2012-03-24 00:50:06
Φωτογραφία για Συμφώνησαν Κυβέρνηση-αιγοπροβατοτρόφοι για το χαλούμι
Σε συμφωνία για την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού κατέληξαν σήμερα το απόγευμα Κυβέρνηση, αγροτικές οργανώσεις και αιγοπροβατοτρόφοι, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη, του Υπουργού Γεωργίας Σοφοκλή Αλετράρη, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Τίτου Χριστοφίδη, των αγροτικών οργανώσεων και του κλάδου των αιγοπροβατοτρόφων. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε όπως την περίοδο Δεκέμβρη-Ιούνη το χαλούμι περιέχει ποσοστό τουλάχιστον 35% αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ την περίοδο Ιούλιου-Νοεμβρίου, το ποσοστό θα φτάνει το 23%.

Ακόμη, με τη λήξη της πενταετούς μεταβατικής περιόδου, το 2017, ο στόχος είναι να ικανοποιείται το πρότυπο για το χαλούμι, που προβλέπει ποσοστό 51% αιγοπρόβειου γάλακτος και 49% αγελαδινού
. Ο κ. Αλετράρης συμπλήρωσε ότι δόθηκαν λύσεις που ικανοποιούν το αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων, ώστε μην μένει αδιάθετο το γάλα της παραγωγής τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι προωθείται νομοθεσία που θα διέπει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στο χαλούμι, με ειδικές ρήτρες και ποινές σε περίπτωση που οι ποσοστώσεις δεν ικανοποιούνται. Τέλος, ο κ. Αλετράρης χαρακτήρισε ρεαλιστικά και πραγματικά τα όρια που συμφωνήθηκαν, είπε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ζήτηση στο αιγοπρόβειο γάλα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διατηρηθούν σε λογικά πλαίσια οι τιμές.

Ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου Μιχάλης Λύτρας δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και καρποφόρα και πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή έχει λυθεί αισίως το πρόβλημα των αιγοπροβατοτρόφων για το 2012. Πρόσθεσε ότι με τα ποσοστά που συμφωνήθηκαν, επιτυγχάνεται ο στόχος για ποσοστό 30% αιγοπρόβειου γάλακτος κατά μέσο όρο το χρόνο, όπως ήταν το αίτημα των αγροτικών οργανώσεων και των αιγοπροβατοτρόφων, ενώ είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε στην ουσία αποδεκτό το αίτημα για τη μεταβατική περίοδο. Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση για το 2013, ώστε να αποφασιστεί αύξηση των ποσοστών του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού και δήλωσε ικανοποίηση, καθώς όπως είπε «έχουμε λύσει σήμερα ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποία ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών Πανίκος Χάμπας δήλωσε ότι με τη σημερινή σύσκεψη «έχουμε πετύχει μετά από αγώνες τη μεγαλύτερη επιτυχία του αγροτικού κινήματος». Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα και τη Βουλή να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που προωθεί ο Υπουργός Εμπορίου. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωαγροτικού Σάββας Παπαδημήτρης είπε ότι ο αγώνας των αιγοπροβατοτρόφων στέφθηκε με επιτυχία και κάλεσε όλους τους κλάδους στον αγροτικό τομέα να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους, καθώς όπως είπε, οι κινητοποιήσεις αποδίδουν.

Ο Πρόεδρος της Αγροτικής Γιώργος Μουτσάς ανέφερε ότι «είναι η ώρα οι ποιμνιοτρόφοι να πάψουν να είναι το νόθο παιδί της κοινωνίας», χαρακτηρίζοντας νίκη των αιγοπροβατοτρόφων τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό. Είπε ότι δεν δηλώνει πλήρως αισιόδοξος, αλλά ούτε και απογοητευμένος από τη σημερινή απόφαση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση ενώπιον των κτηνοτρόφων για να αποφασίσουν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι εφημερίδες της Κυριακής...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι εφημερίδες της Κυριακής...
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ