2012-03-23 19:04:51
Φωτογραφία για Επόμενο θήραμα των κερδοσκόπων η Ισπανία
...και βεβαιότητα για δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Πορτογαλία.

Πριν καν περάσει ένας μήνας από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κερδοσκοπικό χρήμα αναζητεί το επόμενο «θήραμά» του. Και αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη και τη διεθνή οικονομία.

Η Ε.Ε προσπαθούσε να πείσει ότι η Ελλάδα ήταν μεμονωμένη περίπτωση χώρας που χρειαζόταν βοήθεια. Διαψεύστηκε όταν Ιρλανδία και Πορτογαλία εντάχθηκαν σε προγράμματα διάσωσης και κινδυνεύει να διαψευστεί και πάλι.

Οι οικονομολόγοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι και η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας, ενώ πολλοί αναμένουν το ίδιο και από την Ιρλανδία. Και συμφωνούν ότι εάν και οι δύο χώρες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια το 2013, η Ευρώπη θα μπορέσει εύκολα να εγγυηθεί τις ανάγκες τους.

Όμως, μακράν μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα ήταν μία ενδεχόμενη ανάγκη διάσωσης της Ισπανίας ή της Ιταλίας, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομίες και δανειακά φορτία. Σε τέτοια περίπτωση θα κινδύνευε η ίδια η ύπαρξη της Ευρωζώνης.


Τα προβλήματα των δύο χωρών είναι παρεμφερή με αυτά που «ενέπνευσαν» τους πιστωτές να σπρώξουν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ.

Το ιταλικό δημόσιο χρέος δεν είναι σε πολύ καλύτερη θέση από το ελληνικό και σίγουρα σε χειρότερη από το πορτογαλικό. Η Ισπανία, όπως και η Ιρλανδία, αντιμετωπίζουν ένα διογκούμενο κύμα «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και εύκολα μπορεί αυτές οι ζημιές του τραπεζικού τομέα να μετατραπούν σε δημόσιο χρέος.

Θέλουν ESM 1 τρισ. ευρώ!

Οι νέες, προσανατολισμένες στη λιτότητα κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία και ακόμα περισσότερο η ρευστότητα άνω του 1 τρισ. ευρώ που παρείχε στο σύστημα η ΕΚΤ, καθησύχασαν για ένα διάστημα τα αγορές. Προσωρινά όμως.

Οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης πρέπει να πείσουν ότι μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους χωρίς ειδική βοήθεια. Ωστόσο, οι οικονομίες Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθούν φέτος, ενώ η ιρλανδική ίσως εμφανίσει χαμηλή ανάπτυξη. Και αυτό ενώ όλες μειώνουν τις δαπάνες και αυξάνουν τη φορολογία, τραβώντας ρευστότητα από τις ήδη «σφιχτές» οικονομίες τους.

Οικονομολόγοι λένε ότι για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» άνω του 1 τρισ. ευρώ, ποσό που θα αρκούσε για να στηρίξει την Ισπανία και την Ιταλία σε περίπτωση που βγουν εκτός αγορών ομολόγων.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, μετά βίας ξεπερνούν τα 500 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 200 δισ. ήδη προορίζονται για χρήση στις διασώσεις της χώρας μας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Μεγάλο μέρος του εναπομείναντος ποσού μπορεί να απορροφηθεί από μία δεύτερη διάσωση των δύο τελευταίων και άλλη μία της Ελλάδας.

Την επόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την προοπτική αύξησης των κεφαλαίων του ESM κατά περαιτέρω 240 δισ. ευρώ, κάτι στο οποίο αντιστέκεται η Γερμανία.

Όμως ακόμα και ένα «δίχτυ ασφαλείας» 740 δισ. ευρώ φαίνεται τώρα μικρό για να καθησυχάσει τις αγορές για τις Ισπανία και Ιταλία, των οποίων των συνολικό κρατικό χρέος φτάνει τα 2,6 τρισ. ευρώ.

Και –όπως φαίνεται ήδη από τις αποδόσεις των ομολόγων- η Ισπανία βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ