2012-12-06 08:46:40
Φωτογραφία για Δεν στελνετε λίστες,δεν πληρωνεστε
Το όπλο της μη καταβολής της μισθοδοσίας εξαιτίας των καταλήψεων στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων ή λόγω ανεπαρκών ταμειακών υπολοίπων επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων σε περίπτωση που δεν επιτραπεί να ετοιμαστούν οι μισθολογικές τους καταστάσεις και με δεδομένες τις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις προκειμένου να μπλοκάρουν την αποστολή ονομάτων για τη διαθεσιμότητα.

Για τον κίνδυνο αυτόν είχε προειδοποιήσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ ήδη χθες δεν κατέστη δυνατή η καταβολή των αποδοχών σε 1.800 υπαλλήλους αορίστου χρόνου του δήμου.

Σύμφωνα με στελέχη του δήμου, μετά την εξέλιξη αυτήν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να περιορίσουν τις καταλήψεις ώστε να λειτουργήσει το λογιστήριο και τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν οι μισθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο η τακτική αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να δεχθεί «α λα καρτ» καταλήψεις.


«Η τακτική των καταλήψεων είναι καταστροφική» σημείωσε ο κ. Καμίνης σε χθεσινή του συνέντευξη, επισημαίνοντας πως «ο δήμος δεν είναι μαγαζί κανενός». Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του δήμου ζητείται επίσης να διερευνηθεί κατά πόσο οι κάρτες των υπαλλήλων ενημερώνονται για την προσέλευσή τους (εάν δηλαδή είναι χτυπημένες στο ειδικό μηχάνημα) παρά τις καταλήψεις.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως προχώρησε χθες στην άρση του εμποδίου μη υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων από τους δημάρχους για την υπαγωγή εργαζομένων τους στο καθεστώς αυτό, μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, θα παρέκαμπτε την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων από τους αιρετούς.

«Η διαρκής επικαιροποίηση και η συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τον νόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ουσιαστικά το πράσινο φως στο υπουργείο να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους διοικητικών θέσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου σε φορείς του Δημοσίου, ανεξάρτητα δηλαδή εάν οι ίδιοι οι φορείς ενημερώσουν ή όχι για εκείνους που βάσει των ρυθμίσεων εμπίπτουν στο καθεστώς.

«Για την επέλευση των πάσης φύσεως συνεπειών της ανωτέρω υπηρεσιακής μεταβολής δεν είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής πράξης» επισημαίνεται επίσης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γεγονός που στην πράξη συνεπάγεται την κατάργηση της μέχρι σήμερα ισχύουσας διοικητικής πρακτικής η οποιαδήποτε μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων να υπογράφεται από τη διοίκηση του φορέα, είτε πρόκειται για υπουργό είτε για δήμαρχο.

Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των αιρετών, οι οποίοι έχουν υπογραμμίσει πως η παράκαμψή τους είναι αντισυνταγματική με δεδομένη την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ρήγμα και στους κόλπους των δημοτικών υπαλλήλων, η Ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) επιμένει μέχρι τώρα στις κινητοποιήσεις και στις καταλήψεις δημοτικών κτιρίων.

Νικολέττα Μουτούση
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ