2012-11-21 12:18:04
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για το αδυνάτισμα
από την Μαρία Κολοτούρου, Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος

Καίει το γκρέιπφρουτ τα λίπη; Παχαίνει το αλάτι; Μπορώ να τρώω γλυκά όταν κάνω δίαιτα; Μάθετε τις απαντήσεις σε αυτές και άλλες απορίες σχετικά με το αδυνάτισμα Το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι «καίνε» τα λίπη

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που καίνε τα λίπη. Ο μόνος τρόπος να «κάψει» κανείς το περιττό λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση και όχι με την κατανάλωση «μαγικών» τροφών.

Το αλάτι παχαίνει

Το αλάτι από μόνο του δεν παχαίνει, μάλιστα δεν έχει καν θερμίδες. Ωστόσο, λόγω της γεύσης που προσδίδει, είναι σύνηθες να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό που είναι αλμυρό, ή να συνοδεύουμε ένα αλμυρό γεύμα με αναψυκτικά, χυμούς ή αλκοολούχα ποτά που ενισχύουν την ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (συστατικού που περιέχει το αλάτι), μπορεί να οδηγήσει σε παροδική κατακράτηση υγρών, η οποία συχνά φαίνεται στη ζυγαριά.


Όταν κάνουμε δίαιτα μπορούμε να πίνουμε απεριόριστα χυμούς φρούτων

Στην πραγματικότητα οι χυμοί φρούτων περιέχουν σχεδόν όση ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Μάλιστα πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν πλέον βάλει στις συστάσεις τους τον περιορισμό των χυμών ακόμα και για τα παιδιά, αναφέροντας ότι η πρόσληψη τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα φλιτζάνι ημερησίως. Οι νέες αυτές συστάσεις οφείλονται αφενός στις θερμίδες που μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αφετέρου στην τερηδόνα που ευνοούν τα σάκχαρα που περιέχονται στους χυμούς.

Είναι προτιμότερο όταν κάνω δίαιτα να βάζω στον καφέ μου μαύρη ζάχαρη ή φρουκτόζη αντί για λευκή ζάχαρη

Καταρχήν η μαύρη με τη λευκή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 380 ανά 100 γραμμάρια). Η φρουκτόζη επίσης έχει τις ίδιες θερμίδες ανά 100 γραμμάτια, απλώς έχει ισχυρότερη γλυκαντική ισχύ, επομένως αν χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα, μπορεί να «γλιτώσετε» μερικές θερμίδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο αν πίνετε πολλούς καφέδες και βάζετε πολλή ζάχαρη. Ένα κουταλάκι ζάχαρη έχει 20 θερμίδες, οι οποίες είναι μεν κενές (δηλαδή δεν προσφέρουν κάτι άλλο πέρα από ενέργεια), αλλά αν κάποιος καταναλώνει έως δύο κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα στον καφέ του και θέλει να χάσει βάρος, είναι κρίμα να χαλάσει τη συνήθεια του, όταν υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές που πραγματικά θα τον βοηθήσουν.

Όταν κάνω δίαιτα απαγορεύεται να τρώω γλυκά

Από τη στιγμή που ένα τρόφιμο απαγορεύεται, αυτόματα γίνεται περισσότερο επιθυμητό. Επομένως οι δίαιτες που αποκλείουν τα γλυκά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες να αποτύχουν. Το μυστικό κρύβεται στην ποσότητα και στο πόσο συχνά τρώμε το κάθε τι, καθώς και στην εκμάθηση του πώς να εντάσσουμε στη διατροφή μας το κάθε τρόφιμο κατά τη διάρκεια της δίαιτας και –το σημαντικότερο– μετά το τέλος αυτής.

Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από ότι το άσπρο

Το μαύρο και το λευκό ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει, προάγει τον κορεσμό και μας «χορταίνει» περισσότερο από το λευκό, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (και κατ’ επέκταση της όρεξης μας). Τέλος, το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με το λευκό.

Αν κάνω δίαιτα μαζί με άσκηση, κινδυνεύω να «παγιδεύσω» το λίπος στους μυς μου, γι’ αυτό πρέπει πρώτα να χάσω βάρος και μετά να γυμναστώ

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Στην πραγματικότητα η άσκηση βοηθά σημαντικά ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους σε όλα του τα στάδια (αρχή – μέση – τέλος/«συντήρηση»), αφού συνεισφέρει στην βελτίωση της σύστασης σώματος, στη ρύθμιση της όρεξης, στην καλύτερη ψυχολογία αλλά και στην καύση θερμίδων.

Εφόσον λόγω εργασίας είμαι συνέχεια εκτός σπιτιού και τρώω στο πόδι, δεν μπορώ να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα διατροφής

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα και αναβάλλουν συνεχώς την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με φορτωμένο πρόγραμμα να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής και να καταφέρει σταδιακά να χάσει τα περιττά κιλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, κίνητρο και σωστή καθοδήγηση. Η οργάνωση και οι εύκολες λύσεις για ελαφριά γεύματα και σνακ εκτός σπιτιού μπορούν να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι, επομένως μπορώ να το χρησιμοποιώ άφοβα όταν κάνω δίαιτα απώλειας βάρους

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό ποιοτικά, ωστόσο δεν παύει να έχει όσες θερμίδες και το βούτυρο, η μαργαρίνη και οποιοδήποτε φυτικό έλαιο. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει περίπου 150 θερμίδες, δηλαδή πρακτικά 10 κουταλιές λάδι υπερβαίνουν ενεργειακά το βασικό μεταβολισμό της μέσης Ελληνίδας! Επομένως, ναι μεν το ελαιόλαδο αποτελεί άριστη επιλογή από άποψη ποιότητας, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.
eumedline.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ