2012-03-24 07:07:07
Φωτογραφία για «Ρομποτική μέδουσα» κινείται με υδρογόνο
Ρομπότ που «κολυμπά» στο νερό σαν μέδουσα δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Virginia Tech», στις ΗΠΑ.

Το ρομπότ, με το ψευδώνυμο Robojelly, τροφοδοτείται με υδρογόνο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ξεμένει ποτέ από ενέργεια. Ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι όταν τελειοποιηθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Η μέδουσα κινείται με τη βοήθεια των κυκλικών μυϊκών ινών, που βρίσκονται στην «καμπάνα» της, δηλαδή στο πάνω μέρος του σώματός της, το οποίο μοιάζει με ομπρέλα.

Όταν οι μυϊκές ίνες συστέλλονται, η καμπάνα κλείνει και «πετά» νερό προς τα πίσω. Αυτό της δίνει ώθηση για να προχωρήσει. Όταν οι μύες χαλαρώσουν, η «καμπάνα» αποκτά και πάλι το κανονικό της σχήμα.

Για να αναπαράγει την φυσική αυτή κίνηση, το υποθαλάσσιο ρομπότ είναι εφοδιασμένο με «έξυπνα» υλικά που «θυμούνται» το αρχικό του σχήμα.


Τροφοδοτείται με ενέργεια από τις χημικές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή θερμότητας και λαμβάνουν χώρα όταν η πλατίνα στην επιφάνειά του έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και το υδρογόνο του νερού.

Η θερμότητα που προκύπτει από την αντίδραση μεταφέρεται στους τεχνητούς μύες του ρομπότ και τους ανασχηματίζει. Αυτό σημαίνει ότι το ρομπότ μπορεί να παράγει ενέργεια από το περιβάλλον, χωρίς να εξαρτάται από μπαταρίες και εξωτερικές πηγές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Smart Materials and Structures», χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική υπηρεσία Ναυτικής Έρευνας.

Αντίστοιχο εργαλείο, σχεδιασμένο για να συνδράμει σε επιχειρήσεις διάσωσης έχουν αναπτύξει και οι Ιάπωνες.
econews Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ