2012-12-07 04:27:11
Φωτογραφία για Αλιγυπτος: Από Άνοιξη Χειμώνας;
Κάιρο: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα των Αδερφών ΜουσουλμάνωνΧθες το βράδυ, σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι γύρω από το προεδρικό μέγαρο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Την έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο πυρπόλησαν διαδηλωτές, αντίπαλοι του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανέφερε ο Μαχμούντ Γοζλάν, εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνδρες της ασφάλειας προσπάθησαν να τους εμποδίσουν αλλά ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν από την πίσω πλευρά, να λεηλατήσουν το χώρο και να βάλουν φωτιά. Το κτίριο καίγεται ακόμη, πρόσθεσε.

Ωστόσο, αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι η πυρκαγιά ήταν περιορισμένη και ότι η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές.

Χθες το βράδυ, σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι γύρω από το προεδρικό μέγαρο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.


Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε ότι η πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόφασή του να διευρύνει τις εξουσίες του θα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με τη βία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για όσους σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Προκειμένου να βρεθεί μια λύση ο Μόρσι κάλεσε την αντιπολίτευση σε εθνικό διάλογο το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, στα θέματα προς συζήτηση θα περιληφθούν το μέλλον της Ανω Βουλής, ο εκλογικός νόμος και ο πολιτικός οδικός χάρτης.

Ο Μόρσι ζήτησε πλήρη, εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις προσωπικότητες και τους ηγέτες των κομμάτων, την επαναστατική νεολαία και τους ανώτατους εκπροσώπους της δικαιοσύνης και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μόρσι, οι διευρυμένες εξουσίες του θα ισχύουν μέχρι την ημέρα που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου συντάγματος και κατόπιν θα λήξουν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που το σχέδιο του απορριφθεί, τότε θα συγκαλέσει μια νέα συνέλευση για να συντάξει ένα νέο σύνταγμα.

Παρά τις ταραχές, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, στις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ