2012-03-24 07:14:05
Φωτογραφία για Χτυπήματα στις βάσεις των Σομαλών πειρατών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επεκτείνει την αποστολή της έναντι των Σομαλών πειρατών, επιτρέποντας στις στρατιωτικές της δυνάμεις να επιτίθενται σε στόχους στην ξηρά.Σε μια διετή παράταση της αποστολής της, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν τα πολεμικά πλοία που περιπολούν στο Κέρας της Αφρικής να χτυπούν όχι μόνο πλοία πειρατών αλλά και αποθήκες καυσίμων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η κίνηση αυτή αποτελεί όχι μόνο σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του επιπέδου των επιχειρήσεων, αλλά και παράγοντα κλιμάκωσης της έντασης.

Περίπου 10 πλοία κρατών – μελών της ΕΕ βρίσκονται σήμερα σε ναυτική περιπολία στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής ελέγχοντας τις ναυτικές ρότες και προστατεύοντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το 2008. Η επέκταση της αποστολής σημαίνει ότι τα πολεμικά πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι το Δεκεμβρίου του 2014.


Στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι η νέα εντολή θα επιτρέψει στα πολεμικά πλοία ή ελικόπτερα να ανοίξουν πυρ κατά δεξαμενών καυσίμων, πλοίων, φορτηγών και άλλου εξοπλισμού που εντοπίζεται στα παράλια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Jose Manuel Garcia-Margallo δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Το σχέδιο της ΕΕ είναι να επιτραπούν επιθέσεις κατά χερσαίων εγκαταστάσεων, όταν εμπορικά πλοία δέχονται επίθεση στη θάλασσα», προσθέτοντας ότι «πολύ προσοχή» θα πρέπει να ληφθεί για την αποφυγή θανάτων πολιτών.

Ο Υποναύαρχος Ντάνκαν Ποτς, διοικητής της επιχείρησης της Ναυτικής Δύναμης της ΕΕ στη Σομαλία, είπε ότι έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο με στόχο τους πειρατές στη θάλασσα.

«Αν κοιτάξετε το περασμένο έτος, 30 πλοία και πάνω από 700 όμηροι κρατήθηκαν - που σήμερα είναι οκτώ (τα πλοία) και περίπου 200 (ομήροι)," είπε στο BBC.

«Εν πλω είχαμε αποτελεσματικότητα στην ικανότητα των πειρατών να επιχειρήσουν, αλλά δεν αλλάξαμε τις στρατηγικές συνθήκες, που είναι ο λόγος που θέλουμε να στοχεύσει σε κάθε στάδιο των εργασιών τους».
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ