2012-11-21 16:02:13
Φωτογραφία για Haaretz: Η επίθεση στη Γάζα έχει απώτερο στόχο το Ιράν
«Η επίθεση στη Γάζα ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν», γράφει σε ανάλυση στην εφημερίδα Haaretz ο αρθρογράφος Σαλμάν Μαζάλα.

«Πολλοί έχουν υποκύψει στον πειρασμό να συνδέσουν την επιχείρηση στη Γάζα με τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο στο Ισραήλ. Αλλά οι βομβαρδισμοί στη Γάζα δεν έχουν σχέση με τις εκλογές. Αντ' αυτού, θα μπορούσαμε να δούμε την επίθεση στη Γάζα ως μέρος ενός νέου σχεδίου, ενός μεγάλου σχεδίου που στρέφεται προς τα ανατολικά, προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», γράφει ο Μαζάλα.

Διαβάστε περισσότερα Και τονίζει: «Για να κατανοήσουμε αυτό το σενάριο, ας πάμε πίσω στα σχόλια του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, και σε εκείνο το διάσημο σχέδιο που παρουσίασε από το βήμα του ΟΗΕ, και έδειχνε την "κόκκινη γραμμή" του Ισραήλ. Την ερχόμενη άνοιξη, ή το αργότερο το καλοκαίρι, οι Ιρανοί  θα εμπλουτίσουν ουράνιο σε ένα μέσο επίπεδο και θα μπουν στην τελική φάση, είπε ο Νετανιάχου.Από εκεί και πέρα, μέσα σε λίγους μήνες, ή ίσως σε λίγες εβδομάδες, θα έχουν αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την πρώτη ατομική βόμβα τους».


Ο ορθογράφος υπενθυμίζει ότι ο Νετανιάχου στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με έναν κόκκινο μαρκαδόρο τράβηξε μια γραμμή, επάνω στο σχέδιο μιας ατομικής βόμβας, εκτιμώντας ότι αν υπάρξει μια σαφής κόκκινη γραμμή το Ιράν θα κάνει πίσω. Επίσης, τον Μάρτιο του 2012, ο Νετανιάχου είπε στην Κνεσέτ : «Αργά ή γρήγορα, θα ξεριζωθεί η τρομοκρατική βάση του Ιράν στη Γάζα... Η Γάζα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ιράν. Δεν προτίθεμαι να το ανεχθώ αυτό».

Και καταλήγει ο ισραηλινός αναλυτής: «Επομένως, η επιχείρηση στη Γάζα θα μπορούσε να ονομαστεί "η μικρή νότια ιρανική επιχείρηση", επειδή στόχος της είναι να παραλύσει την νότια πτέρυγα του Ιράν. Η επόμενη επιχείρηση θα είναι "η μικρή βόρεια ιρανική επιχείρηση": θα επιχειρήσει να καταστρέψει την πτέρυγα του Ιράν στον Λίβανο.Κατ΄αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στην κόκκινη γραμμή του Νετανιάχου, στο στάδιο μιας απόφασης για τη "μεγάλη ιρανική επιχείρηση" - όταν το Ισραήλ δεν θα φοβάται την πυραυλική απειλή από τις πτέρυγες. Αυτό είναι, κατά τα φαινόμενα, το σχέδιο του Νετανιάχου».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=484952
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ