2012-12-04 07:03:03
Φωτογραφία για Παράνομα χαρακτηρίζει η Μόσχα τα ισραηλινά σχέδια
Η Μόσχα χαρακτήρισε "παράνομα" τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη... και κάλεσε το εβραϊκό κράτος "να επανεξετάσει" την απόφασή του αυτή.

"Οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι. Η Ρωσία και η διεθνής κοινότητα δεν τους αναγνωρίζουν", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η υλοποίηση των νέων αυτών σχεδίων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τους Παλαιστινίους. Η Ρωσία καλεί την ισραηλινή πλευρά να επανεξετάσει τα σχέδιά της αυτά", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι αντιπρόσωποι των 21 αραβικών κρατών καταδίκασαν τα ισραηλινά σχέδια. Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου από την ισραηλινή κυβέρνηση να μη μπλοκάρει, όπως ανακοίνωσε χθες, τη μεταβίβαση στην Παλαιστινιακή Αρχή τα οφειλόμενα χρήματα από φόρους, τονίζοντας ότι αυτό "θα περιέπλεκε" την κοινωνικο-οικονομική και "δύσκολη" ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.


Η Γερμανία κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανέγερση νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, αλλά τόνισε ότι η επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα,του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

"Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να απόσχει από αυτή τη διαδικασία (της ανέγερσης νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς)", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι τα σχέδια αυτά υπονομεύουν τις προσπάθειες αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μείωση της έκτασης της γης για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να απειλήσει το θέμα αυτό την επίσκεψη Νετανιάχου στο Βερολίνο, ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα. "Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ περιμένει τον κ. Νετανιάχου για γεύμα και συνομιλίες την Τετάρτη το απόγευμα. Περιμένουμε μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα σε φίλους", δήλωσε.

Διαμαρτυρία Λονδίνου και Παρισιού

Γαλλία και Βρετανία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για τα ισραηλινά σχέδια στους πρεσβευτές του Ισραήλ, οι οποίοι κλήθηκαν για τον σκοπό αυτό στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι γαλλικές Αρχές διαμαρτυρήθηκαν στον ισραηλινό πρεσβευτή στη Γαλλία Γιόσι Γκαλ, ο οποίος κλήθηκε για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών, για τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης που αφορούν την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη.

"Ο Ισραηλινός πρεσβευτής κλήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας Γιαρόν Γκαμπούργκ.

Για τον ίδιο λόγο κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι η υλοποίηση των ισραηλινών σχεδίων θα προκαλέσει την "έντονη αντίδραση" της Βρετανίας και κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει τη στάση του.

Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πληροφοριών ότι η Γαλλία είναι πιθανό να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική 'Οχθη. "Υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ αναφέρει ότι η Γαλλία και η Βρετανία σχεδιάζουν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ ως απάντηση στην απόφαση Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε την παραπάνω απόφαση αυτή μετά την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο χώρες εκφράζουν με τον τρόπο αυτόν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Νετανιάχου που αφορά την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και ιδιαίτερα στην αμφιλεγόμενη ζώνη Ε1 ανάμεσα στον οικισμό του Μααλέ Αντουμίμ και την Ιερουσαλήμ.

"Αυτήν τη φορά δε θα υπάρξει μια απλή καταδίκη. Θα ληφθούν πραγματικά μέτρα κατά του Ισραήλ", τονίζει η εφημερίδα. "Το Λονδίνο είναι οργισμένο με την απόφαση που αφορά τη ζώνη Ε1", δήλωσε διπλωμάτης στην εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες συντονίζουν τα μέτρα διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ενδεχόμενη ανάκληση των πρεσβευτών τους για διαβουλεύσεις.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές μέτρο διαμαρτυρίας στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις χώρες αυτές, τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οριστική απόφαση θα λάβουν σήμερα τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ