2012-12-03 03:17:03
Φωτογραφία για Σε Μνημόνιο και η Κύπρος
«Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και τις πρόνοιες τις οποίες έχουμε περίπου συμφωνήσει μαζί με την ομάδα της τρόικα. Είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία και ελπίζουμε ποτέ ποτέ να μην ξαναχρειαστεί να γίνει, αλλά έχει γίνει δουλειά, είναι έτοιμη, και με ικανοποίηση είμαστε τώρα σε θέση να σας παραδώσουμε τον προϋπολογισμό». Μ’ αυτά τα λόγια παρέδωσε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2013 ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια, Βάσος Σιαρλή. Το μνημόνιο είναι έτοιμο, οι βασικές απαιτήσεις του ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό και οι… κόκκινες γραμμές του «κομμουνιστή» Χριστόφια δεν έγιναν ροζ αλλά άσπρες. Ο ίδιος ο Χριστόφιας, σε γραπτή δήλωση που έκανε από τις Βρυξέλλες, «ξέχασε» να πει οτιδήποτε για κόκκινες γραμμές. Μίλησε μόνο για «σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας».


Λεπτομέρειες για το ύψος της χρηματοδότησης και το ύψος του «προγράμματος» δεν ανακοινώθηκαν. Το τελικό ποσό του δανεισμού θα καθοριστεί μέσα στο Δεκέμβρη, όταν ο οίκος Pimco θα παραδώσει την έκθεσή του για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Από δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου προκύπτει ότι το ύψος του «πακέτου» θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τις «παρεμβάσεις» γίνεται λόγος για κατάργηση της ΑΤΑ, για κλιμακωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων μεταξύ 9,5% και 15% και νέα μείωση 3% το 2013. Για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων γράφεται ότι θα γίνει αναλογιστική μελέτη το 2014 και πως 7,2 δισ. ευρώ που του χρωστάει το κράτος θα διαγραφούν! Καταλαβαίνετε τι θα βγάλει η αναλογιστική μελέτη. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών δε θα ιδιωτικοποιηθεί προς το παρόν, αλλά το θέμα θα τεθεί αν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο. Τέλος, για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο γράφεται ότι βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα που εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου (κάτι σαν τον περιβόητο «ειδικό λογαριασμό» της Ελλάδας, προφανώς, που τηρείται μεν στην Ελλάδα, αλλά ελέγχεται από την τρόικα και όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις συν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεσμεύονται και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων).

Ολ’ αυτά θα τα μάθουμε όταν το Μνημόνιο δημοσιοποιηθεί, αν και εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να διαβάσουμε και πολλές λεπτομέρειες. Ξέρουμε ποια είναι η λογική των Μνημονίων και ξέρουμε την τακτική της κινούμενης άμμου που ακολουθούν οι δανειστές και η τρόικά τους. Τα Μνημόνια επικαιροποιούνται διαρκώς και τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται σε διαδοχικά πακέτα, με συχνότητα τριμήνου.

Φυσικά, τα «μνημονιακά» κόμματα στην Ελλάδα έστησαν τρελό πανηγύρι, χτυπώντας –για ευνόητους λόγους– τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαχινίδης βγήκε την Τετάρτη στον Real FM, στην εκπομπή του Χατζηνικολάου και θύμισε ότι στον ίδιο σταθμό, στον ίδιο δημοσιογράφο, ο Τσίπρας έφερνε ως παράδειγμα τον Χριστόφια που πήρε δάνειο από τον Πούτιν και έτσι δεν αναγκάστηκε να κάνει προσφυγή και να υπογράψει Μνημόνιο. Την Πέμπτη στη Βουλή διάβασε και τι ακριβώς είχε πει ο Τσίπρας στις 29.2.2012: «Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αυτό μας το αποδεικνύουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ευτυχώς υπάρχουν παραδείγματα. Στην Κύπρο υπάρχει μια κυβέρνηση της αριστεράς, σε άλλες συνθήκες, σε μικρογραφία των προβλημάτων που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από τη Ρωσία του Πούτιν 2,5 δισ. ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δύο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση».

Ο Τσίπρας, αντί να το βουλώσει, απάντησε κιόλας στον Σαχινίδη. Και τι είπε;«Ακούω το μεγάλο επιχείρημα ότι από κάποιους –που πλέον έχουν γίνει και αναγνώστες του Μαρξ του Λένιν, φαντάζομαι ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας περνάει από τη "Σύγχρονη Εποχή" πριν έρθει στο κοινοβούλιο– ορίστε και ο αριστερός πρόεδρος της Κύπρου θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να πάει σε μνημόνιο. Αφήσετε να δούμε τι είδους μνημόνιο και αν θα πάει. Αλλά προσέξτε εσείς τον Γενάρη του 2010 ζητήσατε 7 δισ. από τις αγορές σας δώσανε 25, πήρατε τα 12. Γιατί; Ο Χριστόφιας πήρε όσα του δίνανε και διεκδίκησε να πάρει απ’ όπου μπορούσε να πάρει και πήρε ακόμη και από τον Πούτιν. Εσείς τι κάνατε αυτά τα δυο χρόνια;». Τι να του πεις; Οτι ο ίδιος ο Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και είναι έτοιμοι για την υπογραφή του Μνημόνιου; Οτι τα Μνημόνια είναι παντού το ίδιο αντιλαϊκά; Ας κρίνει κάθε νοήμων άνθρωπος αυτά που είπε και προπαντός ας βγάλει συμπεράσματα για το τι πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν βρεθεί στην κυβέρνηση.

Επ’ αυτού, σημειώνουμε όσα είπε ο Δραγασάκης, στην οικονομική φυλλάδα του συγκροτήματος Μπόμπολα, πριν από μια βδομάδα («Ημερησία», 24. 11.12), απαντώντας στην κατηγορία ότι υπόσχονται επαναφορά μισθών και συντάξεων: «Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν ούτε να αναστήσουμε ένα μοντέλο που έχει καταρρεύσει (…) Για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να μπει τέρμα στα μνημόνια και τη λιτότητα, και να αρχίσει η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη των εισοδημάτων, αρχίζοντας με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδά του, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμά μας». Μόνο ο κατώτερος μισθός, λοιπόν, και όχι επιστροφή στο παρελθόν.

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
eksegersi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ