2012-11-21 14:00:26
Φωτογραφία για Τζίρος 1 δισ. και κέρδη για τον Μυτιληναίο
Ικανοποιητικά κέρδη εξακολουθεί να καταγράφει ο Όμιλος το 9μηνο του 2012, παρά την γενική ύφεση που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία και έχει επηρεάσει δεκάδες επιχειρήσεις. Προσαρμόζοντας έγκαιρα τη στρατηγική του, εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ρευστότητα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο 9μηνο του 2012 ο Όμιλος Μυτιληναίος, κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1.095 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 119,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιβάρυνση με το σύνολο των αποσβέσεων των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων της τελευταίας πενταετίας, οδήγησε σε καθαρά κέρδη 11,6 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 46,1 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όμως, σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών μετά την έναρξη λειτουργίας των θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων ενέργειας, καταγράφεται για πρώτη φορά ισότιμη συνεισφορά από τους τρεις τομείς δραστηριότητας.


Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΜΕΤΚΑ στο Εννεάμηνο του 2012, ανήλθε στα 409,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 719,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, που θεωρήθηκε χρονιά ρεκόρ. Η μείωση αυτή ωστόσο οφείλεται στην αδυναμία της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις καθυστερήσεις των δύο έργων στη Συρία, λόγω της κλιμάκωσης των αναταραχών στη χώρα.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 69,4 εκατομμύρια ευρώ, από 112,8 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυτά ανήλθαν σε 50,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 79,7 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Πρόσφατα επιτεύχθηκαν δύο σημαντικές συμβάσεις στην Ιορδανία, ενώ η ΜΕΤΚΑ εστιάζει στην αναζήτηση και νέων έργων, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο (backlog) που ανέρχεται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου, ο οποίος παρά την απόλυτη εξωστρέφεια του αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις από το εγχώριο περιβάλλον, κατέγραψε κύκλο εργασιών 376,0 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί θετική εξέλιξη η βελτίωση της επίδοσης του Τομέα κατά το Γ' Τρίμηνο, σε σχέση με το Α' εξάμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται στην ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος ανάκτησης ανταγωνιστικότητας «Το Μέλλον», καθώς και στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με πολύ ανταγωνιστικούς όρους, απόρροια των σημαντικών συνεργιών που δημιουργούνται ανάμεσα στις δραστηριότητες του Ομίλου και ιδιαίτερα ανάμεσα στους τομείς της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας.

Τα μεγέθη του Ομίλου στο 9μηνο του 2012 ενισχύθηκαν σημαντικά από τον Τομέα Ενέργειας, αφού ο κύκλος εργασιών του Τομέα ανήλθε σε 340,0 εκατομμύρια ευρώ., από 98,0 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, συνεισφέροντας έτσι το 31% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου. Ο υψηλός συντελεστής απόδοσης των θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων έδωσε τη δυνατότητα στον Όμιλο να διασφαλίσει πλέον διψήφιο μερίδιο αγοράς (10,8%) στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο όμιλος αναμένεται να συνεχίσει την θετική του πορεία ενάντια στις προκλήσεις που προκύπτουν στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, εκμεταλλευόμενος την εξωστρέφεια, το ισορροπημένο μείγμα δραστηριοτήτων και την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ραγκούσης κατά Σαμαρά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ραγκούσης κατά Σαμαρά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ