2012-12-06 08:59:36
Φωτογραφία για Λουράντος: «Σαν ... στημένες λεμονόκουπες!!!»
Όπως γνωρίζετε αποφασίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ να υπογράψει ατομικές συμβάσεις με τα φαρμακεία, χωρίς να καταργεί την συλλογική σύμβαση. Όπως διαρρέεται, η εντολή για τις ατομικές συμβάσεις έγινε κατ’ ευθείαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού και έχει να κάνει με την επιθυμία που έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός: Να τελειώνουμε με τους φαρμακοποιούς!

Το να «τελειώνει κανείς με τους φαρμακοποιούς» μπορεί να είναι επιθυμία του κ. Σαμαρά, που έρχεται σε τεράστια αντίθεση με αυτή που είχε 5 ημέρες πριν τις εκλογές, όταν παρακαλούσε τους φαρμακοποιούς να σταματήσουν την κινητοποίηση για να μην ψηφίσει ο κόσμος θυμωμένος, όμως δεν θα τολμούσε να το σκεφτεί σήμερα, αν ο κλάδος δεν παρουσίαζε την εικόνα διάλυσης. Και λέω «εικόνα διάλυσης» υπερβάλλοντας ίσως, αλλά προσπαθώ να δώσω το στίγμα της σημερινής κατάστασης.

Οι Κυβερνήσεις από εποχής Λοβέρδου μέχρι και σήμερα, προσπαθούν να ... αφαιρέσουν δύναμη από τους συλλόγους , διότι μόνο αυτοί μπορούν να αντισταθούν και να αποτρέψουν τα σχέδιά τους. Τα σχέδιά τους που αρχίζουν και τελειώνουν στην καταστροφή των Συλλογικών οργάνων. Διότι χωρίς αυτά δεν θα υπάρχει καμία αντίσταση.


Κανείς δεν κατάλαβε (πλην του ΦΣΑ) ότι η προσπάθεια άλωσης του κλάδου ξεκίνησε όταν ο τότε Υπ. Υγείας κος Λοβέρδος αποφάσισε την «απελευθέρωση» του ωραρίου. Θυμάμαι πολύ καλά ότι και ο ΠΦΣ αλλά και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι σύλλογοι (χωρίς εξαίρεση) άφησαν τον ΦΣΑ να λύσει το πρόβλημα με την αιτιολογία ότι αυτό δεν τους αφορά!!! Επί ματαίω φωνάζαμε ότι οι «διευρυμένοι» συνάδελφοι θα αποτελούσαν αγκάθι στις διεκδικήσεις του κλάδου, αφού δεν θα υπάκουαν σε κανένα διεκδικητικό αγώνα! Επί ματαίω φωνάζαμε ότι αδύνατος ΦΣΑ σημαίνει αδύνατες κινητοποιήσεις. Αν η «αιχμή του δόρατος» παύει να είναι αιχμή, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλήνιο!

Δυστυχώς κανείς δεν συμπαραστάθηκε στον ΦΣΑ. Ούτε η «διευρυμένοι» συνάδελφοι κατάλαβαν την πεπονόφλουδα. Τους χρησιμοποίησαν και τους χρησιμοποιούν ακόμα για να διαλύσουν κάθε αντίσταση! Σε όλες τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν με την αστεία δικαιολογία ότι είναι ... διημερεύοντα. Εκτελούν συνταγές ΕΟΠΥΥ στηριζόμενοι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του οργανισμού!

Γιατί οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί του ΕΟΠΥΥ αποτέλεσαν το δεύτερο βήμα στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των συλλογικών οργάνων. Εδώ πλέον δεν συμμετείχαν μόνο οι «διευρυμένοι» αλλά και άλλοι συνάδελφοι που ακολούθησαν το παράδειγμά τους με την αστεία επίσης δικαιολογία ότι θα έχαναν τους πελάτες τους. Λες και οι υπόλοιποι δεν είχαν πελάτες αλλά ... μαρούλια!!!

Σήμερα το τρίτο βήμα της αποδυνάμωσης των Συλλόγων έγινε με τις «ατομικές» συμβάσεις! Αν θεωρείτε ότι δεν θα υπάρξουν συνάδελφοι να «υποστειρίξουν» το τρίτο αυτό βήμα της Κυβέρνησης, απατάστε! Αν νομίζετε ότι θα βουλιάξουν στα χρέη όσοι τις υπογράψουν, επίσης απατάστε! Αυτοί θα είναι ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ τα αγαπημένα παιδιά της Κυβέρνησης! Και λέω προς το παρόν γιατί μετά θα τους πετάξουν σαν .... στημένες λεμονόκουπες!

Θα σας θυμήσω μερικά πράγματα που ίσως τα έχετε ξεχάσει:

Ο Πειραιάς σταμάτησε το Ιούνιο την κινητοποίηση με τις γνωστές δικαιολογίες. Όλοι εμείς στην Αττική λέγαμε : «άστους να παίρνουν συνταγές .... θα βουλιάξουν στα χρέη γιατί δεν θα πληρωθούν» . Τελικά πληρώθηκαν και μάλιστα κατ’ εξαίρεση !!! Τα «αγαπημένα» παιδιά του ΕΟΠΥΥ σήμερα καλούνται να υπογράψουν ΚΑΙ ΑΥΤΑ ατομική σύμβαση και να εκτελούν συνταγές παρακάμπτοντας τον Σύλλογο. Πρόσκαιρα κέρδη φίλοι Πειραιώτες , καθόλου κέρδη.

Στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο στα πλαίσια του pharma point με ερωτούσαν πότε ο ΣΦΑ θα ξεκινούσε πάλι την άρση της πίστωσης. Μετά μου εξήγησαν, ότι όταν ο ΦΣΑ δεν εκτελεί συνταγές τότε η .... δαπάνη για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι τόσο μικρή, ώστε να μπορούν να πληρωθούν!!! Παράδειγμα η δαπάνη του Σεπτεμβρίου, που είναι 125 εκ. ευρώ (έναντι της μηνιαίας κατά μ.ο. δαπάνης 250 εκ.) ! Αν ... θυμάμαι καλά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ την περασμένη εβδομάδα μας είπε ότι αυτόν τον μήνα ... μπορεί να τον πληρώσει γιατί είναι μικρός !!!

Tι κάναμε εμείς;

Ο Π.Φ.Σ. κάνει απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, τις οποίες αναστέλλει πάντα ικανοποιούμενος από κάποιες εξοφλήσεις τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ και κάποιων υποσχέσεων που επανειλημμένως παραμένουν... υποσχέσεις. Τεράστια η ευθύνη και κάποιων πρωτοβάθμιων συλλόγων που πιέζουν τον ΠΦΣ να αναστείλει την κινητοποίηση με την πρώτη ... ευκαιρία!

Κάποιοι από αυτούς τους πρωτοβάθμιους Φ.Σ. ακολουθούν τον Π.Φ.Σ. αυτοστιγμεί όταν πρόκειται για αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά δυσκολεύονται να τον ακολουθήσουν όταν... ξεκινούν οι κινητοποιήσεις!

Κάποιοι υπερβάλλουν σε αγωνιστικότητα και όταν αυτή ξεκινήσει προσπαθούν να βρούν τρόπους για να….“την κάνουν”!

Σήμερα κάποιοι που σταμάτησαν ΔΥΟ φορές αναίτια τις κινητοποιήσεις, αποφασίζουν 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις!!! Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!

Συνάδελφοι, δεν θα μπορούσε κανένας φορέας ή κρατικός μηχανισμός να διασπάσει τον κλάδο μας, αν δεν ήξεραν ότι έχουμε την αχίλλειο πτέρνα μας…. Τους φιλοχρήματους και ασυνείδητους συναδέλφους μας. Τα κάστρα συνήθως πέφτουν από μέσα και αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην Κυβέρνηση.

Καλώ όλους τους συναδέλφους μέλη του ΦΣΑ να συνειδητοποιήσουν έστω και στο παρά πέντε , ότι ΧΩΡΙΣ την συλλογική αλληλοϋποστήριξη δεν θα υπάρξει μέλλον . Δεν θα επιβιώσουν όσοι νομίζουν ότι αν «πεθάνουν» οι άλλοι , αυτοί θα επιβιώσουν διότι θα ... μεγαλώσει η πίτα! Σήμερα έξω από το μαντρί που λέγεται Φ.Σ.Α. (και για κάθε άλλο σύλλογο) δεν επιβιώνει κανείς.

Τρανό παράδειγμα το ΤΥΠΕΤ. Την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος του Ταμείου με κάλεσε για να μου ανακοινώσει ότι τα ταμεία ΤΥΠΕΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ δημιούργησαν μια συνομοσπονδία. Ζητά λοιπόν εκ μέρους της συνομοσπονδίας επίσημα από το Φ.Σ.Α. 5% επιπλέον έκπτωση από τα μέλη του για να συνεχίσουν τη συλλογική σύμβαση ή για να υπογράψουν νέα. Όταν όπως ήταν φυσικό το αρνήθηκα μου υπενθύμισε ότι ήδη, ένας εταίρος της συνομοσπονδίας, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, έχει 200 περίπου ΑΤΟΜΙΚΕΣ συμβάσεις με φαρμακεία που αποδέχθηκαν την έκπτωση 5% !

Δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό θα το απαιτήσει και ο ΕΟΠΥΥ όταν το κάθε μέλος μας θα είναι ΜΟΝΟ απέναντί του; Και τότε τι θα κάνουν; Θα απευθυνθούν στον ΦΣΑ; Μα τότε θα είναι ... αργά ! Πολύ αργά!

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

FARMAKOPOIOI.BLOGSPOT.GRP

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ