και μετά επισκέφθηκε με την συνοδεία του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Νίκου Αγγελίδη την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και την Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης που είναι δυο δακτυλοδεικτούμενες δυναμικές επιχειρήσεις που εν μέσω κρίσης μεγαλουργούν. 

 

Ήταν λοιπόν αληθινή έκπληξη ότι σε μια περιοχή ακριτική, στο τέρμα της Ελλάδας  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι ντόπιες και κάνουν εξαγωγές βεληνεκούς  ενώ εντυπωσιάστηκε όταν είδε για ποιους μεγάλους πελάτες της Γερμανίας κάνουν προϊόντα  στην Ποτοποιία Οινοποιία ενώ  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις που ακολούθησαν με τους επιχειρηματίες και τα στελέχη τους στις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησαν. Ο κ.   Wolfgang Dolt είδε τι σημαίνει να μην υπάρχει ρευστότητα από τις Τράπεζες , να μην  πληρώνει το ελληνικό δημόσιο τις υποχρεώσεις του, να αναστέλλεται η αναπτυξιακή δυναμική των σχετικών νόμων και άλλα ζητήματα εγγενών αδυναμιών που τραυματίζουν την επιχειρηματικότητα όσο και καλές προθέσεις να έχει, βρίσκοντας  μάλιστα και πολλούς γερμανομαθείς αλλά και ανθρώπους που έχουν αναπτύξει με εχέγγυο την ποιότητά τους δυναμικές συνεργασίες με την χώρα του.

«Πιστεύω ότι με τις συναντήσεις αυτές άνοιξε κι ένας δρόμος για μεγαλύτερη διείσδυση στην Γερμανία, κατανόησε  ο κ. πρέσβης τι σημαίνει να χρωστά το δημόσιο, άκουσε τα προβλήματα που ανέπτυξαν οι επιχειρηματίες κατανοώντας ότι η  αδυναμίες από την πολιτεία και λανθασμένα μέτρα που μπλοκάρουν την υπόθεση της υγιούς επιχειρηματικότητας , και κυρίως κατανόησε ότι η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα δεν χωλαίνει στα ζητήματα που απασχολούν την Γαλλία ή την Γερμανία, δεν είναι ότι μειώνουμε τους συντελεστές κόστους κι αυτόματα γινόμαστε ανταγωνιστικοί αλλά αφορά άλλες παραμέτρους» θα πει ο κ. Κουρούδης. 

 

Παράλληλα ακούστηκαν τα προβλήματα με τα καρτέλ και τα κυκλώματα με τον μη θεμιτό ανταγωνισμό που πέρασε στις πρώτες δύσκολες εποχές η μπύρα Βεργίνα,  άκουσε για τα ζητήματα με τις παράνομες παραγωγές στην Ελλάδα οι οποίες υφίστανται σε βάρος των  επιχειρηματιών όπως της Ποτοποίας για τις οποίες τον ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος Βάϊος Κουδουμάκης, εστιάζοντας στις εγγενείς αδυναμίες της όλης διάρθρωσης της επιχειρηματικότητας και αποκτώντας εν τέλει μια πολύτιμη κι αυθεντική ενημέρωση  απ ευθείας από τους επιχειρηματίες.

«Θα πρέπει κι εμείς να ακούσουμε τις ιδέες τους, να δούμε αν σε επίπεδο Περιφέρειας μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και κυρίως να μην παρασυρόμαστε από λαϊκισμούς ότι για όλα φταίνε οι Γερμανοί, να δούμε ότι είναι εταίροι μας  και με επιχειρήματα να τους πείσουμε για τις θέσεις μας. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε την άποψή μας να ότι οι αλλαγές δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη όπως θέλει η τρόϊκα γιατί έτσι τρελαίνεται η ελληνική κοινωνία» θα πει ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης

 

O Γερμανός πρέσβης ήταν πολύ εντυπωσιασμένος από την ενημέρωση και την ξενάγηση στις  τρεις  μονάδες, έδειξε σοβαρό ενδιαφέρον, ήρθε για να ακούσει και να δει, ο ίδιος  καλός γνώστης των οικονομικών και με ενδιαφέρον για την περιοχή συνομίλησε με τον Δημήτρη Πολιτόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, τον Δημήτρης Κρις διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης τον Κώστα Αραμπατζή οικονομικό διευθυντή, το Νίκο Μπήλιο ειδικό σύμβουλο της ίδιας μονάδας, με τα στελέχη της Ποτοποίας Οινοποιίας ενώ δοκίμασε μπύρα καλύτερη και από τις γερμανικές και τσίπουρο με μεζέ που του είχαν ετοιμάσει στη μονάδα όπου παράγεται το φημισμένο ούζο 7, το gold το τσίπουρο Εωθινό και μια σειρά άλλων ποτών και προϊόντων που εξάγονται στην αγορά της Γερμανίας. 

 

Ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρθηκε και στο επενδυτικό πλάνο που τρέχει αυτή την περίοδο στην περιοχή της Θράκης με την κατασκευή βυνοποιείου, συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού και τσαγιού του βουνού, την παρασκευή μονάδας μαρμελάδων στην Ξάνθη κ.α. που υλοποιεί στην περιοχή. Στην συνάντηση που ακολούθησε της ξενάγησης στον χώρο παραγωγής συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τις σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές της Βορείου Ελλάδος - στην αξιοποίηση των οποίων έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ.

Ο κ. πρέσβης  άκουσε,  τους επιχειρηματίες και τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου αλλά αν και φειδωλός στις τοποθετήσεις του εκμυστηρεύτηκε  ωστόσο μια εμπειρία που έζησε κατά την ελληνογερμανική συνάντηση στην Θεσσαλονίκη βιώνον τας ένα κλίμα διαδηλώσεων στην συμπρωτεύουσα. 

«Όταν έγινε το επεισόδιο με τον Γερμανό πρόξενο βγήκα έξω και επέλεξα ένα διαδηλωτή γύρω στα 50, που ήταν μορφωμένος , καλοντυμένος, φαινόταν αρκετά σοβαρός και του είπα ότι θέλω να συζητήσουμε για να του εξηγήσω τι κάνουμε στο φόρουμ, ποιες είναι οι προθέσεις και οι σκέψεις μας. Αυτός ο άνθρωπος  δεν ήθελε επ΄ ουδενί να με ακούσει κι εκεί χάθηκε η μάχη. Ο Έλληνας που διαδηλώνει, δεν θέλει να ανοίξει διάλογο»… ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αξία των επιτόπιων επισκέψεων και συναντήσεων είναι καθοριστική και για την εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για τους Έλληνες που δεν είναι συλλήβδην απαξιωτική,  αλλά και για τις φωτεινές προσπάθειες που υπάρχουν και αποτελούν την κατοχύρωση του καλού ελληνικού ονόματος, της φερεγγυότητας και των κανόνων που βάζουν μόνες  τους εταιρίες που σέβονται αυτό που κάνουν κι επενδύουν στο μέλλον όπως οι τρεις συγκεκριμένες. 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ