2012-12-06 23:39:02
Φωτογραφία για Άγγελος Τσιγκρής: «Παγκόσμια πρωτοτυπία προχειρότητας διεκδικεί το φορολογικό νομοσχέδιο…»
Με αφορμή την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου κατόπιν της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις του, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άμεση και παλλαϊκή είναι η κοινωνική αντίδραση που προκαλούν οι προβλέψεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία προχειρότητας και ερασιτεχνισμού, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί.

Συγκεκριμένα, διατάξεις όπως η κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων και η φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ με 45%, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα αποκλειστικά ταμιευτικού χαρακτήρα που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με συνέπειες δραματικές για τα δημόσια οικονομικά.


Μολονότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνιστά έναν απόλυτα θεμιτό σκοπό, ωστόσο τα υιοθετούμενα μέτρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού αυτού παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα των φορολογουμένων.

Κατά τη θέσπιση φορολογικών νόμων, ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται τόσο τις φορολογικές αρχές που πηγάζουν από το Σύνταγμα, όπως κυρίως τις θεμελιώδεις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας και της αναλογικότητας.

Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να καθορίζει το δημόσιο συμφέρον μόνο στο πλαίσιο του Συντάγματος, καθώς δεν επιτρέπεται η απορρόφηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων από το δημόσιο συμφέρον.

Η φορολογία ασφαλώς και πρέπει να δίνει στο κράτος τα απαραίτητα δημόσια έσοδα για τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, ιδίως για την υγεία, την παιδεία και γενικά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ευημερία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και να σχεδιάζεται με γνώμονα και επιδίωξη την κοινωνική δικαιοσύνη…».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ