2012-11-30 15:42:03
Φωτογραφία για Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να επέμβει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς στην δημόσια διοίκηση
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3074/2002 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης 1.Διατάσσει αυτεπαγγέλτως τη διενέργεια επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών από:

-το ΣΕΕΔΔ(Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης),

-τα ιδιαίτερα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου(των Υπουργείων,

των Περιφερειών,των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού,των επιχειρήσεών τους, των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου,των δημόσιων επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος).

2.Παρακολουθεί τη δράση του ΣΕΕΔΔ και των ιδιαίτερων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου.

3.Παρακολουθεί την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τα ανωτέρω Σώματα και ενημερώνεται για τα πορίσματα των ελέγχων που διενεργούνται από αυτά, οποτεδήποτε το ζητήσει.


4.Αξιολογεί το έργο των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου.

5.Διεξάγει ελέγχους, επανελέγχους, επιθεωρήσεις και έρευνες(στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού και στις επιχειρήσεις τους,

στα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στις δημόσιες επιχειρήσεις,

στις επιχειρήσεις, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος).

6.Διεξάγει έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων οικονομικής κατάστασης («πόθεν έσχες») όλων των μελών των σωμάτων επιθεώρησης και ελέγχου.

7.Ελέγχει καταγγελίες οι οποίες υποβάλλονται στο Γραφείο του σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης στους φορείς της παρ. 2α του άρθρου 1 του Ν.3074/2002 και στα Σώματα Ελέγχου αυτών.

8.Προεδρεύει του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου ( Σ.Ο.Ε.Ε.) το οποίο έχει σκοπό την παρακολούθηση και το συντονισμό των επιθεωρήσεων και ελέγχων των ιδιαίτερων σωμάτων και υπηρεσιών επιθεωρήσεων και ελέγχου.

Με το άρθρο 12 του ν.3320/2005 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απέκτησε τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την πορεία των ποινικών διώξεων που ασκούνται κατά υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων δημόσιων φορέων, για τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα και τις καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις. Ειδικότερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο γραμματέας του δικαστηρίου ή του δικαστικού συμβουλίου υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο μεν πρώτος την ποινική δίωξη, που ασκείται με κάθε μορφή συμμετοχής κατά υπαλλήλου, λειτουργού ή οργάνου των φορέων της παρ. 2α του άρθρου 1 του Ν.3074/2002 για εγκλήματα περί την υπηρεσία (άρθρα 235-263Α Π.Κ.), περί τα υπομνήματα (άρθρα 216,217,218,220,222 Π.Κ.), κατά της ιδιοκτησίας (άρθρα 372,375,381,382 Π.Κ.) και κατά περιουσιακών δικαιωμάτων (άρθρα 386,386Α,389,390,394), που στρέφονται κατά του Δημόσιου και των ως άνω φορέων, ο δε δεύτερος τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα, σε κάθε βαθμό δικαιοδοσ!

ίας καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις κατά των ως άνω προσώπων και για τις αξιόποινες αυτές πράξεις.

Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διορίζεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και ευρεία κοινωνική αποδοχή. Επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Η κακοδιοίκηση και η μη τήρηση της νομιμότητας, που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί και στη διαφθορά, παρατηρείται ως συχνό φαινόμενο στη λειτουργία του δημόσιου τομέα της χώρας μας, γεγονός που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, πλήττει το κράτος δικαίου, στερεί πολύτιμους πόρους, δυσχεραίνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αμαυρώνει την εικόνα της διεθνώς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού είναι η αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αρωγή της δικαιοσύνης και την ενεργή συμπαράσταση της κοινωνίας.

Το πεδίο δράσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης(ΓΕΔΔ) περιλαμβάνει το σύνολο του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. του ν.3074/2002. Οι αρμοδιότητές του δεν είναι μόνο κατασταλτικές αλλά και προληπτικές, με την έννοια των παρεμβάσεων προς τη Διοίκηση για τη λήψη διορθωτικών διοικητικών μέτρων και την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων, καθώς και προς την Κυβέρνηση για νομοθετικές ρυθμίσεις, με στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί.

Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Η διασφάλιση της εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη να χορηγηθεί εκ νέου στο ΓΕΔΔ η αφαιρεθείσα αρμοδιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, ο ΓΕΔΔ εκτός από την κατ ουσίαν εξέταση της υποθέσεως, προσβάλλει και την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου, με αποτέλεσμα να συνδράμει στη δημιουργία νομολογίας για τα κρινόμενα κάθε φορά ζητήματα .

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΓΕΔΔ είναι το μόνο όργανο της διοίκησης στο οποίο εκοινοποιούντο υποχρεωτικά όλες οι εκδιδόμενες πειθαρχικές αποφάσεις όλων των μονομελών και συλλογικών οργάνων.

Για την αποτελεσματική εκπλήρωση της πολύπλευρης αποστολής του ο ΓΕΔΔ έχει εξοπλιστεί με ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο, στο οποίο περιλαμβάνονταν μέχρι προσφάτως και η αρμοδιότητά του να ασκεί ένδικα μέσα σε ανώτερο βαθμό κατά αποφάσεων μονομελών ή συλλογικών πειθαρχικών οργάνων.

Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο (ν.4057/2012) όμως, περιορίζεται δραστικά η δυνατότητά του να ασκεί ένσταση κατά όλων των πειθαρχικών αποφάσεων αλλά και προσφυγή κατά των τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων. Με τις νέες διατάξεις παρέχεται πλέον στον ΓΕΔΔ η δυνατότητα ένστασης μόνο στις περιπτώσεις που έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη ο ίδιος.

Με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 142 του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012) περιορίζεται κατά πολύ, ουσιαστικά δε ακυρώνεται, η δυνατότητα άσκησης προσφυγής από τον ΓΕΔΔ στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων, καθόσον δικαίωμα προσφυγής προβλέπεται πλέον μόνο κατά των αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου με τις οποίες έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές της προσωρινής παύσης και του υποβιβασμού. Συρρικνώνεται έτσι δραστικά το πεδίο δράσης του ΓΕΔΔ στο συγκεκριμένο αντικείμενο, τόσο σε ό,τι αφορά στο πειθαρχικό όργανο κατά των αποφάσεων του οποίου μπορεί να στραφεί, όσο και σε ό,τι αφορά το είδος των αποφάσεων αυτών. Πράγματι με τη διάταξη αυτή ο ΓΕΔΔ δεν θα μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε τελεσίδικη πειθαρχική απόφαση που εκδίδει οποιοδήποτε πειθαρχικό όργανο του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως ισχύει σήμερα, εφόσον η αρμοδιότητά του αυτή θα περιορισθεί μόνο στις αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αλλά !

ακόμη και οι αποφάσεις του τελευταίου δεν θα μπορούν να προσβληθούν παρά μόνο αν με αυτές επιβάλλονται οι ποινές της προσωρινής παύσης ή του υποβιβασμού, αποκλειομένων έτσι των απαλλακτικών αποφάσεεων ή των αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλεται ελαφρύτερη ποινή.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και όλων των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.Με τον νόμο 4057/2012 του αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες υποβολής ενστάσεων κατά αποφάσεων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων με το επιχείρημα ότι τα νέα συμβούλια θα συγκροτηθούν από δικαστές.

Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο ΓΕΔΔ έχει τη δυνατότητα να:

-Αίρει το τραπεζικό, φορολογικό και χρηματιστηριακό απόρρητο των ελεγχόμενων προσώπων

-Ζητά τον διορισμό εμπειρογνωμόνων, δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών ή και ιδιωτών, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο

-Συγκροτεί μικτά κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα από επιθεωρητές–ελεγκτές δύο ή περισσότερων σωμάτων ή υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου ή από άλλους δημόσιους λειτουργούς.

-Ζητά από τους ελεγχόμενους φορείς να ασκούν τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαιώματα του πολιτικώς ενάγοντος (παράσταση πολιτικής αγωγής) για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που μπορεί να τους έχει προκαλέσει, με αξιόποινες πράξεις του, οποιοσδήποτε υπάλληλος, λειτουργός ή όργανό τους.

-Ζητά από το Δημόσιο ή τους λοιπούς εποπτευομένους δημόσιους φορείς να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες κατά την ακροαματική διαδικασία προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περιπτώσεις παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είτε από υπαλλήλους ή όργανα του δημοσίου είτε από ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα (άρθρο 14 ν. 3801/2009).
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ