2012-03-24 15:45:53
Φωτογραφία για ΤΟΥΡΚΙΑ Στρατηγική αποφυγής μίας «κουρδικής άνοιξης»
Την πολιτική «μαστίγιου και καρότου» εκτιμάται ότι ετοιμάζεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να απαντήσει στον υπαρκτό κίνδυνο ανάφλεξης των νοτιοανατολικών περιοχών της και του ενδεχόμενου μιας «κουρδικής άνοιξης».Της Μαρίνας Γ. Μεϊντάνη

Οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της κουρδικής πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), καθώς και η συνεχιζόμενη ένταση στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, είναι ενδεικτικά στοιχεία ότι η πυριτιδαποθήκη του Κουρδικού στο εσωτερικό της Τουρκίας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι για το καθεστώς Ερντογάν. Παρά τις υποσχέσεις για περισσότερα δικαιώματα στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση έχει το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις Κούρδων, κυρίως διανοούμενων και δημοσιογράφων, και παράλληλα κλιμακώνει την καταστολή.

Η απαγόρευση του εορτασμού του Νεβρόζ και ο περιορισμός των εκδηλώσεων μόνο σε μία ημέρα ήταν άλλη μία ακίδα στη δικαιολογητική βάση της καταστολής που επικρατεί κατά των Κούρδων. Ο ίδιος ο Ερντογάν ανήμερα της κουρδικής πρωτοχρονιάς εμφανίστηκε απόλυτος στην υπερασπιστική γραμμή των μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να περιοριστούν οι κουρδικοί εορτασμοί, για μια γιορτή που έχει συνδεθεί με τον κουρδικό αγώνα για ανεξαρτησία.


Τρεις άξονες της νέας στρατηγικής

Σε τρεις άξονες φέρεται να κινείται η νέα στρατηγική της Άγκυρας για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος, σύμφωνα με τον Αλί Ασλάν Κιλίτς. Αφενός η κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο στο Ιμραλί ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Κιλίτς, θα συνεχίσει τις συνομιλίες όχι μόνο με το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αλλά κυρίως με τους Κούρδους. Όσο για τις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ, επιστρατεύει ουσιαστικά τον πρόεδρο της ιρακινής αυτόνομης κουρδικής περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί, ως διαπραγματευτή. Το ΡΚΚ άλλωστε παραμένει τρομοκρατική οργάνωση για την Τουρκία, η οποία δεν θα ήθελε, επισήμως τουλάχιστον, να φανεί ότι τους αναβαθμίζει σε συνομιλητές.

Την ίδια ώρα, και παρά τις ενδείξεις για μια προσέγγιση με το ΒDP, ο ίδιος ο Ερντογάν δεν παραλείπει να εξαπολύει πυρά εναντίον του, προσπαθώντας να προσελκύσει τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι οποίοι σημειωτέον σε μεγάλο βαθμό τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά πέρυσι ακολούθησαν τις εντολές του BDP για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ιντρίς Μπαλ επιβεβαίωσε σε τελευταίες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ζαμάν» τις λεπτομέρειες της νέας αυτής στρατηγικής. Όπως τόνισε, η τουρκική κυβέρνηση θα εντείνει τη δράση της εναντίον των μαχητών του ΡΚΚ, ενώ την ίδια ώρα θα επεκτείνει τα πολιτιστικά δικαιώματα των κούρδων πολιτών, αποδεχόμενη τη δέσμευσή της για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό. «Δεν θα δώσουμε (στο ΡΚΚ και στους υποστηρικτές τους) άλλη μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δημοκρατικές πρωτοβουλίες για επίλυση του κουρδικού ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαλ.

Όσο για τη θέση του BDP, το οποίο απαιτεί ένα καθεστώς «δημοκρατικής αυτονομίας» για τους Κούρδους στην Τουρκία, ο Μπαλ δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά δεν θα γίνουν ανεκτά. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε συνομιλίες μόνο με κούρδους πολίτες και όχι με το ΡΚΚ, ενώ όρισε το κοινοβούλιο ως τον μόνο τόπο, όπου μπορεί να βρεθεί λύση.

Πρώιμο «όχι» σε απευθείας διάλογο

Οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων της Άγκυρας συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ΡΚΚ και οι υποστηρικτές του επιχείρησαν να μετατρέψουν τον εορτασμό του Νεβρόζ σε μια εκτεταμένη εξέγερση, προκειμένου να σύρουν την Άγκυρα σε επανάληψη συνομιλιών με τους ηγέτες του ΡΚΚ, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στη Νορβηγία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ηχογράφηση περίπου μίας ώρας αποκάλυψε ότι το 2010 ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν είχε συνομιλίες κάπου στο Όσλο με στελέχη του ΡΚΚ. Ο Χακάν Φιντάν φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, ενώ η διαρροή των συνομιλιών και των φωτογραφιών φέρεται να είναι έργο της ισχυρής ισλαμικής αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές οι κυβερνώντες στην Άγκυρα εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής η κυβέρνηση Ερντογάν δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Οτσαλάν ή με άλλον ηγέτη του ΡΚΚ, όπως έκανε στο Όσλο. Αντ’ αυτού το κουρδικό ζήτημα θα μεταφερθεί στο σύνολό του στο κοινοβούλιο.

Βάσει του σχεδίου, το φιλοκουρδικό BDP θα μπορούσε να αποτελέσει τη φωνή του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και όχι μόνο αυτό, καθώς σύμφωνα με τον Ερντογάν το κόμμα αυτό δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Κούρδων, όπως δήλωσε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας την περασμένη Τετάρτη.

Κομβικό πρόσωπο ο Μπαρζανί

Ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, σύμφωνα με τον Κιλίτς, αποτελεί κομβικό πρόσωπο στο νέο σχέδιο της Άγκυρας για να πεισθούν οι μαχητές του ΡΚΚ να καταθέσουν τα όπλα. Παράλληλα αποτελεί ένα καλό προκάλυμμα για την Άγκυρα να μην εμφανιστεί ότι η ίδια διαπραγματεύεται με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει από τον Μπαρζανί να διαπραγματευτεί με το ΡΚΚ, προκειμένου το τελευταίο να σταματήσει την αιματηρή εκστρατεία βίας κατά της Τουρκίας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κουρδική Εθνική Συνδιάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ερμπίλ τον ερχόμενο Ιούνιο, αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Τότε αναμένεται από τον Μπαρζανί να ανακοινώσει και την υποστήριξή του για την πολιτική παραχωρήσεων περισσότερων δικαιωμάτων στους Κούρδους της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων ήδη αναφέρεται ότι κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ έχουν λάβει μέτρα για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου από το ΡΚΚ, που εκτιμάται ότι αποτελεί την πρώτη πηγή χρηματοδότησής του.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας δυναμώνει η αντίδραση του κουρδικού πληθυσμού απέναντι στο μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και βουλευτές του BDP αλλά και πολιτικοί αναλυτές μιλούν για την πιθανότητα επανάληψης των συγκρούσεων στις νοτιοανατολικές περιοχές και για τον κίνδυνο η κατάσταση να καταστεί ανεξέλεγκτη. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ